DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A hal a tisztaságnak is jelképe - írta Herman Ottó, a népszerű és híres polihisztor. Mi azt szeretnénk ezzel a törvénnyel elérni, hogy a halgazdálkodási törvénynek, ami egy elég vaskos és fontos jogszabálya a magyar agrárgazdaságnak, a tisztítását, a letisztítását végezzük el. Annak idején, amikor készültem a beszédre, azt gondoltam, hogy azt mondom, a végső letisztítását végezzük, de nyilván egy törvény folyamatosan változik, tehát arról talán nem érdemes beszélni, hogy végső letisztítása.
Igazolja is ezt, hogy 2013-ban nagy többséggel, bőven kétharmados arány fölött szavazta meg az Országgyűlés az új halgazdálkodási törvényt, amely megágyazott annak az ökológiai szemléletnek, amit szerettünk volna elérni. Azt gondolom, talán az idők szava is rákényszerített minket arra, hogy megjelenjen ez a szemlélet a törvényben. Azaz hogy a nagyüzemi, természetes vízen történő kereskedelmi célú halászat helyett minél inkább a horgászat irányába haladjon a magyar halgazdálkodás, a horgászturizmus fejlesztése irányába; abba az irányba, ami önmagában az ökológiai, természetvédelmi szempontokat helyezi elsődleges helyre, a horgászturisztikai szempontokat második helyre, és csak harmadik helyre kerülnek az eredeti halászati, halgazdálkodási szempontok. 2015 tavaszán szigorítottunk közösen, szintén kétharmados többség fölötti szavazati aránnyal; a természetes vizek halászati lehetőségét 2016. január 1-jével ez a bizonyos módosítás megszüntette. Ezen túl 2015 őszén volt még egy módosítása a törvénynek, ahol a most már nagyjából 400 ezer főt számláló Mohosz megkapta azt a lehetőséget, hogy az állami halgazdálkodási jogokat kijelöléssel megszerezhesse, és így ezek a tagok, a Mohosz tagszervezetei tudják hasznosítani ezeket a vízfelületeket.
Szeretném megemlíteni, hogy mindezek után néztük át és hagytunk majd’ egy évet a törvénynek, hogy tovább érlelődjön, és a napi tapasztalatokat össze tudjuk gyűjteni. Egyértelművé vált, hogy az az eredeti szándék, amely a nagyüzemi halászatot a természetes vizeken megszüntetni kívánta, bevált, a hozzáfűzött célt elérte, vagy legalábbis olyan tapasztalatokat tudunk levonni lassan másfél év távlatából, hogy a hozzáfűzött reményeket kezdi beváltani.
Közben felmerültek azok a kérdések is, amelyek a technikai pontosításokat jelentették. Így például az, hogy egy ilyen teljes tiltás kizárta az olyan típusú eseményeket is, amelyek kulináris fesztiválokhoz, egyedi magyar halfajok fesztiváljához csatlakoznak, és korábban halászati tevékenységet is magukban rejtettek. Ezeket is kizártuk ebben a törvénymódosításban; azt is mondhatnám, hogy kicsit szigorú lett a törvény, a fürdővízzel együtt a gyerek is kiöntésre került. No, ezt próbálnánk most orvosolni ebben a módosítóban.
Most újra lehetőséget biztosít majd a törvény például a tihanyi Gardáliára vagy a gemenci nagyvízi halászatra vagy a tatai öreg-tavi halászatra, ami alapjában véve nem nagyüzemi, meg nem kereskedelmi célú, mégis egy jelentős mennyiségű halászati tevékenység. Viszont olyan tradíció tartozik hozzá, nemzeti örökség, olyan kulináris fesztiválok, rendezvények ezek, amelyeknek a megtartásához nagyobb nemzetgazdasági érdek fűződik, miközben egyébként természetvédelmi érdek nem sérül. Ezeknek tehát most újra lehetőséget biztosít a törvény módosítása.
Az is világossá vált, hogy az önkormányzatok számára is túlzottan korlátozott a halgazdálkodási jog megszerzésének lehetősége a nyilvános pályázatok keretén belül. Most a törvény azt rendeli, hogy egy ilyen nyilvános pályázati rendszerben az önkormányzatoknak is lehetőségük legyen közvetlenül halgazdálkodási jog megszerzésére.
