DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. A kampány jegyében szeretném reményemet kifejezni, hogy az LMP-vel szemben is méltányosak lesznek majd a szavazók a 2018-as választásokon, és pontosan annyi szavazatot fognak kapni, mint amennyit érdemelnek a magyar országgyűlési jelenlétből.
Nem tudom, miért vitatkozunk, elmondtam az előbb is. Igaza van szerintem, egyetértek önnel, valóban nem helyes, nem jó, hogy egy ilyen iparterület a Monsanto kezébe került. A magyar kormány GMO-el-lenes, az Alaptörvényben benne van. Nem értem, hogy mi a vita közöttünk. Ugyanazt tudom elmondani, amit elmondtam már korábban is. Nem termőföldről van szó, ezért nem vonatkozik rá a földforgalmi törvény, ebből kifolyólag nem tudom befolyásolni, sem utánanyúlni, ha tehetném, megtenném, hogy ki mit csinál, mondjuk, egy adott iparterülettel, kinek értékesíti. Szeretném hangsúlyozni önnek, hogy nagyon fontos, hogy nem az állam értékesítette, és nem termőföldet értékesített, innentől kezdve nagyon nehéz a Nemzeti Földalapkezelőnél bármilyen felelősséget találni ebben a kérdésben.
El tudom mondani önnek újra azt, hogy az összes esetben, ahol gazdák fordulnak hozzánk, hogy szeretnék megosztani az adott területet, pontosabban, kérvényezik, hogy az állami területet osszuk meg valamilyen szabályokból vagy valamilyen értelmes gazdálkodási okból kifolyólag, ezeket szoktuk támogatni, és én nem vagyok hajlandó elnézést kérni senkitől azért, mert valaki hozzánk fordul, kéri, hogy állattartó telepet, jelesül sertéstelepet szeretne az adott területen létesíteni, majd évekkel később, négy-öt év múlva iparterületként eladja egy kft.-nek, én nem tudok ezért öntől elnézést kérni, mert ebben az NFA-nak, a Nemzeti Földalapkezelőnek, illetőleg az államnak vagy a földforgalmi törvénynek semmilyen jogosultsága vagy lehetősége nincsen.
Azt is szeretném elmondani önnek, hogy itt nem egy gazda kérvényezte ennek a földnek a megosztását, egy nagyobb birtoktestből lett kivéve három kisebb parcella, hanem négy gazda kérte ezt, és nem azok kapták meg végül a tulajdonjogot, akik kérték, hanem a kifüggesztési eljárásban, a 60 napos elővásárlási eljárásban egy elővásárló vásárolta meg. Ezeket így előre nekem látni vagy az elődeimnek a Nemzeti Földalapkezelőben, hogy egy ilyen megosztásra egy elővásárló jelentkezik, aki az állattartó telep készítése során négy évvel később eladja az iparterületet egy kft.-nek, ne haragudjon, de ez nekem meghaladja a jogi lehetőségeimet, hogy ebbe bármilyen módon bele tudjak nyúlni.
Szeretném még egyszer elmondani és hangsúlyozni, hátha valami közöset is találunk ebben a témában, hogy egyetértek önnel abban, hogy nagyon rossz, hogy a Monsantóhoz került. Egyáltalán nem örülök annak, hogy van olyan terület, ami kivett lett, és végül nem az eredeti célját szolgálja, és éppen ezért - lehet, hogy ez is humorosan fog hangzani - egyetértek önnel, hogy tett egy feljelentést az ügyészség, ami nyilván ki fogja vizsgálni, hogy bármilyen csalárd jogügylet történt-e ezzel kapcsolatosan. A Nemzeti Földalap részéről, a földforgalmi törvény részéről, a „Földet a gazdáknak!” program részéről nem történt semmilyen törvénytelenség ezzel kapcsolatosan.
A GMO-ellenességgel kapcsolatban szeretném még azt megemlíteni önnek, ahogy egyébként ön is korrektül mondta, az Alaptörvényben ez benne van, a mi politikai pártcsaládunk által előterjesztett Alaptörvényben. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az európai uniós agrárminiszterek közül a GMO-val szembeni harcban Fazekas miniszter úr jár az élen, ő foglalkozott a legtöbbet ezzel a témával. Mindent elkövetünk annak érdekében, pont most módosítunk rendeleteket még a takarmányozás vonatkozásában is, hogy ne lehessen GMO-val takarmányozni Magyarországon.
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek a módosított genetikai állományú élelmiszerek ne kerülhessenek az asztalra, és ne termeljenek Magyarországon ilyen termékeket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me