FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nem telik el olyan hét, amikor ne jelenne meg valamilyen statisztika vagy felmérés, amely azt bizonyítja, hogy nagyon komoly probléma az elvándorlás.
Láthatjuk ezt abból, és csak két ilyen statisztikát szeretnék felidézni, hogy a 15-29 év közötti, felsőoktatásban tanuló magyar fiatalok 45 százaléka fontolgatja azt, hogy külföldön akár tartósan letelepedik. Illetve múlt héten jelent meg egy olyan hír, miszerint 2010 óta 78 ezer gyerek született külföldön magyar szülőktől. Ez azt jelenti, hogy a magyar gyerekek több mint 15 százaléka, minden hatodik gyermek külföldön látta meg a napvilágot.
Önök tagadják a bajt, pedig ezek a számok is egyértelműen mutatják, hogy óriási a probléma. Önöknek egyetlenegy próbálkozása volt, a „Gyere haza, fiatal!” program, amely esetében talán másfél év alatt néhány tucatnyi fiatalt tudtak hazahozni. Önök levonták a következtetést: nem működik a program, és azóta sem csináltak semmit. Úgy gondolom, ez felháborító.
Problémák sorakoznak, amik előidézik ezt az elvándorlást. Lehetne mondani az oktatási helyzetet. Nemcsak azt, hogy ilyen erőszakosan nyúlnak bele az oktatásba, mint például láthatjuk most a CEU kapcsán, vagy akár a felsőoktatásban és a közoktatásban is milyenfajta káosz uralkodik.
Láthatjuk azt, hogy a lakhatásban milyen komoly problémák vannak, az átmeneti lakhatással, az albérletárak növekedésével egyáltalán nem foglalkoznak, vagy éppen azzal, hogy egy állami bérlakásépítési programot beindítsanak. Vagy éppen a fiatalokat az is elriasztja és külföldre űzi, hogy látják, hogy milyen jellegű korrupció uralkodik Magyarországon, és nem a tehetségen, a szorgalmon múlik, hogy ki jut előrébb, hanem azon, hogy kinek vannak jobb kormányközeli, fideszes kapcsolatai.
Mindezek tükrében, látva a problémákat, ahhoz, hogy el tudjunk kezdeni gondolkodni közösen a megoldáson, amihez a Jobbiknak értelemszerűen számos javaslata volt eddig is és lesz ezután is, az első kérdésem az lenne államtitkár úr felé, hogy elismerik-e azt, hogy komoly a baj, hogy hatalmas probléma az elvándorlás, mert ahhoz, hogy tudjunk beszélni a megoldásról, az kell, hogy önök kimondják, hogy igenis komoly a baj. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me