DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Grassal-ko-vich-kastélyegyüttes a magyar állam tulajdonában áll, vagyonkezelője a Hatvan város önkormányzata által tulajdonolt Széchenyi Zsigmond Kárpát-me-dencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit, Közhasznú, Korlátolt Felelősségű Társaság. A kastélyban működik a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, az épületegyüttes tehát nem tud a hatvaniak tulajdonában maradni, hiszen jelenleg sincs abban.
Az Országos Magyar Vadászati Múzeum létrehozásáról rendelkező kormányhatározat lehetővé tette az intézménynek otthont adó Grassalkovich-kastély főépületének és parkjának rekonstrukcióját. A projekt keretében megvalósuló fejlesztések egyébként 2014. március 14-én lezárultak. Az állami tulajdonban lévő ingatlan ingyenes tulajdonba adásáról a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat szerinti ingatlanátruházás azt a célt szolgálja, hogy az Országos Magyar Vadászkamara számára jogszabályban meghatározott közfeladatok ellátását elősegítse. A kastély biztosítja a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum fenntartását, üzemeltetését, működését, helyt ad állandó és időszaki kiállításoknak. A tervek szerint a hatvani vadászati múzeum lesz a 2021-ben megrendezendő magyarországi vadászati világkiállítás három helyszínének egyike. Mint ismeretes, minden idők egyik legsikeresebb és legnagyobb vadászati kiállítása az 1971-ben Budapesten megrendezett első vadászati világkiállítás volt.
A Magyar Vadászkamara a vadászati kultúra megtartását és fejlesztését, a magyar vadászati kultúra védelmét, terjesztését, hagyományainak ápolását szolgálja, tehát feladatai megfelelően illeszkednek a vadászati múzeum tevékenységéhez. A vadászkamara rendelkezik azzal a szakértelemmel és tapasztalattal, amely alkalmassá teszi arra, hogy muzeális gyűjtemény gondozásával, kiállítások szervezésével méltó legyen bemutatni a nagyközönségnek a hazai vadászati kultúrát, a vadászattal összefüggő általános ismereteket. A Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum az ország, Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan létesítménye, amely a legkorszerűbb interaktív eszközökkel mutatja be a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismereteket.
Mindezek alapján indokolt és szakmailag támogatható, hogy a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fenntartását az Országos Magyar Vadászkamara vegye át. A törvényjavaslat célja, hogy a Grassalkovich-kastély tulajdonjogának a vadászkamara részére történő ingyenes átadásával megteremtse a már ismertetett közfeladat ellátásának legfontosabb feltételeit. Ennek kimondásával, gondolom, egyértelmű az is, hogy az előterjesztőknek nem áll szándékában visszavonni a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me