DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ahogy előttünk elhangzott, a Vietnami Szocialista Köztársasággal egyre szorosabb kapcsolat jön létre Magyarország és Vietnam között. Ez azért is nagyon fontos, mert Vietnam a délkelet-ázsiai térségnek egy olyan országa, ahol rendkívül nagy a gazdasági fejlődés az elmúlt időszakban. Azt tudjuk jól, hogy Vietnam egy szocialista ország, amely még ma is szocialista országnak tartja magát, azonban a 80-as évek közepén letért arról a marxista gazdasági irányvonalról, amit korábban folytatott, illetve ami a szocialista országokra jellemző volt, és körülbelül ugyanazt az utat próbálja bejárni, amit Kína is tesz. Tehát marad az egypártrendszer, maradt az állampártiság, de a gazdaságot liberalizálták, illetve a gazdasági tényezőket megváltoztatták, tehát a marxista irányvonalról letértek. Ez hatalmas gazdasági fejlődést hozott a térségnek, ami jellemző volt, amit például Magyarország is szeretne elérni.
Minap hallottuk Lázár János miniszter úrnak az okfejtését azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdaságot egy olyan pályára kellene állítani, ahol tartós és jelentős gazdasági növekedés lenne megfigyelhető. És itt kifejtette miniszter úr, hogy ez a gazdasági fejlődés minimum 4-5 százalékosnak kellene hogy legyen, és ennek évekig kellene fennállnia. Na, hát ez most Vietnamban fennállt, hiszen 7-8 százalékos gazdasági fejlődést, éves GDP-növekedést tudtak produkálni, mégpedig több mint egy évtizeden keresztül tudták a minimum 7 százalékos gazdasági növekedést. Azt hiszem, ez egy jó példa lehet Magyarország számára is, mindamellett, hogy ez nem hozott magával egy olyan átfogó fejlődést, alacsonyak a bérek még az országban, illetve sok mindenben fejlődésre szorul még Vietnam.
De ez a gazdasági fejlődés azt mutatja, hogy ő is az ázsiai kistigrisek közé tartozik, és nagyon fontos az, hogy Magyarország minél szélesebb körben, minél erőteljesebb gazdasági kapcsolatokat is tartson fenn ezzel az országgal. Nyilván a gazdasági kapcsolatok, a több kapcsolat mellett, amit Dunai Mónika képviselőtársam is ismertetett, amelyek a parlament tagjai, illetve tisztségviselői között a két országban zajlanak, az igazságügy területén is szükség van arra, hogy továbblépjünk. Így nagyon fontos az előttünk fekvő, az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény is, amelyet most a parlament ezáltal jóváhagyna.
Nagyon fontos a célja is, hogy miért van szükség erre az átszállításra.
(13.50)
Egyértelműen a büntetőeljárások legalapvetőbb problémája az, hogy az elítéltek vajon a társadalomba vissza tudnak-e illeszkedni, tudnak-e még hasznos tagjai lenni a társadalomnak vagy sem. Ez a törvény ezt akarja elősegíteni, s az alapelvei között egyértelműen megjelöli, hogy az elítéltek társadalomba történő visszailleszkedésének megkönnyítésére jönne létre ez a jogszabály. Nyilván, ha Magyarországon elítélnek egy vietnami állampolgárt, egy vietnami nemzetiségű személyt, itt bekerül egy büntetés-végrehajtási intézetbe, akkor olyan környezetben van, ahol a társakkal nem tud beszélni, az érintkezés során az anyanyelvét gyakorlatilag nem tudja használni, így a társadalomba való visszailleszkedésének az esélye nagyon nagy mértékben csökken. Abban az esetben, ha van megfelelő egyezmény, és az elítélt kéri - az nagyon fontos, hogy az elítélt beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni -, az az ország pedig, ahol az illető tartózkodik, felajánlja, hogy átszállítható legyen Vietnamba vagy Vietnamból Magyarországra egy magyar állampolgár, akkor beszélhetünk arról, hogy ez az egyezmény, amely ezáltal törvényi szintre emelkedik, életbe fog lépni. Azt gondolom, minden esetben a társadalom érdekét szolgálja, hogy ez valóban bekövetkezzen.
Ez az egyezmény az átszállítás feltételeit, valamint az egész ügylet bonyolításának a feltételeit konkrétan meghatározza. Azt gondolom, hogy azok alapján megtörtént a feltételek kidolgozása, amit a gyakorlat már sok más ország tekintetében előír. A feltételek között ott van, hogy a fogadó fél országa szerint is bűncselekményként kell hogy figyelembe vegyék, tehát nem lehet az, hogy ami Magyarországon bűncselekmény, az Vietnamban esetleg nem bűncselekmény, és ott azonnal szabadulni fog az illető, hiszen az az adott ország szerint nem bűncselekmény, ezért el kell engedni. Tehát egy fontos feltétel, hogy a fogadó ország joga szerint is bűncselekmény legyen, legalább úgy, mintha az ő területén követték volna el. Az, hogy a fogadó félnek legyen az állampolgára, nyilván alapkérdés, hiszen miért szállítanánk át egy másik országba, ha nekik semmi közük nincs hozzá.
Az is nagyon fontos, hogy mindenki egyetértsen ebben, mind az átszállító, mind a fogadó fél, mind pedig akit érint, tehát az elítélt, illetve bizonyos esetekben a jogi képviselője is hozzájáruljon az átszállításhoz. Akkor persze nincs értelme az egész dolognak, ha akkorra, mire az egész átszállítási procedúra befejeződik, az illető személy már letölti a büntetését. Ezért van az a kitétel is, hogy legalább egy év letöltendő büntetése még hátravan. Ebben az esetben van értelme annak, hogy átszállítsák a fogadó országba, abba az országba, ahova ő tartozik.
Azt gondolom, mind a két ország érdeke az, hogy ez aláírásra kerüljön. Maga az egyezmény a költségeket is egyértelműen szabályozza, ebben vita nem merülhet fel. Nyilván mindig az fogja állni a költségeket, aki fogadja, ez oda-vissza működik, tehát a költségek hosszabb távon valószínűleg kiegyenlítődnek, így ezáltal sem éri kár az államokat. Azt gondolom, hogy ez mindkét fél érdekét kielégíti, ezért ez a törvényjavaslat támogatandó. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me