Az apróbb módosítások mellett tovább módosítottuk a vakok és gyengénlátók horgászati lehetőségeit. Az eredeti törvénymódosítás eredményeként kifejezetten egy megnövekedett elvárásnak megfelelő szakmai halgazdálkodási vizsga után szerezhetett valaki jogosultságot horgászatra. Ez egyébként a képfelismerés miatt a vakok és gyengénlátók részére lehetetlenné vált, így ezt kivettük a törvényből. Ez egy újabb könnyítés a számukra.
(15.20)
Én magam is döbbenettel tapasztaltam, nem gondoltam volna, bevallom őszintén, hogy ennek komoly releváns háttere van. Nagyon sokan élnek ezzel a szenvedéllyel és hobbival, egyedi ujjbegyérintéses horgászati módszerrel, az elektronikus kapásjelzők használatával. Nagyon sok olyan honfitársunk hódol szívesen ennek a szenvedélynek a maguk sajnos korlátozott lehetőségei között. Hogy ők ne kerüljenek kizárásra, ezt szintén orvosolja a törvénymódosítás.
Jelentősen megkönnyítjük a külföldi vendéghorgászok állami horgászjegyhez jutását, ami szintén egy nagyon fontos szempont. Ha csak azt veszem példának, hogy a Balatonon a nemzetközi szakmai televízió és sajtó jelenléte mellett olyan komoly versenyek kerültek megrendezésre az utóbbi időben, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. olyan közjóléti fejlesztéseket, horgászhelyek létesítését végezte el az utóbbi évben, hogy nagyon komoly jelentősége lett annak, hogy hogyan és miként adjuk ki a külföldi vendéghorgászok számára az állami horgászjegyet. Több ezer számra kell ennek a kritériumnak megfelelni. S miközben azt látjuk, hogy ezeken folyamatosan könnyítenek azok az európai, pláne középeurópai turisztikai versenytársaink, akik körbevesznek minket, így észszerű és célszerű volt, hogy mi is megkönnyítsük ezeknek az engedélyeknek a beszerzését.
Kiegészül a halvédelmi bírságok köre is, de ez nem egy újfajta tilalmat vagy korlátozást fog jelenteni. A végrehajtási rendelet szerint már eleve tiltott elemekhez kapcsolódik, tehát amit eredendően is tilt a törvény, azoknál próbálnánk nagyobb szigort bevetni, hiszen jól tudjuk, hogy azért a feketegazdaság itt is egy elég jelentős teret foglal magába. Tovább pontosítjuk a haltermelő egységek, a természetes vizek, a horgásztavak, a halgazdálkodási létesítmények, a víztározók, illetőleg halgazdálkodási lehetőségekkel is rendelkező víztározók fogalmi körét, és azt, hogy pontosan milyen feladatokat és ki láthat el. A költségvetésből támogatható feladatok körét is bővítjük ebben a törvényjavaslatban, és azt szeretnénk ezzel elérni, hogy még tovább nyíljon a halgazdálkodási, illetőleg a horgászattal kapcsolatos turisztikai bevételek lehetősége.
Mindezeket egybevéve remélem, hogy az eredeti 2013-as törvény, majd a későbbi módosítások során is tanúsított közös gondolkodás eredményeként szintén egy jó módosítás kerül elfogadásra. Szeretném megköszönni az ellenzék képviselőinek az eddigi egyeztetéseken való részvételüket. Hasonlóan több törvényhez is, amiket a Földművelésügyi Minisztérium vitt, itt is igyekeztünk megfelelő szakmai vitát folytatni erről. Vannak benne kétharmados módosítási részek is, hiszen maga a halgazdálkodási törvény is jelentős részben kétharmados. Nagyon remélem, hogy a tisztelt Ház azokat a módosításokat is, amelyek kifejezetten a horgásztársadalom számára, illetve önkormányzati halgazdálkodási jogok számára nyújtanak lehetőséget, megfelelő mérlegelés vagy adott esetben módosító javaslatok elfogadását követően magát a törvényt is elfogadja. Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me