NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt években hazánk és az Európai Unió mindennapos témájává vált az illegális bevándorlás megakadályozása, illetve a már schengeni övezeten belül tartózkodó illegális migránsok tagállamok közötti kötelező elosztása. Szinte nincs olyan európai uniós csúcs, ahol a vezető témák között ne lenne jelen a migráció kérdése.
Nem szükséges sokáig beszélni arról, hogy miért vált ez ilyen kiemelkedő kérdéssé napjainkra. Nizza, Párizs, Köln, Brüsszel, Berlin vagy éppen London. Ezen városok hallatán sajnos ma már nem az jut eszünkbe, hogy milyen csodálatos sétát lehet tenni Párizsban a Szajna partján, Berlinben a Brandenburgi kapunál vagy éppen Londonban a Westminster-palotánál, hanem sokkal inkább azt látjuk, hogy e városok polgárainak rettegésben kell élniük, tartva egy újabb és váratlan terrortámadástól.
Fontos feltenni a kérdést, hogy minek köszönhetjük ezt, hogyan jutottunk el idáig. Az EU vezetői csak a sokadik, emberéleteket követelő terrortámadás után kezdtek el gondolkodni azon, hogyan lehetne feltartóztatni a szüntelenül érkező migránsáradatot. Ennek egyik lépése lehetett volna az EU és Törökország között létrejött megállapodás. A megállapodás szerint a török felségvizeken elfogott migránsok visszakerülnek Törökországba, bővítik az embercsempészek elleni intézkedéseket, valamint a Törökországból Görögországba átjutott, védelemre nem szoruló migránsokat a törökök automatikusan visszafogadják.
A megállapodásért cserébe Törökország természetesen számos feltételt szabott az Európai Unió részére, amelyek között volt a vízumszabályok enyhítése, valamint hárommilliárd euró összegű támogatás folyósítása a migráció kezelésére.
Tisztelt Államtitkár Úr! Törökország néhány hete kilátásba helyezte a megállapodás teljes felmondását, az Európai Uniónak pedig erre az esetre sem áll rendelkezésre egy B-terve. Így ma már sajnos kijelenthetjük, hogy az EU migrációs politikája ismételten megbukott, a megállapodás csődöt mondott. Meglátásom szerint rendkívül felelőtlen és észszerűtlen politika volt Európa biztonságát egy ilyen törékeny megállapodásra alapozni. Amennyiben Törökország valóban beváltja fenyegetését, úgy migránsok százezrei ostromolhatják ismét déli határvidékünket.
Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar emberek azért bíznak a kormány migrációs politikájában, mert az a határvédelmen alapul. Kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy amennyiben Törökország felmondja a megállapodást, úgy képesek leszünk-e kezelni a hirtelen meginduló, százezres nagyságrendű emberáradatot. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me