MAGYAR ZOLTÁN,

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN,
MAGYAR ZOLTÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Ahogy már elhangzott, a 2013-as átfogó törvénymódosítást a frakciónk is támogatta, ennek pedig akkor az volt az oka, nagyon röviden, hogy egy olyan gondolkodásbeli különbséget vázolt fel a jogszabály, ami végre a 300 ezer horgász oldalára helyezte a hangsúlyt az ipari halászattal szemben. Ezt mi is támogattuk, illetve támogatjuk a mai napig. Azonban azért a gyakorlat bebizonyította az elmúlt években, hogy jó néhány hiányossággal küszködött ez a jogszabály, és az életben beigazolódott az, hogy komoly változtatásokra is szükség van. Amikor megláttam ennek a tervezetnek a címét, abban bíztam, hogy ezek mindegyikére fogunk tudni választ adni itt a törvény keretein belül, hiszen a szakma már régóta követeli ezeket a változásokat.
Én is egy határozati javaslat formájában foglaltam össze ezeket, valamint az LMP-nek is volt egy törvénymódosító javaslata, amely tartalmazta, kezelte ezeket a problémákat. Az elmúlt egy év során talán két-három havonta is benyújtottunk hasonló tartalmú javaslatokat. Ezeket azonban hiányoljuk a jelen tervezetből, de majd módosító indítványokkal természetesen megpróbáljuk ezeket kezelni.
Olyan kérdések azért felmerülnének az invazív fajokkal kapcsolatban, hogy miért nem egy sokkal bátrabb, határozottabb lépésre szánta el magát a kormányzat. A szakma részéről, a kutatóintézetek részéről is érkeznek a jelzések, hogy óriási probléma előtt állunk, az invazív fajok oly mértékben szaporodnak el azáltal, hogy a horgászat nem megfelelő módon szelektál ezen a területen egészen érthető okokból - ez így van rendjén -, ugyanakkor ezt valahogy kompenzálni kellene. Nem várjuk meg azt a helyzetet, amit az őshonos rákok vagy kagylók esetében már végigéltünk, hogy gyakorlatilag eltűntek hazánkból egy évtized alatt. Most jó néhány őshonos halfajunk van hasonló veszélyben, hasonló helyzetben. Jó lenne, ha erre nem csak annyi lenne a kormányzati válasz, hogy a vizek hasznosítóinak megvan az elvi lehetőségük arra, hogy szelektív halászatot végezzenek, hiszen ez nem fogja elhozni azt az üdvös állapotot, hogy a gyakorlatban ezek komoly mértékben meg is történjenek.
Ha jól tudom, tíz darab állami halőrről beszélünk, az ő tevékenységük előtt le a kalappal, de azért legyünk tisztában azzal, hogy ennek a létszámnak a radikális növelésére lenne szükség ahhoz, hogy érdemben tudják az állam és a halgazdálkodás érdekeit minden szempontból érvényesíteni.
A kormoránproblémánál is elég jelentős hiányosságok vannak. Tudom, hogy nem ennek a törvénynek kell ezt kezelnie. Úgy tudom, hogy ez ügyben a tárgyalások vagy egyeztetések évek óta zajlanak Brüsszellel, mégis nagyon óvatos lépések voltak csak eddig ez ügyben.
Szintén folyamatos jelzések vannak a vízfelületek kezelői részéről. Ha mondjuk, a törvényben a lehetőségekben meghatározott mértékig szeretnék gyéríteni a halfaunára veszélyes ragadozókat és szeretnék a létszámukat kordában tartani, akkor hiába rendelkeznek megfelelő fegyvertartási engedéllyel, mivel a halastavukat körbevevő terület egy más vadásztársaság használatában van, így törvényesen nem is léphetnek a területre, ki se tudják vinni a saját tavukra a fegyvert.
Annak örülök, hogy a halgazdálkodási jogokkal kapcsolatban az önkormányzatok lehetőségei nőnek, csak hát kicsit el vagyunk ezzel késve. Nagyon sok energiát és felesleges idegeskedést spóroltunk volna meg azzal, ha normális időben bejönnek ezek a módosítások. Bizonyára államtitkár úrhoz is érkezett rengeteg önkormányzattól olyan lobbikérés, hogy a saját közösség hadd dönthessen arról, hogy az ő területén található természetes vízen milyen módon történik a jövőben majd a halgazdálkodás. Ezeket mind megspórolhattuk volna, ha időben gondolkodnak és elfogadják az ellenzék észrevételeit.
(15.30)
A pályázatokkal kapcsolatban is, tudom, hogy nem ezen jogszabálynak kell erről rendelkeznie, de folyamatosan csak ígéretek vannak. Azért itt azok a szép szavak, amelyek elhangoznak, hogy hazánk gyakorlatilag egy horgászparadicsommá válhatna Európában, teljesen reális elképzelések, és minden adottságunk megvan ehhez. Csak bizony a pályázati forrásokat, a turisztikai célút és az egyéb halgazdálkodási célúakat is úgy kellene felhasználni, hogy azok hatékonyak legyenek, és valóban elérjék azt a kívánt célt, hogy hazánk jelentősen lépjen előre ezen a területen. Rengeteg munkahely, vidéki minőségi munkahely megteremtésére lenne ezáltal lehetőség, arról nem is beszélve, hogy azért a tengeri hal visszaszorulásával, illetve ritkulásával és annak emiatti árdrágulásával jelentősen megnőhet a hazai édesvízi hal szerepe, jelentősége. Emellett ez egy további érv amellett, hogy fontos lenne ezeket a pályázati forrásokat ebbe az irányba átcsoportosítani.
Amiket felsoroltam, ahogy mondtam, mindegyiket módosító indítványokkal is igyekszünk kezelni, és ezek elfogadásától tesszük függővé azt, hogy milyen támogatást tudunk nyújtani majd ehhez az adott jogszabályhoz. Azt el kell mondanom, hogy azt a fajta bátor lépést, amit elvekben meg szép szavak szintjén megfogalmaztak a területtel kapcsolatban, sajnos a jogszabály leírt szövegében nem látjuk, onnan nem köszön vissza. Ezeket továbbra is hiányoljuk.
Zárásként még azt engedje meg, államtitkár úr, hadd tolmácsoljam azon 200 halászcsalád nagyon elkeseredett kiáltását, akik megsegítését nagyon komolyan megígérték másfél évvel ezelőtt. Ezen halászcsaládok kompenzálása állami szinten itt a parlamentben többször elhangzott ígéretként, ehhez képes többségük még mindig nem látott egyetlen forintot sem. Ha már utcára tették ezeket a családokat, ha már ellehetetlenítették az ő munkájukat, akkor legalább ne ígérték volna meg, hogy segítenek rajtuk, ne ígérték volna meg azt, hogy kompenzálják az őket ért veszteséget, mert akkor nem várnák hiába már másfél éve ezt a segítséget.
Adjon nekik megnyugtató választ, vagy mondja meg őszintén, államtitkár úr, hogy becsapták őket, nem számíthatnak önökre, és akkor nem várnak feleslegesen erre a megígért kompenzációra. Vagy pedig lépjenek nagyon gyorsan, és egy bocsánatkérő levél mellett végre történjen meg az ő kártalanításuk is. Ezekre várom az érdemi válaszokat.
Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me