SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagy örömömre szolgál, hogy Magyar Zoltán képviselőtársam és a Jobbik frakciója meggondolta a sorsát ebben a kötelező kamarai tagságban. Nyilvánvalóan nem pénzről volt szó idáig sem, hanem arról, hogy el tudják ilyenkor mondani, hogy hány tagja van.
Tehát szögezzük le: ez az agrárkamara egy rák, egy daganat a magyar gazdálkodók testén, egy kötelezően odatett valami, amit mesterségesen önök fenntartanak és növelnek (Dr. Bitay Márton Örs: Színezd még, Robi, nem értjük!), de amit ki kéne onnan vágni. Nyilvánvalóan ez az agrárkamara alapvetően egy ilyen fideszes képződmény. Csak egyetlenegyet nem értek itt az előterjesztés kapcsán: egyre több hatáskör, egyre több jog, egyre több illetékesség átmegy az agrárkamarához. Tessenek már nekem egyvalamit megmondani! Ott van az egyik gazdálkodó, a másik gazdálkodó a kamara élén. Minek tartjuk még ezt az FM-et? Már mindent elvitt a Miniszterelnökség. Ott két-három jó jogásznak adjunk munkát? Az egyik jól beszél, a másik jóképű, bajusza van, meg nem tudom. Mire van még ez az egész FM egyáltalán? (Dr. Bitay Márton Örs: Nincs bajuszom!) Tehát ha a hatáskörök jelentős részét áttesszük a kamarához, és lassan őneki kell a szakmai feladatokat ellátni és irányítani, ha a Miniszterelnökség átvesz mindent, ami forrással kapcsolatos, akkor egyszerűen nem értem, hogy mire van a kamara. (Sic!)
Ez a kamarai törvény adatkezelési aggályokat nyilvánvalóan megint felvet. Mondta előterjesztőként Győrffy Balázs kamarai elnök úr - kamarai elnök úr. Most itt kamarai elnökként beszélt vagy országgyűlési képviselőként? (Jelzésre:) Országgyűlési képviselőként, bocsánat, de ez megint nem egy összeférhetetlen dolog? Azt hiszem, az, Gőgös Zoltán képviselőtársam. Amikor bejön ide Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke, és elkezdi a horgászoknak begyűjteni a pénzt, bejön Bánki Erik, és elkezdi a focistáknak begyűjteni a pénzt - ezért vannak, hogy a saját szervezeteiknek gyűjtsék a jogokat meg a forrásokat? Tehát mennyire összeférhetetlen már ez, és ezen el se gondolkoznak! Na, mindegy…
Győrffy Balázs országgyűlési képviselő úr, egyben kamarai elnök elmondta, hogy bővített szolgáltatások lesznek. Kamarai tag vagyok, ezúton szeretném kifejezni, hogy nem kérek a bővített szolgáltatásokból, még az eddigiekből se nagyon, köszönöm szépen, énmiattam ne gyűjtsenek az államtól pénzt és hatáskört. Viszont egyetértek az előttem szólókkal, a jobbikos képviselőtársammal, az MSZP-vel, hogy ha azt mondják, hogy ezek ennyire jó szolgáltatások, próbáljuk már ki, hogy a kötelező kamarai tagság megszüntetésével mennyien maradnak a kamarai tagságban és kik. Nyilvánvalóan Mészáros Lőrinc meg Csányi barátjuk ott marad, de hányan maradnak? Ez a felső ezer ott marad, akinek önök kijárják itt a pénzeket? Ki lesz, aki egyáltalán majd legitimizációt ad az itteni munkájukhoz, vagy legitimmé teszi a saját törekvéseiket?
Ez a kamarai törvény adatkezelési aggályokat jócskán felvet, a tagság nyilvántartási adatain túl a támogatások igénylését is szeretné most már ellenőrizni, továbbá az állami hivatalt kötelezi a kamara felé történő rendszeres adatszolgáltatásra. Milyen világ már ez, hogy az állami hivatalt kötelezzük arra, hogy egy kamarának adja ki az adatokat? Nem tűnik nonszensznek az egész, ami itt kodifikálva van? Normális államban ez pont fordítva történik, tehát az ellenkezője történik meg.
A települési földbizottságok döntéseivel szemben önálló keresetindításhoz jogkörrel ruház fel egy köztestületet. Nagyon sok hibája van a földforgalmi törvénynek, dugig van hibával, és nagyon-nagyon rossz struktúrába viszi a rendszert. Egy jó lehetőség lett volna benne: ha a helyi közösségeknek benne hagy valamilyen reflexiós lehetőséget a földkereskedelemben és a földforgalomban. Ez az, amit teljesen kiheréltek, és áttették a saját kezükbe ezzel a kamaraival. Most az, hogy még itt önálló keresetindítási jogot is adjunk, szerintem ez teljesen nonszenszen túllövése a dolognak. Gyakorlatilag ezzel egy állami szervként fog szerepelni, ami még valamilyen szinten az Alaptörvénnyel is ellentétes, hiszen az állami feladatok ellátására a magyar Alaptörvény a magyar kormányon keresztül állami szervezeteket ruház fel. Meg kell nézni, hogy ha valaminek állami illetékességi és hatásköri kötelezettségei vannak, azt kiadhatja-e így egy köztestületnek.
