BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Miközben önök milliárdokat költenek újabb felesleges inzul-tá-cióra, aközben a családok százezrei nyomorognak. Egyre több gyerek születik külföldön, mert szüleik egy jobb élet reményében elhagyják Magyarországot. Az Orbán-kormány regnálása óta összesen majdnem annyi gyermek született külföldön, amennyi gyermek egy évben itthon. Sok család pedig már fél lábbal egy másik országban van, mert az egyik szülő külföldön vállal munkát vagy ingázik. Így több tízezer gyermek után már nem a magyar állam, hanem az osztrák vagy a német állam fizeti a családi pótlékot is. Az itt maradók közül pedig több százezer család él súlyos nélkülözésben. Közöttük sok az egyedülálló szülő. Eközben a kormány úgy írt ki tendert egy kampányra, hogy arra csak egy cég nyújthatott be pályázatot.
A 6 milliárd forintot elnyert Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. feladata az lesz, hogy elősegítse a családbarát értékrend, ezáltal a család- és gyermekbarát szemlélet általánossá válását Magyarországon. 6 milliárd forintért, államtitkár úr! Miközben mit sem törődnek azokkal a gyerekekkel, akik már megszülettek, akik ma azért nyomorognak, mert szüleiknek nincs munkájuk, így még adókedvezményt sem kapnak, vagy csak kis részét tudják érvényesíteni. Az alanyi jogon járó családi juttatásokat a kormány pedig regnálása óta egy forinttal sem emelte. Ezeknek a reálértéke 30 százalékkal csökkent az elmúlt hét évben. Azzal sem törődnek, hogy félmillió gyerek él olyan családban, ahol a szülő egyedül neveli a gyermekét.
A kormány ahelyett, hogy közvetlenül ezeket a családokat támogatná, inkább a volt kormányszóvivőnek, Nagy Annának adott félmilliárd forintot egy fővárosi központra; mintha erre nagyobb szükség lenne. Az érintett alapítvány egyébként még a KSH-nál is rosszabb adatokat mutatott be nemrég, kénytelenek voltak elismerni, hogy a kormány csodálatos családpolitikája ellenére a válaszadók 60 százaléka anyagi gondokkal küzd, szegénységben vagy mélyszegénységben él a KSH 48 százalékával szemben. Tehát a valóság sokkal rosszabb, mint ahogy önök kommunikálják.
Arról is hiába beszélnek, hogy haza akarják csábítani a kivándorolt fiatalokat. A „Gyere haza!” program keretében 57 millió forintból mindössze 105 fiatalt sikerült hazacsábítani, azóta bejelentették a program lezárását. Most már értjük, hogy Novák Katalin nemrég miért mondta azt: egy bizonyos ponton túl az anyagi támogatás már nem elég a gyermekvállalási kedv növeléséhez, ezért talán még fontosabb a családbarát szemléletmód erősítése.
Államtitkár Úr! Miért a családbarát értékek terjesztésére költenek milliárdokat, ahelyett, hogy a családok élhető életének támogatására fordítanák ezt a 6 milliárd forintot? Várom válaszát, államtitkár úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me