Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miközben a kormányzó pártok az utóbbi években nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, amely multicégek számára teszi könnyebbé idegen munkaerő betelepítését Magyarországra, nyilván az ehhez fűződő lakhatási kedvezmények, támogatások szavatolása mellett, elmondható az is, hogy kormányzó, kormánypárti vezetők szájából hangzott el az ukrán munkaerő importjának szükségességéről szóló kiszólás is.
Mindemellett ugyanakkor Magyarországon van egy igazi, egy valódi rejtett erőforrásunk, ami megoldást nyújthatna a magyar fiatalok, a magyar középkorúak lakhatási gondjaira, lakhatási szegénységére, ugyanis több százezer magyar ingatlan áll üresen, kihasználatlanul, és bár tudjuk, hogy ezek közül nagyon sok elnéptelenedő kistérségekben található, de azt is látjuk, hogy a városi, fővárosi és nagyvárosi elszabadult albérletárak tekintetében megoldást kell találni, és ez esetben pedig több tízezer üresen hagyott ingatlan hasznosítása, a magyar életbe való visszahozása igenis reális alternatívát nyújtana. Hogy egy példát mondjak: az önök közmunkaprogramja több térségben értelmessé lenne lehető akár az üresen hagyott vagyon feljavítása által, akár egy állami hátterű bérlakásépítési program elkezdése révén, amit egyébként hét éve nemcsak a költségvetési időszakban, de minden egyes lehető alkalommal számonkérünk önökön, hiszen viszonylag minimális költségvetési tételbe kerülne a pozitív hozadékához képest.
Azt is látjuk, hogy a legújabb statisztikák szerint a kényszerből szüleikkel együtt lakó és más megoldást találni képtelen fiatalok számaránya tekintetében is az európai élbolyba kerültünk, és nem szeretném, hogy ebben az élbolyban maradjunk, nyilvánvaló tehát, hogy megoldást kell találni. A Jobbik sem a magántulajdonban lévő ingatlanvagyon hasznosításáról gondolkodik érthető módon, de mind állami, mind önkormányzati tulajdonban található olyan ingatlantömeg, amelynek a hasznosítása fel kell hogy merüljön.
Az előtt pedig egész egyszerűen értetlenül állunk, hogy a kormányzat mintha nem is ismerné a közösségi gazdálkodási típusú formák elterjedését, az erre adandó válaszokat. Tehát az, hogy különböző megosztó oldalak révén több ezer ingatlant kivettek az albérleti piacról, a kormányzat csodálkozásával találkozott, miszerint az albérleti díjak elkezdtek növekedni. Elképesztőnek tartjuk, hogy évek alatt nemhogy a szabályozás irányába nem mozdultak el, de úgy tesznek, mintha ez a probléma nem létezne, mintha elfogadható és természetes volna, hogy egy Budapestre jövő, tanulni vágyó fiatal 130-150 ezer forintot plusz rezsit kell hogy fizessen egy albérletért, ami egészen elképesztő.
Adja magát tehát a kérdés, sőt adódnak a kérdések. Hogyan kívánja a kormányzat enyhíteni az elérhető árú bérlemények hiányát? Vannak-e terveik az üresen álló ingatlanvagyon hasznosítása tekintetében? És egyáltalán adódnak-e elképzeléseik az ezzel kapcsolatos, a lakhatási szegénységgel kapcsolatos kivándorlási hajlandóság csillapítása tekintetében? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me