DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A strasbourgi bíróság döntése valóban egy felháborító ítélet, és ez a döntés tökéletesen mutatja meg, hogy milyen is az, amikor létrejön egy nagyon furcsa koalíció az embercsempészek, egyes nemzetközi szervezetek és az úgynevezett jogvédők között. A döntésnek egyébként nemcsak egy, hanem több felháborító eleme van. Először is, most már utólag nagyon jól értjük, hogy a jogvédőknek nevezett csoportok miért intéztek olyan heves támadásokat a magyar rendőrök ellen, akik a határnál teljesítettek szolgálatot. Pár hónapja talán még nem volt világos, de most már az, ez is a migránsbiznisz része. A második felháborító elem anyagi természetű. Mint ismert, Magyarországnak fejenként 6 millió forintot kell fizetnie a két illegális bevándorlónak, akikről egyébként már azt sem tudjuk, hogy hol vannak. Valóban, érdemes belegondolnunk, hogy összesen mekkora kiadással járna Magyarország számára, ha minden hasonló ügyben pert indítanának, ha tudjuk, hogy Magyarország 10 ezer menekültkérelmet utasított el 2015 óta.
A legfelháborítóbb dolog ezeken kívül az, hogy a jogvédőknek nevezett csoportok, egyébként külföldről pénzelt aktivisták, szépen kaszáltak az egész ügyön, például ebben az esetben perköltség címen 2,6 millió forintot. Szép summa, mondhatnánk, ha nem az adófizetőknek kellene állnia. Ráadásul ezek ugyanazok a szervezetek, akik segítséget nyújtanak a bevándorlóknak ahhoz, hogy Európába jussanak. Akik azt gondolják, hogy a magyar kormány egyedül áll az NGO-k átláthatóságát firtató ügyben, azok figyelmébe ajánlanám az osztrák külügyminiszter minapi kijelentését.
Sebastian Kurz a Frontex máltai bázisán azt mondta, hogy véget kell vetni az NGO-őrületnek. A politikus szerint, ha ezek az aktivisták leállnának a mentőakciókkal, akkor kevesebben halnának meg a Földközi-tengeren. Kurz ezt azzal indokolta, hogy számos aktivistacsoport kifejezetten együttműködik az embercsempészekkel.
Összességében, tisztelt képviselő úr, nagyon is elkeserítő, hogy a strasbourgi bíróság döntéseivel elősegíti a migránsbizniszt; de nemcsak a míg-ráns-bizniszt segíti elő, hanem például a börtönbizniszt is. Ez a bíróság volt az, amelyik a tömeggyilkos Breivik javára is döntött már, arról az őrültről van szó, aki majdnem 70 gyermek életét oltotta ki. Állítása szerint, és ezért perelte be a norvég államot, embertelenül és megalázó módon bántak vele, és ezzel megsértették az emberi jogait. A strasbourgi bíróság a norvég államot egyebek mellett 11 millió forintnyi perköltség megfizetésére kötelezte. Idehaza is mentek egyébként hasonló börtönperek. Jogászok segítségével magyar bűnözők százai indítottak pereket, mondván, nem elég kényelmesek a magyar börtönök. Ezek eredményeként esetenként sokmilliós kártérítést és perköltséget ítéltek meg nekik a magyar adófizetők rovására hasonlóképpen. Az MSZP is tudna, azt gondolom, erről beszélni, hiszen az egyik kedvenc ügyvédjük is nyakig benne volt ebben a buliban.
Ezekből a példákból is jól látszik, hogy a strasbourgi bíróság számos esetben életidegen döntéseket hoz, ezért meg kell reformálni ennek a bíróságnak a működését. Ezzel az igényünkkel egyébként nem vagyunk egyedül, mert tudomásunk szerint korábban ezt javasolta Franciaország is. Egy dolgot mindenképpen ígérhetek: a kormány fellebbezést nyújt be a strasbourgi bíróság ítélete ellen, nem fogjuk hagyni, hogy a jogkörök túllépésével írják felül a magyarok akaratát, és életidegen döntéseket hozzanak. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me