DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat általános indokolása szerint az egyezmény megkötését a Magyarország és Vietnam közötti egyre bővülő kétoldalú gazdasági és jogi kapcsolatrendszer indokolja. Tekintsük át röviden ezt az egyre szélesedő kapcsolatrendszert!
A világgazdaság központja az elmúlt években egyre inkább Ázsia, Délkelet-Ázsia felé tolódott. Ebben különösen kiemelkedik Vietnam. A magyar kormány a keleti nyitás politikájában ezért is tulajdonít fontos szerepet a Vietnamhoz fűződő kapcsolatainak. Magyarországnak a Vietnamban meglévő kapcsolati tőkéje, több évtizedes együttműködési múltja, a rendszerváltás utáni évek politikai és gazdasági szerkezetátalakításban szerzett tapasztalatai jó alapot biztosítanak a kétoldalú kooperáció folyamatos szélesítésére egyre több területen. Büszkék vagyunk arra, hogy a kötött segélyhitelprogram keretében magyar vállalatok építették Vietnam egyik tartományának vízhálózatát, és magyar cégek kezdték meg az ország népesség-nyilvántartó rendszerének kiépítését is.
A két ország már több mint 60 éve van diplomáciai kapcsolatban. Ez idő alatt a magyarországi felsőoktatási intézményekben végzett vietnami értelmiség nagyságrendje mintegy 5 ezer főre tehető. Közülük többen lettek ismertek hazájukban tudósként, közéleti emberként, például miniszterként, de sokan dolgoznak a kereskedelem területén is. Magyarország meg is duplázta 2015-ben a Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjprogram vietnami hallgatóinak létszámát. Tudjuk jól, a hosszú távú, kiszámítható gazdasági együttműködés egyik legjobb alapja az emberek közötti kapcsolat. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy Magyarország vietnami diákok számára biztosít helyet felsőoktatási intézményeiben.
A magas szintű látogatások mindennaposak: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr és Latorcai János alelnök úr 2015 tavaszán, Kövér László elnök úr 2015 őszén, Gulyás Gergely alelnök úr idén januárban tárgyalt Vietnamban. Várakozással tekintünk a vietnami nemzetgyűlés elnök asszonyának küszöbön álló látogatása elé.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportja támogatja ennek az újabb egyezménynek a megkötését, és elfogadásra javasolja az Országgyűlésnek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me