MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Még egyszer Győrffy Balázs miatt kénytelen vagyok szót kérni. Három hektár alatt. Elmondtam, hogy egy tisztességes kormány esetében, nem olyan előzményekkel, amit tapasztalhattunk az állami termőföld-privatizációnál, talán még elfogadható is lenne, főleg abban a megfogalmazási környezetben, ahogy benyújtották. De éppen a mai nap államtitkár úrral egy ugyanilyen vitám volt, nem akarom még egyszer elmesélni a történetet, a jogszabályok kijátszásával a magyar állam elintézte azt, hogy a Monsantóhoz kerüljön - egy olyan emberen keresztül, aki ezen egyébként nagyon sokat keresett - 9 hektár termőföld kivettként, már természetesen ipari területként. Miért ne lehetne azt elképzelni, hogy ugyanezzel a trükkel, ha elfogadjuk ezt a kétharmados részt, elkezdenek így kijátszani erdőterületeket? Értem én, hogy nagy valószínűség szerint nem fognak több százezer hektárt ilyen módon kijátszani, de én azt a 3, 9 vagy akárhány hektárt is félteném, ami indokolatlanul kerül ki így, főleg, ha mondjuk, a Monsantóhoz.
A szakmai részt elmondtam, hogy természetesen vannak benne előremutató részek, a delegált szakértőnk is elmondta ezt az albizottsági ülésen. Ezekkel nincs is problémám. Felsoroltam azokat, ahol módosító indítványokat fogunk benyújtani, és amelyekhez kérjük a támogatást, vagy legalább most egy magyarázatot arra vonatkozóan, hogy miért nem lehet úgy módosítani, hogy ezekre választ kapjunk, megnyugtató válaszokat. Ettől tesszük függővé tehát, hogy a többi részt támogatjuk-e.
A Natura 2000-es terület és az azzal kapcsolatos problémákkal teljes mértékben egyetértünk. Sokszor elhangzott, a szocialista kormányok idején ez nagyon csúnyán el lett szúrva. Tudom azt is, hogy ezen módosítani már csak nagyon nehézkes lenne. Ennek ellenére azért lehet, hogy érdemes lenne Brüsszelben futni egy kört. És bizony, nagyon fontos, amit elmondott Győrffy képviselőtársam, hogy akkor fog az erdősültség aránya nőni, ha a magánerdő-tulajdonosok számára ez megéri. Hát, akkor ennél jobbat el sem tudnék képzelni, ütősebb választ arra vonatkozóan, amit felvetettem, hogy akkor a természetvédelmi korlátozásokkal kapcsolatos kompenzációt miért nem tartalmazza a jogszabály. Erre nagyon nagy szükség lenne, hiszen, ahogy már elmondtam, ezzel a közjót segítik, és a természeti értékek megőrzését segítenék a magánerdő-tulajdonosok is, ha erre vonatkozóan ez megtörténne. Ez lenne a legtökéletesebb módja annak, hogy ösztökéljük őket arra, hogy telepítsenek, hiszen innentől kezdve ez még inkább megérné számukra.
Tehát ezzel van problémánk, és nem akarunk itt demagógiába fulladni akkor, amikor a 3 hektár alatti privatizációt nem támogatjuk. Ilyen előzményekkel és ilyen átverésekkel, amit éppen államtitkár úr védett meg vagy próbált megvédeni a délután elején, ilyen előzmények után tényleg nem kell meglepődni azon, hogy ehhez nem fogjuk a nevünket adni. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me