DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A jelen törvényjavaslat a nemzetközi vasúti fuvarozási egyezmény, a COTIF szövegét és függelékeit módosító határozatok kihirdetéséről rendelkezik.
A törvényjavaslat célja az egyezmény D, F és G függelékei módosított szövegének magyar jogrendbe illesztése. A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló törvény alapján a módosítások törvényi szintű kihirdetése szükséges.
A Nemzetközi Vasúti Fuvarozásügyi Államközi Szervezetet 1985. május 1-jén alapították Bernben az egyezmény aláírásával, amelyet Magyarországon az 1986. évi 2. számú törvényerejű rendelet hirdetett ki. A szervezet jogelődje az 1893-ban alapított Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Központi Iroda volt. A nemzetközi vasúti fuvarozási egyezmény 2006. július 1-jén lépett hatályba, amelyet Magyarország még abban az évben ki is hirdetett.
Jelenleg a szervezetnek 50 tagállama van, a szabályozása alá tartozó vasúti infrastruktúra kiterjedése mintegy 270 ezer kilométer. Az OTIF legutóbbi, 12. közgyűlésén 2015. szeptember 29-én és 30-án Bernben módosították az egyezményt és annak D, F és G függelékeit. A 2015. évi jegyzőkönyv egyrészt frissíti az évek során elavult terminológiákat az egyezmény és a függelékek szövegében az Európai Unió hivatalos megnevezésére, egyes fogalmak meghatározására, továbbá kijavítja a stilisztikai, helyesírási és hivatkozási hibákat. Az értelmezések és hivatkozások megkönnyítése érdekében egyes paragrafusok szétbontása, átfogalmazása is megvalósul. A szervezet költségvetésére és a tagdíj befizetésére vonatkozóan a befizetési határidők, a tagdíj meghatározásának rendszere, ehhez kapcsolódóan a tagság felfüggesztésére vonatkozó türelmi idő kisebb mértékben módosul.
A jegyzőkönyv meghosszabbítja az OTIF meghatározandó munkaprogramjának időtartamát, és pontosítja az egyes mellékletekben található szabályok alkalmazásának körét. A módosítások várhatóan hatékonyabbá fogják tenni az OTIF működését és naprakésszé az egyezmény szövegét. Az egyezmény és a függelékek módosításai nem hátrányosak Magyarországra nézve, ugyanakkor tekintettel arra, hogy Magyarország az OTIF teljes jogú tagja, a szervezet hatékonyabb működése a mi szempontunkból is előnyös.
Az egyezmény 34. cikke szerint az egyezmény módosításai, amelyekről a közgyűlés határozott, minden tagállam vonatkozásában 12 hónappal azután lépnek hatályba, hogy a tagállamok kétharmada elfogadja azokat.
(16.00)
A függelékek módosításai, amelyekről a közgyűlés határozott minden tagállam vonatkozásában, 12 hónappal azután lépnek hatályba, hogy a tagállamok fele elfogadja azokat.
Mindezek alapján kérem képviselőtársaimat, hogy a T/14661. számon beterjesztett törvényjavaslatot megvitatni s a módosítások kihirdetését támogatni szíveskedjenek. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget, önöknek a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me