GYŐRFFY BALÁZS,

Full text search

GYŐRFFY BALÁZS,
GYŐRFFY BALÁZS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény az erdők védelme, illetve használata tekintetében számos előremutató változást eredményezett, ugyanakkor alkalmazása során több hiányosságra, ellentmondásra is fény derült. Az erdő közérdekű szolgáltatásainak biztosítása, illetve az erdőgazdálkodás fenntarthatóságának biztosítása továbbra is az erdészeti ágazati szabályozás kiemelt célja és eszköze. Ez azonban az ágazati szereplők véleménye szerint - különösen a magántulajdonú erdők esetében - a gazdálkodás és a tulajdon megalapozottabb korlátozása mellett, illetve kisebb adminisztrációs terheket eredményezve is megfelelően érvényesíthető.
Az állami tulajdonban levő erdők elsődleges funkciója továbbra is az erdőkkel kapcsolatos közérdekű szolgáltatások és társadalmi igények fokozottabb kielégítése. Az állami erdők kiemelt szerepkörének hangsúlyozása érdekében a törvény alapelvei is pontosításra kerülnek. A cél a szükséges és elégséges szintű szabályozás. Ezzel összhangban nem szükségszerű, hogy a törvény hatálya vagy teljes hatálya a fával, faállománnyal borított területek ilyen széles körére kiterjedjen.
Az erdőtörvény területi kategóriái, különösen az erdő fogalma mennyiségi és minőségi szempontból is felülvizsgálatra szorulnak. Az erdőgazdálkodással szemben megalapozott közérdekű korlátozást megfogalmazó szakterületek köre az elmúlt időszakban érzékelhetően megszaporodott. Erre tekintettel az ágazati szabályozást indokolt úgy módosítani, hogy az erdészeti igazgatás, a körzeti erdőtervezés és a hatósági eljárások során ezen szakterületi szempontokat megfelelően fel tudja tárni és össze tudja hangolni.
Az Evt. hatálybalépését követően alkotta meg az Országgyűlés az új földforgalmi szabályozást. A két szabályozás között ellentmondások keletkeztek, amelyek akadályozzák a magántulajdonban álló erdők használatát, használatba adását. Elsősorban az osztatlan közös tulajdonú erdők esetében ezzel kapcsolatban maga az Evt.-szabályozás is hiányos, illetve esetenként ellentmondásos.
A törvény célja többek között az is, hogy megteremtse az összhangot a ’18. január 1-jétől hatályba lépő, az általános közigazgatási rendtartásról szóló ’16. évi CL. törvény rendelkezéseivel, és az Ákr. által biztosított körben egyes erdészeti eljárásoknál eltérő szabályokat vezessen be. Tekintettel arra, hogy a tervezett törvénymódosítás ez év július 1-jén lép hatályba, így az átmeneti időszakban az eljárásjogi rendelkezéseknek még a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXV. törvénnyel való összhangját biztosítani kell.
A klímaváltozás kapcsán ugyancsak sürgős intézkedéseket kell tenni, az erdőknek ugyanis amellett, hogy kiemelkedő a jelentőségük a klímaváltozás elleni küzdelemben, egyben védelemre is szorulnak a klímaváltozás hatásaival szemben. Bár a klímaváltozás ténye ma már egyértelmű igazolást nyert, a következményeit kellő megbízhatósággal még nem látjuk előre. Az intézkedésekre emiatt a megfelelő ismeretek megszerzésével párhuzamosan várhatóan csak több lépcsőben kerülhet sor. Az „Egyszerű állam” programmal és a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programmal összhangban az elmúlt időszakban számos javaslat fogalmazódott meg az Evt. módosításával kapcsolatban. Az erdészeti igazgatás, az erdőtulajdonosokat, az erdőgazdálkodókat és erdész szakembereket képviselő szakmai szervezetek, valamint az erdő gazdasági, közjóléti és védelmi szolgáltatásai révén érintett további szakterületek képviselői a törvény hatálybalépése óta nagyszámú észrevételt és javaslatot fogalmaztak meg a törvényben foglaltakkal kapcsolatban.
A Földművelésügyi Minisztérium ezekre tekintettel kezdte meg a törvény átfogó felülvizsgálatát és kezdeményezi a törvény módosítását. A törvénytervezet összeállítását egy több mint egyéves koncepcionális előkészítés előzte meg. Ennek során áttekintésre került a magyar erdők állapota, tulajdonviszonyai, az erdőgazdálkodás szabályozását megalapozó közérdekű szempontok, a nemzeti erdőstratégiában megfogalmazott célok, valamint más uniós országokban az erdőgazdálkodás hatósági kontrolljának szabályozásai.
A földforgalmi szabályozás, illetve az szja-törvény év eleji kapcsolódó módosításai mellett a tervezet is nagyban hozzájárul a magántulajdonú erdők hatékonyabb hasznosításához. Ez félmillió erdőtulajdonost, valamint közel 50 ezer erdőgazdálkodót érint pozitívan. Az erdőgazdálkodási ágazatot terhelő elvárások és korlátozások szükséges és elégséges szinten történő meghatározásával javul az ágazat gazdasági teljesítménye, ami közvetlenül több tízezer foglalkoztatottat, illetve vállalkozót, áttételesen pedig több százezer állampolgárt érint előnyösen. A törvénymódosítás az erdészeti hatóság adminisztratív feladatait, különösen, ha megvalósulhat az e-ügyintézésre való átállás, összességében csökkenti. Fontos hangsúlyozni, hogy a kedvező változásokra úgy kerülhet sor, hogy közben az erdőkhöz kapcsolódó erdővédelmi, természetvédelmi és közjóléti érdekek sem sérülnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvénytervezetet az erdőgazdálkodókkal, az erdész szakma képviselőivel, illetve azok érdekvédelmi szervezeteivel több lépcsőben egyeztették. Javaslataikat minden esetben megvizsgálták, és azokról a bevonásukkal döntöttek. Összességében kimondható tehát, hogy a törvénytervezet minden érintett szakterülettel kielégítő eredményekkel egyeztetésre került. Ennek fényében kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
(17.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me