PÓCS JÁNOS,

Full text search

PÓCS JÁNOS,
PÓCS JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A nemzetközi vasúti fuvarozási egyezmény szövegének és mellékleteinek módosítása jó lehetőség arra, hogy néhány szót ejtsünk a kormány vasútfejlesztési programjáról. Ezt három szempont vezérli: a biztonság, a környezetvédelem és a gazdaságosság. A kormány az elmúlt években egy olyan Európa-szerte párját ritkító közlekedésbiztonsági programot hajtott végre, amelynek keretében mintegy 50 milliárd forintot fordított a veszélyes vasúti csomópontok, baleseti gócpontok felszámolására. Számos vasúti szakasz villamosítására került sor, ami nemcsak jóval környezetkímélőbbé teszi az ágazatot, de a vontatásenergiai költségeket is jelentősen csökkenti. Mindezek a fejlesztések összességében hozzájárulnak ahhoz, hogy az áruszállítás minél nagyobb hányadát sikerüljön a közútról a vasútra irányítani. Ez a kormányzati politika továbberősíti hazánk vasúti közlekedési csomópont jellegét. Ez akkor fog igazán kiteljesedni, amikor a görögországi Pireusz konténerkikötővel a Nyugat-Európát összekötő vasúti folyosó részeként elkészül a Budapest-Belgrád közötti nagy sebességű útszakasz is.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Magyarország a versenyképesség javítását prioritásnak tartja mind nemzeti, mind európai szinten, aminek egyik feltétele a megfelelő infrastruktúra. Ki is használjuk az erre a célra felhasználható EU-s keretet. A vasúti fejlesztésre mintegy 1500 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, amelyből 2022-ig várhatóan mintegy 900 kilométer vasúti pálya újul meg. Ennek az infrastruktúrának a megfelelő működtetéséhez tudjuk most hozzárendelni a szükséges nemzetközi törvényi szabályozást.
Most, amikor a vasúti szállítást szabályozó nemzetközi egyezmény fejlesztéséről szavazunk, akkor egyszerre szolgáljuk a kettős célt: Európa és Magyarország versenyképességének javítását. Ezek jegyében kérem tisztelettel képviselőtársaimat, hogy támogassák az előterjesztést. Államtitkár úr, tisztelt képviselőtársaim, köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me