GYŐRFFY BALÁZS

Full text search

GYŐRFFY BALÁZS
GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A benyújtott javaslatban foglaltakat alapvetően három részre lehetne csoportosítani. Egyrészt a NAK a megvalósított informatikai fejlesztésnek köszönhetően egyre naprakészebb tagi nyilvántartással rendelkezik, ami szükségessé teszi a rendszer finomhangolását, másrészt szükséges a kamara ügyféli jogállásával, valamint perképességével kapcsolatos, még rendezetlen jogi helyzetre megoldási javaslatot kidolgozni, harmadrészt pedig a kamarai szolgáltatások bővítéséhez is szükséges a jogszabály módosítása.
Kicsit bővebben: a kamarai tagokról vezetett nyilvántartás naprakésszé tétele érdekében a kamarai törvény alapján más adatkezelőktől adatokat vesz át. Az eddigi tapasztalatok szerint ezen nyilvántartási rendszer egyértelműen a gazdaság fehérítése irányába hat. Az elmúlt időszak tapasztalatai, valamint a jogszabályi környezet változása több módosítást szükségessé tett.
(19.50)
Ilyen például, hogy az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos jogszabályok lehetőséget adnak az őstermelői igazolvány hatóság általi visszavonására, ezért azt fel kell venni a tagi jogviszony megszűnésének okai közé. Továbbá az egyéni vállalkozó kamarai tag székhelyének, telephelyének, fióktelepének adatai sokkal relevánsabb adatok, mint a lakcíme, ezért kerül kiegészítésre ezzel az adatkörrel a törvény. Továbbá a gazdálkodó szervezet törvényes képviselőjének, valamint a kapcsolattartásra feljogosított személynek az elérhetőségére vonatkozó adatai is felvételre kerülnek a gazdálkodó szervezettel való gyors kommunikáció érdekében.
A második fő pont a helyi földbizottsági feladatok ellátását érinti. A kamara földbizottsági feladatkörében eddig már több mint 160 ezer ügyben járt el a részére megállapított törvényes határidőn belül. Az elutasítások aránya átlag az ügyek 2 százaléka körül alakul. Az elutasítások ellen az Ab-határozatban foglaltakkal összhangban az érintettek az érintett települési önkormányzatnál élhetnek jogorvoslattal. Jelenleg számos olyan per, illetve felülvizsgálati kérelem van folyamatban, amikor a képviselőtestület, vagy annak nevében eljáró személy, mint például a polgármester vagy az önkormányzat bizottsága, a kamara állásfoglalását úgy megváltoztatta, hogy azzal a kamara nem értett egyet. A folyamatban levő perek közül a Kúria a közelmúltban egy felülvizsgálati kérelem kapcsán arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kamara, bár a kormányrendelet szerint ügyféli jogállással rendelkezik, azonban ez a jogállása nem foglalja magában az úgynevezett kereshetőségi vagy keresetindítási jogot.
A földforgalmi szabályozás egyik fontos alapeleme a földbizottsági eljárás, mely épp azt hivatott biztosítani, hogy a törvényben általános érvénnyel meghatározott birtokpolitikai prioritások az egyedi ügyekben is érvényesüljenek, miközben a jogorvoslat lehetősége is biztosított. Miután a bírói gyakorlat a kamara ügyféli jogállását és a kereshetőségi, vagyis keresetindítási jogát egymástól szétválasztja, ezért a javaslat egyik legfontosabb rendelkezése az eredeti jogalkotói szándékok egyértelmű érvényre juttatása érdekében a kamara ügyféli jogállásának, valamint kereshetőségi jogának a törvényi szinten való rendezése.
A módosítási javaslatok harmadik nagy csoportja megteremti annak a lehetőségét, hogy a kamara tagjai részére egyre bővülő körben további szolgáltatási tevékenységet is végezzen. A kamara szolgáltatási feladatainak hatékony ellátása érdekében a módosítással egyértelművé válik, hogy a kamara jogosult a kamarai igazolvány kibocsátására a tagjai részére. A módosítás megteremti annak a lehetőségét, hogy egyes kamarai szolgáltatásokat kamarai igazolvány birtokában lehessen igénybe venni, ezzel is biztosítva, hogy a kamara által nyújtott kedvezményes díjú vagy térítésmentes szolgáltatásokat csak a kamara tagjai vehessék igénybe. A javaslat megteremti annak lehetőségét, hogy bárki ellenőrizhesse azt, hogy egy kamarai igazolvány vonatkozásában fennáll-e ténylegesen a kamarai tagság. Ezzel csökkenthető annak kockázata, hogy a kamara volt tagja vagy szolgáltatások igénybevétele alól kizárt tagja az igazolvány használatával visszaélhessen.
A javaslat többi része a földbizottsági feladatok ellátásához, valamint a kamara működéséhez szükséges technikai rendelkezéseket állapítja meg. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me