MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Gyakorlatilag az elmúlt hetek napirend utáni felszólalásait kell most némileg megismételnem, és nem önhibámból, hanem azért, mert egész egyszerűen nem érkezett rájuk érdemi válasz, és ez nem is rám nézve sértő, mert ellenzéki képviselőként napirend utáni felszólalásban nem tudom önöket arra kényszeríteni, hogy válaszoljanak, ellenben közel egy tucat polgármesterrel találkoztam, akik ezeket a problémákat felvázolták elém, illetve a fogadóórákon keresztül csak ha az elmúlt három hónapot nézem, legalább kétszáz rábaközi polgárral volt módom ilyen formában konzultálni.
A csornai napelemgyár ügye. Itt nemcsak a választ hiányolom, hanem az érdemi lépéseket is. 10 milliárd forint adófizetői pénzről beszélünk, hiszen az Eximbank, illetve a magyar kormány is támogatta a beruházást, amelynek már jó ideje üzemelnie kellene. De most csak annyit tudunk, hogy már a korábban felvett alkalmazottak is el lettek küldve, illetve maga az üzem áll, technológia sehol, és a napelemgyár egyelőre nem úgy néz ki, mint ami a közeljövőben üzemelni fog. Felmerültek olyan pletykák, hogy esetleg kormányközeli érdekek is álltak ezen ügylet mögött. Kérem, a kollégák tisztázzák magukat, ha ezek nem igazak.
Az úthálózatra is vártunk valami ígéretet. Én évről évre benyújtom a költségvetéshez azt a módosító javaslatot, amely az ország második legrosszabb állapotban lévő úthálózatán igyekszik javítani. Nagyon támogatandó, hogy megépült a gyorsforgalmi út, de arról leérkezve azt tapasztaljuk, hogy a három elfogadott útminőséget meghatározó paraméter mindegyikében jócskán az országos átlag alatt szerepel a térségünk, és ahogy mondtam, ha jól emlékszem Heves megye után a második legrosszabb a Rábaköz e tekintetben.
S ez nemcsak a gépkocsik minőségére van kihatással, nemcsak a biztonságos utazásra, hanem bizony az aprófalvas területeken - mert a Rábaköz ilyen - a szolgáltatásokhoz való hozzáférés minősége is jóval rosszabb, mint mondjuk, városi polgártársaink esetében.
Az önkormányzatokat járva folyamatos panaszáradat fogad, s nemcsak a TOP-os pályázatokat illetően, hanem bizony elmondják, hogy az önkormányzati alkalmazottak megalázó fizetése odavezetett, hogy azok az önkormányzatok, amelyek képtelenek kigazdálkodni a többletforrást számukra, elveszítik a versenyképes legjobb munkaerőket, hiszen a versenyszféra azért ennél lényegesen jobb feltételekkel kínál számukra lehetőségeket. Ilyen formában viszont az aprófalvas területek, a kistelepüléses régiók, mint a Rábaköz is, éppen azt az esélyt veszítik el, hogy érdemi minőségi vidékfejlesztés végbemehessen ezeken a településeken, hiszen sok esetben éppen ezek a kicsi önkormányzatok azok, amelyek testületileg gyakorlatilag személyükben ellátják a vidékfejlesztés feladatát minden nyűgével-bajával. Így az ő segélykiáltásuk is eme felszólalás.
Szintén rengeteg panasz érkezett az ügyben, hogy az egészségügyi szolgáltatások mennyivel rosszabb minőségben és mennyivel lehetetlenebb módon érhetők el ebben a térségben, mint mondjuk, a megyeszékhelyen vagy a nagyobb városokban, miközben ők papíron ugyanolyan állampolgárai hazánknak, akik kisebb településen élnek, és ugyanúgy hozzájárulnak ezen szolgáltatások fenntartásához az adóforintjaik és munkájuk révén.
Nagyon remélem, hogy minőségben radikálisan megváltozik a kormány hozzáállása a kistelepülésekhez, és végre nemcsak szavakban zajlik a vidék felzárkóztatása, hanem azon bődületes összegek, amelyek európai uniós forrásokon keresztül érkeznek vidékfejlesztési címkével ellátva, azok végre valóban arra a helyre kerülnek, ahova címkézve vannak és a vidék felzárkóztatását fogják szolgálni.
Ellenben nem vagyok naiv, és 2010 óta van szerencsém-szerencsétlenségem az önök kormányzását tekinteni, ilyen formában attól tartok, hogy 2018-ig, egy jobbikos kormányváltásig kell arra válni, hogy itt a szemlélet érdemben megváltozzon, és ezek a százmilliárd forintok valóban arra fordítódjanak, amire, ahogy mondtam, fel vannak címkézve.
Tehát ilyen formában nem vagyok naiv, de mindenképp fontosnak tartottam elmondani, hogy ezen térségi polgármesterek és polgárok segélykiáltása megér annyit, hogy itt a Ház falai között is elhangozzon, és jó lenne, ha nemcsak ellenzéki képviselőként kellene felszólalnom, hanem kormánypárti képviselőtársaimra ráerősítve tudnám elmondani a mondanivalómat. Azonban ők, ahogy látszik, egyetlenegy fővel sincsenek már jelen a mai ülésen, ilyen formában ezt hiába is várhatjuk. Reméljük, hogy ez a helyzet gyorsan megváltozik. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me