DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tökéletesen egyetértek abban Hörcsik képviselőtársammal, hogy az erdő nagyon fontos nemzeti kincs, egy nagyon fontos érdek, és éppen ezért amikor azt említette, hogy talán korszakos jelentőségű lehetne ez a törvényjavaslat, én azzal is egyet tudok érteni, de ellenzéki képviselőként meg kell hogy fogalmazzam azon kritikánkat, hogy a jelenleg hatályos erdőtörvény 115 paragrafusból áll, és a mostani módosítás pedig több mint 90 szakaszt érint. Nem azt mondom, hogy ennyire sok sebből vérzett a jelenleg hatályos erdőtörvény, mert ezzel abszolút nem mondanék igazat, de azt gondolom, hogy ha egy ilyen átfogó mértékű módosítás történik, akkor be lehetne egy teljesen új törvényt is hozni, de ez csupán a jogalkotási kérdés egyik szegmense volt.
Vezérszónoki felszólalásomban említettem, hogy politikai értelemben a Magyar Szocialista Párt frakciója nem fogja tudni támogatni a kétharmados résszel érintett módosító rendelkezéseket. Azt is elég részletesen kifejtettem, hogy mik az aggályaink az állami földprivatizációhoz hasonlóan, nem is ezzel szeretnék foglalkozni.
Csupán egy, a részletes vitában - ha lenne még ilyen a Ház falai között - elhangzó dologra szeretnék én is rávilágítani. Azt gondolom, és nagyon sok jelzést kapok egyébként ezzel kapcsolatosan, hogy a Sallai képviselő úr által említett, a faültetvény és az erdő megkülönböztetése szerintem is egy jó irány lehetne. Hozzáteszem, szerintem ezt egyébként jogilag megfogalmazni és kivitelezni kifejezetten nehéz lenne, de azt gondolom, az lenne nekünk közösen a feladatunk, hogy ilyen problematikákat is próbáljon megoldani.
Nem szeretném, főleg nem a szakma jelen lévő képviselőit untatni ezzel, mert ők aztán sokkal jobban tudják, mint én, de ha valaki egy 10-15 éves vágásérettséget szeretne csak elérni és ezért egy területet beültet, ezt ma csak erdőnek tudjuk minősíteni. Azt gondolom, hogy ha különbséget tudnánk tenni az erdő és a faültetvény között, akkor ez a gazdálkodók számára könnyebbséget tudna tenni, könnyebbséget jelenthetne, ezért csupán erre szerettem volna még egyszer felhívni a figyelmet.
És ha az elnök úr megengedi, még 30 másodpercben azt ellenzéki politikusként nem lehet…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me