KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindjárt a legelején válaszolok a kérdésére: igen, ebben az esetben is meg tudjuk védeni határainkat, felkészültek vagyunk, hiszen a hármas védelem - az élőerős védelem, a jogi és a technikai védelem, a kerítés - működni fog ebben az esetben is.
Tisztelt Képviselő Úr! Nemzetközi színtéren egyedül Magyarország képviselte azt az álláspontot, hogy nem szabad kizárólag Törökország kezébe tenni a saját biztonságunkat, Európa biztonságát, ha úgy tetszik. A kormány előrelátásának köszönhetően felkészültek vagyunk, a megerősített jogi határzárral kapcsolatos tapasztalatok is azt mutatják, hogy birtokában vagyunk azoknak a jogi, fizikai eszközöknek, hogy az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás felbomlása esetén is meg tudjuk védeni Magyarországot, a magyar emberek biztonságát.
Mára már mindenki előtt világossá vált, hogy az Európai Unió és Törökország közötti megállapodások az ismert törökországi belpolitikai helyzet miatt egyre nehezebben végrehajthatóak, török hivatalos források többször bejelentették, hogy felülbírálják az Európai Unióval tavaly megkötött menekültügyi egyezményt, különösen azt a pontját, amely a szárazföldi határátlépésekre vonatkozik.
A magyar kormány már akkor is azt mondta, hogy állapodjunk meg a törökökkel, de közben építsük fel a kerítéseket, gondoskodjunk a saját határaink fizikai védelméről, ezért építjük jelenleg is a második kerítést, hiszen ez nélkülözhetetlen a teljes biztonságunkhoz. Ez május végére el fog készülni, és ez olyan lesz, amely a Törökország felől érkező esetleges legnagyobb tömegek feltartóztatására is képes lesz. Tisztelt Képviselő Úr! Meg tudom nyugtatni önt és a tisztelt Házat, a magyar közvéleményt, hogy képesek leszünk megvédeni az országot.
Nagyon pozitívak az első tapasztalatok a megerősített jogi határzárral kapcsolatban. Március 28-án léptek hatályba ezek az új szabályok. Azt is elmondhatjuk, hogy a jogi határzár megerősítését követően erőszakos módon Magyarország területére senki nem tudott belépni, ezt a magyar hatóságok megakadályozták, illetőleg a mélységben elfogott migránsokat pedig visszakísérték a törvény szerinti eljárás keretében.
(15.30)
A kedvező tapasztalatokban az is szerepet játszik, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársait a jogszabályok hatálybalépése előtt képzésben részesítették, felkészülten várták a március 28-i hatálybalépést, és ezt eredményesen tudják alkalmazni. Ezek a tapasztalatok, tisztelt képviselő úr.
A hármas védelem fenntartása és a határvadászok folyamatos toborzása mellett folyamatosan figyeljük a határvizeinket is, hiszen a jogi határzár megerősítésének terelő hatása is van, a magyar-szerb határ gyakorlatilag mint elsődleges célpont kiesett, és új útvonalakat próbálnak keresni a migránsok, ezért a határvizeinket is fokozottan és eredményesen védjük.
Tisztelt Képviselő Úr! Arra is szeretném felhívni a figyelmet és megragadni az alkalmat, hogy a kormány a migrációs kérdésben is megkérdezi az emberek véleményét a nemzeti konzultáció keretében. Arra kérek mindenkit, hogy akinek fontos az ország védelme, az válaszoljon ezekre a nagyon fontos kérdésekre, hiszen ez is erősít bennünket, erősíti azokat a közös céljainkat, amelyek Magyarország biztonságát szolgálják. Ez a nemzeti konzultáció, illetőleg erre a kérdésre való válaszra azért van szükség, hogy Brüsszel ne vehesse el a nemzeti hatásköröket, azt a hatáskörünket, hogy megvédhessük magunkat, megvédhessük a magyar embereket úgy, ahogy az elmúlt másfél esztendőben ezt tettük.
Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország számíthat a magyar határvédőkre, a magyar rendőrökre, a magyar honvédekre, megvédjük az országot. Köszönöm szépen, és arra kérem, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me