Nem tudom, mondjanak már erre akár európai példákat, hogy ilyeneket csinál bármelyik kamara. Azt hiszem, a kamarai elnök úr, Győrffy képviselőtársam nagyjából nagy rálátással rendelkezik, korábban beszéltünk erről, nemzetközi szinten. Hol van még ilyen? Hol van olyan kamara az Európai Unióban, ahol minden további nélkül belelátnak az összes gazdálkodó támogatási adataiba meg a forrásaiba? (Győrffy Balázs: Nyilvános adat!) Értem, csak itt az, hogy a tagnyilvántartás adatain túl a támogatások igénylését ellenőrzi, gyakorlatilag egy olyan ellenőrzési jogkör, amit annak kellene ellátnia, aki nemhogy magyarországi hatáskörrel és illetékességgel, de még akár EU-s akkreditációval is rendelkezik, hogy ezt megtegye, hiszen ezen források jelentős része európai uniós támogatás. Egy magyar köztestület jogszabályi felhatalmazás alapján nem tudom, ezt hogy teheti meg.
Tehát a gazdakörök kiherélésével létrejött a mindenekfelett álló - ja, tényleg gratulálni szeretnék a pénteki kongresszushoz, mert sikerült felszámolni a Magoszon belül is a demokrácia maradékát. Nem akartam megjegyezni, itt még elnökölt az elnök úr, de látom, hogy ott is azért csak baj van azokkal, akik lázonganak. (Jakab István: A tárgyra térjen, képviselő úr!) Na már most, a tagság teljes kiszolgáltatásával a kamarát a politikai irányító testület kénye-kedvére alakítja, így nyilvánvalóan ez az, ami érdekessé teszi. Az az egyedüli kérdés, hogy vajon akkor is támogatnák-e ezt a jogszabályt, ha önök ellenzékben lennének, és Gőgös Zoltán ott ülne Bitay Márton helyén, és azt mondaná, hogy át kell venni a kamarának a jogköröket.
Egyszer ebbe az álláspontba kellene belehelyezkedni, mert elvileg törvényeket nem egy kormányzati ciklusra meg nem egy évre szoktak alkotni. Tehát ezen jogszabályok alkalmazhatósága akkor is megmarad, ha önök már nem lesznek itt, és önök nem lesznek kamarai tisztségviselők, és az önök - pont két olyan ember van itt, aki gazdálkodik - adatait meg a támogatását esetleg akkor is ellenőrzi majd egy olyan testület, akivel nem tudnak semmilyen szinten azonosulni.
Azt gondolom, hogy mindez a jogszabály egy olyan elfogadhatatlan irányt vet továbbra is a magyar agráriumra, aminek a teljes kigyomlálására nagy szükség lenne. Önök tudják jól, hogy a magyar gazdák öntudatos emberek, az ilyenfajta ellenőrzést, az ilyenfajta gyámkodást, az ilyenfajta hatalmat nagyon nehezen viseljük el. Ennek megfelelően egy olyan kamarára lenne szükség, amely képviseli a gazdák érdekeit.
(20.20)
Gőgös Zoltán képviselőtársam erről hosszan beszélt, nem akarom megismételni, amit elmondott, de egy mondatban hadd foglaljam össze: pont az a problémája a kamarának, hogy jelen pillanatban nem a gazdákat képviseli a kormányzattal szemben, hanem a kormányzatot képviseli a gazdákkal szemben, a gazdáknak magyarázza meg a körleveleiben meg a leveleiben, hogy milyen piszok jó az, amit csinál.
Alapvetően ezzel az iránnyal nyilvánvalóan nem lehet egyetérteni, a magyar gazdáknak ez nem érdeke, a magyar termőföldnek és a magyar vidéknek ez nem érdeke. Az FM, ha nem tudja ellátni a feladatait, és képtelen arra, hogy éljen a ráruházott jogokkal, kapitulálni kell, és megszüntetni az egész FM-et, nem pedig csak látszatra pár jogásznak megtartani egy díszintézményt. Nagyon szép ez a Kossuth téri épület, minden bizonnyal lehet hasznosan használni másképp is (Dr. Bitay Márton Örs: Belülről már nem olyan szép!), hogyha kitalálunk erre valamit, és akkor a kamarának pedig át kell adni az összes hatáskört.
Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me