DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (Független): Köszönöm. Államtitkár Úr! Évek óta botrányok, problémák sorozata övezi a nemzetbiztonsági terület működését. A közvélemény számára is sok olyan ügy vált ismertté, amelyek érdemben rengetik meg a nemzet biztonságáért felelős szervekbe vetett hitet, és joggal csökkentik azok társadalmi támogatottságát. Ez nem csupán belpolitikai kérdés, drasztikusan csökkenti a Magyarországba és a magyar állami szervekbe vetett nemzetközi bizalmat is.
Napjainkban a megváltozott biztonsági környezetben a szolgálatok működésének zavarai nemcsak hogy gátolják az ország biztonságának szavatolását, de kifejezetten növelik az új kihívásokkal teli környezet jelentette kockázatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy például a Pharaon-ügy, a moszkvai vízumügy, a letelepedésikötvény-konstrukció is egy rendszerszintű probléma veszélyes tünetei, de legalább ilyen súlyos probléma, hogy válasz nélkül maradnak olyan biztonsági kockázatok, mint például az orosz befolyásszerzési törekvések a régiónkban.
Ezeket a nemzetközi együttműködésekre is ható problémákat erősítette meg a nemzetbiztonsági szolgálatból kivált Katrein Ferenc interjúja is, amely bár szokatlan módon, mégis keresetlen éleslátással világította meg a közvélemény előtt is egyre inkább látszó anomáliákat.
Nehéz eldönteni, hogy a szakmaiság tűnt-e el a nemzetbiztonsági szolgálatok működéséből, vagy a politikai megrendelések ássák alá egyre inkább a szervek hatékonyságát, vagy megcsömörlöttek a szolgálatokban dolgozók a nemzet biztonsága szempontjából kockázatos, de ki tudja, milyen érdekeket szolgáló utasítások végrehajtásában. A végeredmény riasztó: a nemzet biztonságát szolgálni hivatott intézmények hitelessége és hatékonysága mélyponton van.
Önök tiszta lelkiismerettel tudják azt állítani, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoknál rendben mennek a dolgok? Azok vajon megfelelően ellátják a feladataikat azokban az ügyekben is, amelyekben állami szervek vagy egyes kormánypárti szereplők is érintettek?
A szolgálatok demokratikus ellenőrzésének rendszere sem működik megfelelően. A politikai kontroll nem hatékony. A Nemzetbiztonsági bizottságot ügytemetőként használják, nem azt a feladatot látja el, ami a dolga lenne, és sokszor egy-egy képviselő személyes kiállása kell ahhoz, hogy bizonyos ügyeket egyáltalán napirenden lehessen tartani, lássuk például az orosz befolyásszerzést vizsgáló eseti bizottság ügyét. A szakmai ellenőrzés rendszere pedig nem is létezik ma Magyarországon.
Ez az önök felelőssége, és bár a terület három minisztériumot érint, mégis önökhöz mint a leginkább illetékesekhez intézem a kérdéseimet. Egyetértenek-e azzal, hogy sürgős cselekvés kell a nemzetbiztonsági szolgálatok működési hatékonyságához és társadalmi hitelességének helyreállításához, a politikai befolyás megszüntetéséhez? Készek-e támogatni az alábbi javaslataimat a közbizalom helyreállításáért? A nemzetbiztonsági szolgálatok napi működésében a politika és a szakma szigorú szétválasztását a külső befolyás korlátozása érdekében, a politikai ellenőrzés rendszerének a megreformálását a bizottságok paritásossá tételével, valamint a szakmai ellenőrzés rendszerének megteremtését megfelelő ellenőrző szerv létrehozásával. Várom válaszát. (Szórványos taps a független képviselők és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me