IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz fel-pörgette a kultúrkampfot, nekimentek a CEU-nak a korábbi propagandaszólamokkal, és a külsőellenség-keresést kormányzati cselekvéssel is igazolni akarják. De vajon felmérték-e ennek a következményeit? Felmérték-e azt, hogy mivel jár Magyarország egyik legsikeresebb, nemzetközi szinten elismert egyetemének az ellehetetlenítése? Számolnak-e azzal a szégyennel, a nemzetközi megítélésünk romlásával számolnak-e? Számolnak-e a versenyképességünk csökkenésével? (Dr. Rétvári Bence: A CEU-nak köszönhető Magyarország versenyképessége?) Számolnak-e azzal, ami jó példa, máris a napokban előjött, hogy román politikusok kedvet kapnak ugyanilyen indokok alapján bezáratni romániai magyar egyetemeket? Számolnak-e azzal, hogy magyar kutatóknak korlátozza a lehetőségét, ha esetleg ez az egyetem majd odébbáll, és máshol keres otthont magának? Bizony a CEU könyvtára egy olyan könyvtár, ami nagyon keresett, és ami ott megtalálható, az máshol Magyarországon nem.
A CEU melletti kiállás nem ideológiák melletti kiállásról szól a mi részünkről, azt gondolom, hogy itt jóval több mindenről van szó. Az LMP ugyanezt megtenné, ha a Pázmány vagy a Károli Egyetemet érné ilyen támadás. Gyakorlatilag nincs olyan sze-rep-lője jelenleg a magyar nyilvánosságnak, szakmai, tudományos közéletnek, felsőoktatási szférának, aki ne ítélné el a kormány ezen lépését. A Fidesz-KDNP, úgy érezzük, most mindenkivel szembemegy, sikerült újra megosztani az országot, ahelyett, hogy ha van is probléma egy külföldi egyetemmel, akkor azt konstruktív párbeszéd keretein belül igyekeznének, próbálnák rendezni. Nem a középutat, nem a közös nevezőt keresik, hanem erőből nyomnak át mindent.
Tisztelt Miniszter Úr! Miért csinálják ezt? Tényleg fontosabb a kormánypropaganda alátámasztása (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), mint a felsőoktatás egyik legsikeresebb intézményének a működése? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me