DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Természetesen azt a címet is adhattam volna ennek az interpellációnak, hogy mi az, amit önök tesznek a cukorbetegekért ma Magyarországon. Nagyon sokan megkeresnek minket fogadóóráinkon. Nagyon sok, cukorbetegekkel eltöltött klub-délutánon, a szervezeteikkel eltöltött beszélgetésen vagyunk túl, és rengeteg kérdéssel találnak meg bennünket.
Nyilvánvalóan tudjuk, hogy ez az egyik legfontosabb anyagcserezavar, amelyek közül az I. és II. típusú diabéteszhez másfajta terápiák, másfajta gyógymódok tartoznak. 2004-ben talán félmillióra becsülték Magyarországon a cukorbetegek számáta, azóta már közel 800 ezren küzdenek ezzel a betegséggel, és mellettük egyébként nagy valószínűség szerint a II. típusú diabétesszel küzdők számát, akiknél a tünetek még nem feltétlenül jelentkeznek, körülbelül 390-400 ezerre becsülik, tehát azokét, akik még nem is jelentkeztek az orvosoknál, még nem regisztráltak, és nem tudjuk róluk azt, hogy cu-kor-betegek-e. Azt látjuk, hogy rengeteg problémával küzdenek, nagyon sok kérdést tesznek nekünk föl akkor, amikor találkozunk velük. Ezért most én ezeket államtitkár úrnak az interpelláció keretében elmondanám.
Pontosan mennyi I. és II. típusú diabéteszes beteget tartanak ma számon? 2010 óta miként változott a betegek száma? Mennyi embert kezelnek érszűkülettel, és pontosan mennyi amputációt végeztek az elmúlt éveken a diabétesz következményeként? Mennyi ember hal meg évente Magyarországon a cukorbetegségben vagy annak szövőd-mé-nyeiben?
Az elmúlt évben milyen lépéseket tettek a megelőzés érdekében? Az egészségbiztosítás rendszerén belül milyen összeggel támogatják a cukorbetegeket? Ma Magyarországon milyen támogatásokat igényelhetnek a különböző cukorbetegségekre, és milyen módon támogatja az állam a cukorbetegek által is fogyasztható termékeket? Terveznek-e bármilyen egészségnevelő programot indítani, illetve azt támogat-ni a kormány munkájának keretein belül? Ezt azért is kérdezem, mert azt látjuk, hogy amíg az Európai Unióban, mondjuk, Svédországban a legjobb, Bulgáriában pedig a leghatékonyabb a cukorbetegek ellátása, addig Magyarország ebben megint az utolsó helyek körül kullog; a 28 tagállamból 17. ma Magyarország a cukorbetegek ellátása tekintetében. Úgy gondoljuk, hogy ebben van dolgunk, ebben a kormánynak van dolga, ezért várom államtitkár úr megtisztelő válaszát.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban. - Közbekiáltás: Úgy van!)
(14.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me