DR. HARANGOZÓ TAMÁS

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS
DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az újra benyújtott törvényjavaslat része annak a csomagnak, amit még decemberben az antikorrupciós világnapon nyújtottunk be, öt különböző törvényjavaslatból, illetve határozati javaslatból álló csomag része, annak is az egyik kiemelt és nagyon fontos része, hiszen a közpénzek elköltésének újraszabályozására és új megoldások törvénybe iktatására tesz javaslatot. Engedjék meg, hogy előtte a csomag többi részéről is néhány gondolatot mondjak önöknek, hiszen szorosan összefüggenek, és mint tudjuk, a korrupció ellen csak egy széles eszköztárral lehet fellépni.
Ez a törvényjavaslat, amiről ma fogunk itt tárgyalni - és nagyon remélem, hogy a fideszes képviselők a holnapi napon mégiscsak napirendre fogják venni ezt a törvényjavaslatot, hiszen szerintem az ő érdekük is, hogy a közpénzek elköltése a lehető legátláthatóbban és a szabályok megsértése után megfelelő következményekkel történjen -, ez az állami és európai uniós források elköltésének egy olyan új megoldását teszi az asztalra, ami meggyőződésünk szerint valódi változást hozhat a korrupció visszaszorításában. Miért mondom ezt?
A jelenlegi tapasztalat az, hogy ha valamilyen korrupciós cselekményre fény is derül, akkor mire az bíróságra kerül, mire éppen a rendőrség vagy az ügyészség megfelelő vagy kevésbé megfelelő színvonalú munkával bíróság elé viszi az ügyet, addigra általában hosszú évek pereskedése és bírósági tárgyalások végén valódi igazságtétel szinte sehol nincs, és ami még fontosabb, ahol eltűnt közpénzt vissza tudunk szerezni a közös kasszába, ami, azt gondolom, hogy a magyar állampolgárok egyik legfontosabb érdeke, szinte példa nélküli Magyarországon.
Ezért mi azt javasoljuk, hogy nagyon szigorú összeférhetetlenségi és nagyon szigorú eljárásjogi szabályok legyenek egyrészt rögzítve a törvényben, másrészt pedig azt mondjuk ki a törvény erejénél fogva, hogy aki ezt megsérti - például azt, hogy nem teszi nyilvánossá, hogy egyébként az elbírálási folyamatok minden egyes fázisa a döntés után hogyan zajlott, hogy ki és milyen körülmények között nyert, ki és milyen körülmények között bírálta el a pályázatokat, hogy az ő összeférhetetlenségük egyébként teljesen rendben van -, akkor a törvény erejénél fogva az a közbeszerzés, az a támogatási szerződés semmis legyen. Magyarul, ha még nem fizették ki a pénzt, nem is fizethetik ki a vállalkozónak, ha pedig kifizették a pénzt a vállalkozónak, és kiderül, hogy a törvény megsértésével nyerte el a pályázatot, akkor annak vissza kelljen fizetnie a pénzt.
Miért mondjuk ezt? Azért, mert még egyszer mondom, biztos, hogy az igazsághoz tartozik és a társadalmi igazságosság egy fontos megnyilvánulása, ha a bűncselekményt elkövetőket néhány év múlva, egyébként szintén közpénzből, különböző zárt intézményekben etetjük és itatjuk, és nem engedjük ki őket a szabad levegőre. Nagyon fontos ügy! De sokkal fontosabb, hogy ne tűnjön el a közpénz, ha pedig a közpénzt nem tisztességesen ítélték oda valakinek, akkor azt vissza tudjuk szerezni. Hiszen abból tud valós beruházás megvalósulni, vagy ha a jelenkor és a jelen hetek-hónapok ügyeit nézzük, akkor abból lehetne egyébként az egészségügyre, az oktatásra vagy épp a nyugdíjasok tisztes nyugdíjemelésére és megélhetésére pénzt költeni, amikor éppen ezekben az években, hónapokban és napokban naponta milliárdok, tízmilliárdok és százmilliárdok röpködnek az ország minden részén, szinte ugyanahhoz a vállalkozói körhöz, teljesen átlátszó módon.
A javaslat többi része - és kérnénk, hogy ezt a fideszes képviselők is támogassák, hiszen még egyszer mondom, szerintünk nekik is érdekük, hogy olyan rendszer legyen, ami megakadályozza a korrupciót és a lopást, nem pedig olyan rendszer, ami ezt lehetővé teszi, és talán esetleg utólag majd megbünteti azokat, ha egyáltalán fény derül bármilyen gazemberségre, kormányoktól függetlenül.
A javaslatcsomag többi része az volt, hogy tegyük rendbe a vagyonnyilatkozati rendszert, hogy tegyük rendbe a bíróságokon és az ügyészségeken azokat a korrupcióra lehetőséget adó szabályokat, amire már az Európai Tanács is felhívta a figyelmet, és legutóbb maguk a bírák is az Alkotmánybírósághoz és Strasbourghoz fordultak, mert egyértelmű befolyásra törekedik az új Országos Bírósági Hivatal vezetője, illetve végezetül az összefonódások, a politikai álláshalmozások elkerülése érdekében is van egy javaslatunk.
A nagy tiszteletteljes kérésünk az, hogy ezt a közpénzelköltési csomagot vegyük napirendre, és ha van még javaslata a kormányzó pártoknak, tegyük bele azt is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me