DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Előterjesztők! Vidéki képviselőként örömmel hallgattam, néztem a jóízű vitát, ami itt kialakult. Érzem egyébként annyiban felhatalmazva magam, hiszen Karcagon élek, és mégiscsak a mezőgazdaság, az agrárium vesz körbe, és a gazdálkodók mindennapi problémája is körbevesz, hogy egy olyan problémát hozzak önök elé, amelyre nem tudom, hogy ez a törvénymódosítás ad-e választ. Ha ad, akkor majd elmagyarázzák, hogy hogyan, illetve ha nem, akkor ebbe az irányba mozduljunk el és gondolkozzunk együtt. Hiszen ez nem is igazából a gazdálkodókat, hanem az önkormányzatokat érinti.
Ugyanis, ha helyesen értelmezem a jogszabályokat, és próbáltam azért megtalálni benne az összefüggéseket, akkor a földbizottság döntése ellen előterjesztett kifogást az önkormányzat bírálja el. Ez ellen jogorvoslat a közigazgatási és munkaügyi bíróságokhoz van, illetve ezt a jogorvoslati utat lehet igénybe venni. Nos, ebben a jogorvoslati útban az egyik, szerintem nagyon hibás elem, hogy rendszerint, ha jogsértő határozatot hoz a földbizottság, és ezt a jogsértő határozatot egyébként az önkormányzat szintén jóváhagyja, és az ügyfél ezt megfellebbezi a bírósághoz, és a bíróságon a fellebbezése megáll, akkor ebben az esetben az összes perköltség, az illeték mind az önkormányzatnak, mind az egyedüli peres félnek vagy perképes peres félnek, hiszen ebben az esetben másnak nincs perbeli jogképessége, csak az önkormányzatnak, illetve a hivatal jegyzőjének, így innentől kezdve mindenfajta költség az ő nyakukon van, illetve őrájuk zuhan.
Ezt onnan tudom, hogy Karcagon többször jelezték a helyi önkormányzati képviselők, hogy egy notórius ügyben, ami egyébként egy szerintem jó szándékú döntésből ered, de állandóan hibás jogalapra helyezkedik szerintem a földbizottság; egy állandó olyan, most már körbe-körbejáró ügy alakult ki, ami mindig eljut oda, hogy egy kifogás, a kifogásban dönt az önkormányzat, az önkormányzat határozatát vagy a döntését megfellebbezik, és elbukja a pert az önkormányzat. Most már a harmadik ilyen kört járják meg ebben az ügyben, és az önkormányzat folyamatosan kénytelen benyelni a perköltségeket, illetve mindazt, ami a vesztes perrel jár.
Tehát a kérdésem elsősorban az lenne, hogy kínál-e a jelenlegi törvénymódosítás erre megoldást. Ha nem, akkor miként lehetne elérni azt, hogy ezek a költségek egy pervesztes álláspont esetén ne az önkormányzat büdzséjének terheit képezzék, ne azt szaporítsák. Hiszen úgy gondolom, hogy az önkormányzatok nem voltak felkészülve arra, hogy ebben az esetben, ha a határozatot vagy az ő döntésüket megfellebbezik, és egyébként jogsértő lesz, de ezt a határozatot egyébként a megelőző döntésre, tehát a földbizottság döntésére alapították… - és itt azért zárójelbe teszem, hogy kinél volt meg az a döntési kapacitás vagy az a lehetőség, hogy helyesen bírálja el, az önkormányzat mindig feltételezi, hogy a földbizottságoknál volt meg a szakmai kapacitás és döntési képesség, hogy helyesen bírálják el. Így hát az esetek nagyon nagy többségében nem szokták egyébként a földbizottság határozatait nagyon megváltoztatni vagy ellenkező álláspontra helyezkedni. Így egy ilyen kódolt hibát visz magával az önkormányzat, és szerintem egy majdnem automatikusan jövő perveszteség lesz az ő oldalukon az eredmény.
Ezt szerettem volna kideríteni, hogy ez erre vonatkozik-e, illetve ez a törvénymódosítás kínál-e erre megoldást. Ha nem, akkor van-e lehetőség arra, és mikor van lehetőség arra, hogy ezt módosítsuk? Pontosan azért, mert nem hiszem, hogy csak a karcagi önkormányzat jár ebben a cipőben, hanem úgy gondolom, hogy nagyon sok más önkormányzat kerülhet ebben a helyzetbe, hogy ott áll egy általa kevésbé ismert megalapozott döntésnek a védelmében, és egy pervesztes félként jelenik meg időről időre a tárgyalások végén, és ezzel saját magának rontja a helyzetét és saját költségeit halmozza.
Tehát ha az előterjesztőknek ezzel kapcsolatosan van álláspontja vagy esetleg az FM-nek van álláspontja rá, akkor örömmel várom erre vonatkozóan az észrevételeket, illetve hogy akkor milyen megoldást lehetne még erre kitalálni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me