SNEIDER TAMÁS

Full text search

SNEIDER TAMÁS
SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Március 14-én fideszes, kereszténydemokrata és szocialista politikusok közösen nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amelynek elfogadása esetén a hatvani Grassal-kovich-kastély tulajdonjogát ingyenesen átadnák az Országos Magyar Vadászkamarának. A 2013-ban 3,1 milliárd forint uniós forrásból felújított, ma nagyságrendileg 5 milliárdot érő épület elajándékozása még a mai korrupt világunkban is szokatlan. Előrebocsátom, hogy nem a politikai bulvár szintjén kezelem azokat a híreket, amelyek a vadászó politikusokról szólnak, ez pártállástól függetlenül szerintem minden fideszes és MSZP-s szíve joga. Az egyébként költséges hobbi a vadgazdálkodás szerves részét képezi, úgy gondolom, hogy ez nem egy ördögtől való dolog.
Ami viszont már inkább kérdéseket szül, az az, hogy a törvényjavaslat egyik benyújtójának, Bárándy Gergelynek az édesapja éppen a vadászkamara etikai bizottságának az elnöke. (Z. Kárpát Dániel: Micsoda véletlen!)
Mélyen sérti a hatvani polgárokat, hogy erről senki nem kérdezte meg őket. Érthető a felháborodás, hiszen téglajegyek vásárlásával támogatták a kastély felújítását. Akkor, amikor a pénzüket kellett erre a nemes célra feláldozni, akkor szükség volt a hatvaniakra, amikor elveszik a kastélyt tőlük, akkor viszont meg sem kérdezik őket.
Tisztelt Államtitkár Úr! A Grassalkovich-kastély amellett, hogy közvagyon, Hatvan város szimbóluma is. Nem mindegy, hogy ki gyakorolja a tulajdonjogokat, milyen célra használja az épületet és milyen feltételekkel. Magam és politikai közösségünk nevében is elmondhatom, hogy a Jobbik mindig nyitott volt a párbeszédre, a viták lefolytatására, önök azonban ebben az esetben inkább a könnyebb utat választották, azaz a hatvaniak megkérdezése nélkül, nagykoalíciót alkotva megpróbálták keresztülvinni ezt a kezdeményezést.
Magyarország vagyonának a kijátszása alapvetően a szocialista kormányzás alatt lett csúcsra fejlesztve, önök viszont láthatóan ott folytatják, ahol ők befejezték. A választópolgárok akarata 2010-ben világosan megmutatta, hogy nem kérnek abból a politikából, amely a nemzeti vagyont, az uniós forrásokat magánkezekbe játssza. Az állam, ha valóban segíteni akar, akkor támogassa a hatvaniakat azon törekvésükben, hogy a közös kincsüket megőrizzék utódaiknak, és még véletlenül se fordulhasson elő, hogy egy oligarcha vagy egy helyi földesúr rátehesse a kezét.
Tisztelt Államtitkár Úr! Visszavonják-e a törvényjavaslatot, megmarad-e a hatvaniak tulajdonában a Grassalkovich-kastély? Kérem, erre válaszoljon. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me