FÖLDI LÁSZLÓ,

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ,
FÖLDI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az erdők valóban nélkülözhetetlen jótevőink, oxigéntermelő képességük, a biológiai sokféleséget fenntartó funkciójuk, gazdasági hasznuk, turisztikai jelentőségük, az egészségvédelemben betöltött szerepük kiemelkedő. Olykor talán megérdemelnék az „erdőkincs” szó bevezetését a közbeszédünkben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bízom benne, hogy pártállástól függetlenül mindannyian úgy gondoljuk, bölcsen kell gazdálkodnunk azzal az erdőkinccsel, amit a gondjainkra bíztak. Az erdőkre vonatkozó szabályokat újra és újra hozzá kell igazítanunk a jogi, gazdasági és természeti környezet aktuális változásaihoz, megőrizve a kényes egyensúlyt az erdők biológiai és gazdasági hasznosítása között. Ezen munkánk során vezérlő elv kell legyen a fenntarthatóság. Fel kell számolnunk a 2009-ben elfogadott erdőtörvény hiányosságait, és az új földforgalmi szabályozás megszületésével keletkezett ellentmondásokat. Az erdő közérdekű szolgáltatásait és az erdőgazdálkodás fenntarthatóságát úgy kell biztosítanunk, hogy az azokkal járó adminisztrációs terheket a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük, összhangban az „Egyszerű állam” programmal és a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programmal.
Sürgős intézkedéseket követel a klímaváltozás is. Ezt a törvénymódosítási javaslat általános indoklása is előirányozza, amikor így fogalmaz: „Az erdők ugyanis amellett, hogy kiemelkedő a jelentőségük a klímaváltozás elleni küzdelemben, egyben védelemre is szorulnak a klímaváltozás hatásaival szemben.”
Az erdőt közös kincsünknek tekintjük, olyan tulajdonnak, amit nem a nagyszüleinktől örököltünk, hanem az unokáinktól kaptunk kölcsön. Ehhez mért felelősséggel és alapossággal teszünk javaslatot a róla szóló törvények módosítására, bízva minden országgyűlési képviselő értő figyelmében és szavazatban megnyilvánuló bölcsességében, valamint abban a szeretetben, amit Fekete István érzett az erdő és a haza iránt, amikor ezt írta: „Kerestem az utat, sirattam a tájat, a patakot, a poros utcát, a nádast, a cserszagú erdőt, mindent, de nem találtam kibúvót és nem vettem észre, hogy közben megtaláltam a hazámat.”
Tisztelt Ház! A KDNP képviselőcsoportja támogatja a beterjesztett törvényjavaslatot, és erre kérem tisztelt képviselőtársaimat is. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me