DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Teljesen egyértelmű, hogy a 2010-es kormányváltás óta nagyon jelentős makrogazdasági intézkedéseket tett a magyar kormány, és egy olyan új modellt hoztunk létre, amely megdöntött elég sok régi dogmát, ami a makroökonómiában uralkodott: azt, hogy nem lehet egyszerre növekedni is, adósságot is visszafizetni, meg munkahelyeket létrehozni. Teljesen egyértelmű, hogy mára meg tudtuk fordítani ezt a dogmát, és ma már látszik, hogy ez a magyar modell másoknak is érdekes lehet.
Érdekes látni, hogy az előző, 2010 előtti kormány inkább a külföldi pénzintézetek anyagi segítségére próbálta rávenni Magyarországot. Mi pont az ellenkezőjét csináltuk: visszafizettük az IMF-nek az államadósságot. Nézzük meg Görögországot, aki most jóval több adóssággal rendelkezik az IMF irányába, mint azt mi tettük annak idején Magyarországon. A magyar modell gyakorlatilag bebizonyította, hogy egyszerre tudtunk gazdasági növekedést produkálni, új munkahelyeket létrehozni, fegyelmezett költségvetést folytatni és csökkenteni az államadósságot egy időben.
Az új külgazdasági irány, ami a prioritása most már a külpolitikának, ugyancsak bebizonyította a létjogosultságát, a korábbi 81 fős külgazdasági attaséhálózatot 145 fősre bővítettük ki. Gyakorlatilag most már a Vatikán kivételével és a multilaterális misszió kivételével mindenhol van külkereskedelmi szakember.
A keleti és a déli nyitás országaiban is jelentős sikereket értünk el, csak 2016-ban a keleti nyitás országai közül 29-ben döntöttünk meg történelmi rekordokat export tekintetében. A déli nyitás országai közül pedig 44 országban döntöttünk csúcsot exporttal. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. keretein belül kialakult egy globális hálózat, most már közel 60 állomáshellyel, 4000 szerződéses partnerük van itt Magyarországon, olyan mikro-, kis és középvállalatok, akik versenyképes termékekkel, szolgáltatásokkal, technológiákkal rendelkeznek. Csak a tavalyi évben 1500 új külföldi lehetőséget hozott létre a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar vállalatok számára. 2014 közepén egyértelműen jó döntést hoztunk azzal, hogy külgazdaság-orientált külpolitikát, külgazdasági fókuszt hoztunk létre.
2015 után, 2016-ban újra minden idők legmagasabb kivitelét és minden idők legmagasabb külkereskedelmi többletét produkáltuk. A legfrissebb adatok szerint januárban az egy évvel korábbi adatokhoz képest 14 százalékkal nőtt megint a kivitel értéke. Tehát úgy látszik, hogy 2016-ban is ezek a tendenciák folytatódni fognak.
Természetesen a világgazdaságra kiható változásokkal szembe kell nézni. A brexit újabb kihívásokat fog adni, az új amerikai külgazdasági irány is változásokat fog hozni. A nyomás ázsiai országokból mindenképpen jön. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk, nézzük meg a lehetőségeket, és minél több hozzáadott érték jöjjön létre Magyarországon, minél több munkahely jöjjön létre. Ezt a folyamatot, úgy érzem, 2017-ben is folytatni tudjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me