DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (Független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sokszor az elmúlt években eljött az a pont, hogy megkérdezzük, hová tart így Magyarország, de azt gondolom, hogy az elmúlt napok eseményei ismét felvetik ezt a kérdést. Itt egészen konkrétan a CEU ügyére gondolok, és arra a gyalázatos törvényre, amit a kormánypárti többség el akar fogadni ezzel a kiváló egyetemmel kapcsolatban.
Mára több mint ezer tudós és 14 Nobel-díjas is tiltakozott az ellen, ami Magyarországon történik a CEU-val kapcsolatban, valamint közel tízezer diák, oktató és olyan emberek, akik felháborodnak egy ilyen felsőoktatási autonómiába, egyetemi autonómiába durván beavatkozó törvény miatt, akik ezt elítélik, ők együtt tiltakoztak a tegnapi napon. Rengetegen, és ez egyáltalán nem érdekli a kormányt, egyáltalán nem hatotta meg őket, olyannyira nem, hogy itt 24 óra alatt a parlamenten szeretnék keresztülnyomni ezt a törvényt.
A CEU Magyarország egyik legjobb egyeteme, mind a hallgatók, mind pedig a szakma értékelése alapján is. És nagyon furcsa ez az egész helyzet, ami kialakult, mert nyilvánvalóan látjuk, hogy ennek van egy alapvetően szokásos hatalompolitikai, hatalmi trükközési logikája, amit ugye már megszokhattunk az Orbán-kormánytól a sok-sok év alatt, valamint az örök ellenségképnek a felvázolása és a kreálása. De mindezek mellett, és ezektől akár el is tekintve, nagyon furcsa az, hogy az a kormány, amely mindig minden egyes helyzetet, szituációt elemez, lemér, hogy az pontosan hogyan működik, és ennek alapján próbálja meg a tevékenységét végezni és a hatalompolitikai elemeket érvényre juttatni, az mintha most óriásit tévedett volna.
Hiszen olyan érzése támad az embernek itt a nyilatkozatok kapcsán, mintha a kormány piros pontokat próbálna meg szerezni az Egyesült Államokban bizonyos amerikai köröknél. De azt kell mondjam - ugye, itt Soros György vegzálásával és a hozzá kapcsolódó intézmények vagy szervezetek vegzálásával -, hogy úgy néz ki, ebben nagyot téved. Egyébként kíváncsi vagyok, hogy erre a kormány mikor fog rájönni, vagy hogy belátja-e valaha, hogy ez egy nagyon hibás lépés, hiszen felhívnám itt is a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok nem úgy működik, mint Magyarország. Tehát míg Magyarországon egyébként bármit meg lehet tenni, hogyha valakit ellenségnek kikiáltanak, akkor éjjel-nappal vegzálhatják, törvények is születnek ellene, és egyébként a kormány nem is biztos, hogy kiáll azokért a magyar állampolgárokért, akiket bármilyen inzultus ér intézkedések kapcsán, addig az Egyesült Államok igenis kiáll ilyenformán az állampolgárai mellett. És látszik az, hogy már az Egyesült Államok ügyvivője is nyilatkozott abban, hogy mind a két nagy párt, a Demokrata és a Republikánus Párt is támogatja a CEU működését.
Tehát nem tudom, hogy mit remél, milyen piros pontokat remél ettől az egész intézkedéstől a kormány, merthogy ez csak veszteséggel jár. A magyar emberek veszítenek a legtöbbet, a diákok veszítenek a legtöbbet, maga a magyar felsőoktatás az, amelyik nagyon sokat veszít, és a Magyarország iránti bizalomnak a még meglévő maradéka is teljesen erodálódik, és annak is a rovására megy ez az intézkedés.
Ráadásul a CEU-törvény indokolásában egészen horrorisztikus az a rész, amiben nemzetbiztonsági szempontokra is hivatkoznak. Ebből idéznék: „a felsőoktatási törvény vonatkozó rendelkezéseinek biztosítania kell a - itt történik egy felsorolás, ezt követően pedig: - hallgatói, oktatói mozgás, beutazás során az időszerű nemzetbiztonsági szempontok érvényesülését”. Tehát azt gondolom, hogy ennek semmi helye itt, és ez megint csak arra utal, hogy a kormány egy olyan értelmezést próbálna meg adni a helyzetnek, mint ha itt felléphetne bármilyen nemzetbiztonsági kockázat akár a hallgatókkal, akár az oktatókkal kapcsolatban. Hozzáteszem, hogy egyébként a valódi veszélyt jelentő letelepedési kötvények ügye, moszkvai vízumügy és Pharaon-ügy kapcsán, érdekes, semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem vélt felfedezni a kormány.
Tehát látszik az, hogy itt nem a nemzetbiztonsági tematika egy téves értelmezéséről beszélünk, mert még gondolhatnánk akár ezt is, hanem egy kifejezett szándékolt dologról van szó, nemzetbiztonsági szempontokat napi célokra használnak, ilyen a Mečiar-, Milosevics-időben volt; Magyarországon nem szabad ilyet csinálni. Talán ezt nem kellene. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Még mindig visszavonhatják a kormánypárti képviselőtársak ezt a törvényt és a kormány ezt a törvényt, nem szabad elfogadni. Ez szégyent hoz ismét Magyarországra. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me