DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Egészen megilletődötten állok most is itt. (Közbekiáltások az MSZP padsoraiból: Nem kell! - Nem szégyenkezve? - Dr. Szakács László: Nem mindennap zárnak be egy egyetemet! - Nagy zaj.) Két indoka van ennek a megilletődöttségnek. Miután az oktatási ügyeink eddigi vitáinak a zárszavánál ez a jelenlét soha nem volt jellemző (Bangóné Borbély Ildikó: Nálatok nem!), azt gondolom, hogy ennek indoka van.
A második oka a megilletődöttségemnek Szél Bernadett képviselő asszony elismerő szavai, miszerint egészen idáig senki nem sértette meg az oktatás autonómiáját, ez az első alkalom. Ezt köszönöm, sok indoka van ennek. Azt szeretném mondani, hogy most sem sértjük meg az oktatás autonómiáját, sem a külföldi, sem a magyar egyetemekét. Ami történik, az egy egyszerű jogtechnikai dolog. Egy olyan kérdés, amely ’93 óta, amikor az első törvényt fogalmaztuk, akkor még a CEU-ra, kérdés, az akkori oktatási miniszter komolyan megkérdezte, hogy hogy is van, hogy egy olyan intézmény, amely Magyarországon működik, de a saját országában nem működik, miért is kell ez, hiszen erre van másik megoldás.
Az, hogy ezt a problémát többen meg akarták oldani, abból látszik, hogy 2004-ben az akkori miniszterelnök és New York állam kormányzója aláírt egy megállapodást, egy nyilatkozatot, hogy rendezni kell a CEU helyzetét, és hozzunk létre egy Magyarországon működő egyetemet, amit egyébként létre is hoztunk. Az egyetem ma működik, Közép-európai Egyetemnek hívják. Ez Magyarországon bejegyzett, a magyar jogszabályoknak megfelelő magánegyetem. Ennek a működését a jelenlegi törvénymódosítás semmilyen formában sem fogja érinteni; úgy, mint ahogy egyébként nem érinti az összes többi magyar vagy nem magyar egyetem működését.
Ami felmerült kérdésként, hogy végeztünk-e hatáselemzést: természetesen. Elemeztük, megnéztük, hogy mi fog történni a törvény elfogadása után, milyen helyzettel kell szembesülnünk, mi történhet. Nagyon sok minden történhet. Az egyik az, hogy azok a külföldi intézmények, amelyek az EGT-n kívüliek, teljesítik ezt a feltételt, azaz a magyar kormány és az ottani kormány között létrejön egy megállapodás.
(13.10)
A megállapodásokat az jellemzi, hogy mind a két fél számára tartalmaz olyan ügyeket, amiket ők létre fognak hozni. Azt gondolom, hogy ez annak az oktatási intézménynek, ennek az együttműködésnek a színvonalát fogja emelni.
Ha ez a megállapodás nem jön létre vagy máskor jön létre, akkor a Közép-európai Egyetemnek a működését semmilyen formában ez nem befolyásolja. Hiller professzor úr akkor említette, hogy az ELTE vagy a BME diplomájának milyen az értéke. Azt gondolom, hogy ön is, én is többször voltunk külföldön, és soha senki nem kérdezte azt, hogy akkreditált-e Amerikában a diplománk. A Budapesti Műszaki Egyetem, az ELTE diplomájával munkát lehet vállalni, és egyetemen lehet tanítani. Tehát az a vélt versenyelőny, ami ebből adódik, egyébként valószínűleg nem valós, de ha egyébként még ez valós is, a CEU ezt számos módon meg tudja tenni a Közép-európai Egyetem bázisára vonatkoztatva.
Megnéztük azt is - és örülök annak, hogy itt a Jobbik argumentációja tegnap este óta megváltozott -, azok az intézmények, amelyek határon túl működnek, és kiválóan, jól működnek, akár a Partiumi Egyetem, akár a Sapientia, ezek Romániában akkrediált román intézmények, amelyek abszolút nem képezik az analógia tárgyát, hiszen Románia is az Európai Gazdasági Térség országa, a szolgáltatások szabad áramlása ezt nem teszi lehetővé. Tehát ezt az aggódást én nem tartom annyira valósnak. Ez akkor lenne valós, ha ott is egy olyan intézmény lenne, mint a CEU, ami egyébként kívül lenne. Ha ezt akarjuk lemásolni, akkor erre speciel ez pontosan nem vonatkozik.
Azt gondolom, hogy ez a viszonylag egyszerű jogtechnikai módosítás rendezni fogja azt a helyzetet, amire vonatkozóan folyamatosan szándék volt. A mai vitában többször elhangzott, hogy ki miért szerette volna a lex CEU-t létrehozni, megszüntetni, átalakítani. Azt gondolom, hogy ezzel ez a dolog rendeződik, és ezért javasoljuk ennek a lezárását.
Amit Hadházy képviselő úr aggódására szeretnék mondani: ott értem az aggódás indokát, de higgye el, nincs közös a helyzetünkben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me