DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ön is utalt rá, hogy sok vitás kérdés van az Európai Bizottság és Magyarország között. Ha egy szóban vagy egy mondatban akarnám összefoglalni, akkor ezek kiváltó oka az, hogy Brüsszel különböző területeken szép csendben jogköröket vonna el a tagországoktól, így Magyarországtól is. Ebben a törekvésében, azt gondoljuk, Brüsszelt meg kell állítani. Így a konzultációban való részvétel nem csupán véleménynyilvánítás, hanem egyúttal kiállás az ország függetlensége mellett is.
Jól láttuk az elmúlt időszakban, hogy Magyarországot egyre hevesebb támadások érik, mindenekelőtt a bevándorláspolitika miatt. A migrációs ügyekért felelős biztos még pár héttel ezelőtt is azt mondta, hogy a betelepítési programok az uniós politika fontos eszközei, amelyeket fel kell gyorsítani, mondta ezt úgy, hogy Magyarországon volt egy olyan népszavazás ősszel, amelyen a magyar állampolgárok 98 százaléka mondott nemet a kvótára. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem igaz!) Az elhibázott bevándorláspolitikát jellemzi az az elhibázott strasbourgi ítélet is, amelyről az imént szóltunk. A konzultáció természetesen más témákat is érint, így kiterjed az energiaárakra, az adó- és bérpolitika meghatározására, a foglalkoztatáspolitikára, mint ahogy valóban a külföldről pénzelt szervezetek átláthatóságára is.
Tisztelt Ház! Az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben most is megjelentek azok a hangok, amelyek szerint ezek nem is lényegi kérdések, nem is aktuálisak. Talán Ikotity képviselő úr is erre utalt. Ugyanazok mondják ezt, akik két éve azt mondták, hogy a bevándorlás nem probléma vagy álprobléma, ahogy az MSZP fogalmazott. Azt is mondták, hogy a határzár nem szükséges, a betelepítési kvóta meg nem is létezik. Ezzel szemben az idő az elmúlt két évben a kormányt igazolta. Egyetlen év alatt, 2015-ben másfél millió bevándorló érkezett Európába (Közbeszólások az MSZP soraiból: Menekült!), a határzár hatékonyan módosítja a migrációs útvonalat, a kvóta pedig még mindig nem került le a napirendről, bármit is állítson az Európai Bizottság.
Mivel nemzeti szuverenitást érintő kérdésekről van szó, ezért azt gondolom, joggal várhatjuk el, hogy az ellenzéki pártok is állást foglaljanak, például kíváncsian várjuk az adóemelésben gondolkodó szocialisták véleményét, és vajon mi a Jobbik véleménye, amely pár héttel ezelőtt felkarolt egy olyan kezdeményezést, amely jogköröket venne el Magyarországtól. Igen tisztelt jobbikos képviselők, ha önök azt követelik, hogy legyen uniós szinten a bérpolitika, az bizony az adópolitikát is magával húzná (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Félreérted! Tudsz olvasni?), azzal meg legfeljebb a nagy cégek járnának jól. Itt is szeretném elmondani, hogy az adócsökkentések tették lehetővé azokat a béremeléseket, amelyek jelenleg folyamatban vannak.
Egy biztos, a konzultáció olyan kérdésekről szól, amelyek a nemzeti szuverenitást érintik, és számítunk mindazok részvételére, akik szerint elengedhetetlen a határok védelme, akik szerint fontos, hogy fellépjünk a migránsbiznisz ellen, azokra, akik nem engednék ki az adók, a rezsik és a bérek meghatározásának jogát Magyarország kezéből, és azokra is, akik tisztább és átláthatóbb viszonyokat szeretnének a külföldről pénzelt hálózatok ügyében.
Tisztelt Ház! A kormány nemzeti konzultációinak az a célja, hogy asztalra tegye a vitás kérdéseket Brüsszellel, mert azt gondoljuk, hogy jobb az őszinte párbeszéd, mint a sunnyogás. Sokkal jobb a vitákat időben lefolytatni az egyes részkérdésekben, mintsem hogy a polgárok az egész uniós együttműködést kérdőjelezzék meg, mint ahogy történt az Nagy-Britannia esetében is. Sokszor elmondjuk, de talán nem elégszer, hogy mi egy erős Európát szeretnénk, de Európa csak akkor lehet erős, ha képes a hibáit korrigálni, és ha képes megvédeni a közösségeit és kultúráját.
Azzal, hogy szóvá tesszük az elhibázott döntéseket, éppen azzal bizonyítjuk, hogy érdekel minket Európa sorsa és benne Magyarország jövője. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me