TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is egy magyarországi társadalmi helyzetre, a társadalmi viszonyokra szeretném felhívni a figyelmet ebben a kérdésben, a magyar emberek ugyanis saját tulajdonú lakásban szeretnek élni, szeretnek lakni, és az életüket is úgy alakítják ki, hogy ha lehetőségük és módjuk van rá, és megteremtődnek a feltételek, akkor elsősorban abban gondolkodnak, hogy a saját lakásukban éljenek. Ezt egyébként a számok is bizonyítják, hiszen 86 százaléka a lakásoknak van magántulajdonban, és ennyien élnek magántulajdonú lakásban a magyar emberek, ezzel egyébként az Európai Unió élvonalában vagyunk, és meghaladjuk az európai uniós átlagot.
Egyébként ön az interpellációjában is elismeri, hogy a magántulajdonú, üresen álló ingatlanok hasznosítására nem lehet ráhatása az államnak, ugyanakkor pedig az albérleti piac szabályozásánál mégis ezt várja el az államtól, hogy amit a piac szabályoz, abba lépjen be az állam. Itt csak az interpellációja ellentmondására hívtam fel a figyelmet. (Z. Kárpát Dániel közbeszólása.)
(14.20)
Ami pedig a jelenlegi kormány intézkedéseit illeti: néhányat szeretnék belőle felsorolni, amely annak jegyében született, amit elmondtam, hogy elsősorban saját tulajdonú ingatlant kell hogy szerezzenek a magyar munkavállalók. Az egyik legnagyobb horderejű döntés 2016 januárjától lépett hatályba, mégpedig az áfakulcsnak az 5 százalékra való csökkentése. Ez nyilvánvalóan olcsóbbá, kedvezőbbé teszi a lakásmegszerzés lehetőségét. A második ilyen nagy horderejű döntés a családi otthonteremtési kedvezmény kialakítása, amelyben jelentős állami támogatás rejlik adó-visszatérítés formájában, más különféle eszközök formájában. Gondolom, mégis a legnagyobb segítség az, amikor a magyar munkavállalókat olyan helyzetbe hozzuk, hogy megfelelő jövedelemmel tudjanak rendelkezni, és az egzisztenciájukat ki tudják alakítani. Ehhez csak két döntést említenék: a rezsicsökkentési program, amelynek révén több mint 50 százalékkal csökkent a kint lévő tartozások összege, illetve a devizahitelek kivezetése, továbbá az, hogy most már évek óta folyamatosan növekszik a reáljövedelem. Ehhez tartozik a családi adókedvezmény növelése és a személyijövedelemadó-kulcs csökkentése.
Szeretném elmondani, hogy a magyar kormány a szociálisan rászorult emberek számára, családok számára is lehetőséget teremtett, hiszen az állami bérlakás ezen a területen, tehát a szociális területen megjelenik, hiszen a Nemzeti Eszközkezelő működésével 35 ezer állami bérlakás létesült, amelyben 160 ezer szociálisan rászorult személy lakhatását biztosítjuk.
Szeretném elmondani, hogy ezen intézkedések hatására az eredmények is jelentkeznek, hiszen a CSOK-ra például 40,5 ezer család adta már be a kérelmét, több mint százmilliárd forint összeget igényeltek. Ezen túl nagyon fontos eredmény, hogy az elmúlt év során több mint tízezer lakás épült Magyarországon, ami 31 százalékos bővülést jelent. És még nagyobb eredmény, amivel egyébként az Európai Unióban elsők vagyunk, hogy 2016 során két és félszeresére emelkedett, 31 500-ra a kiadott építési engedélyek száma, és ahogy mondtam, ezzel az Európai Unióban vezető helyen vagyunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Úgy gondolom, hogy a kormány a lehetőségeihez mérten mindent megtett annak érdekében, hogy a lakásprobléma nehézségein segítsen. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me