DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. A mai témával kapcsolatban, azt hiszem, az egyik legnagyobb félreértést vagy szándékos megtévesztést - nézőpont kérdése - az okozza, hogy minden normális esetben, ha van egy intézmény, és annak, ahogyan a jogszabályok egyébként megmondják, hogy mi a neve magyarul, mi a neve angolul és így tovább, ilyen esetben a magyar név és az angol név alatt (Harangozó Gábor István: De nehéz ez!) egy és ugyanazon intézményt szokás érteni.
A Közép-európai Egyetem és a CEU ebből a szempontból egymásnak megfelelője értelemszerűen, tehát mindenki a kettőt egyazon intézményként értékeli. Csakhogy a probléma ott van, hogy ez valójában két különálló jogi személy, és ha megengedik, akkor a következőt idézem. Ezt Enyedi Zsolt, a CEU vagy Közép-európai Egyetem rektorhelyettese írta a Debreceni Egyetem rektorhelyettesének. Csak egy kiemelt, rövid idézet. Elismeri, így fogalmaz: a CEU és a Közép-európai Egyetem valóban két külön jogi személy, ennek azonban mi magunk sem örülünk - írja ő.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha nem örülnek neki, akkor azt gondolom, nem is tudom, miért kell hirtelenjében a meglévő status quót ilyen vehemensen védelmezni, hiszen itt írják le, hogy ők nem örülnek ennek a helyzetnek. Tehát lényegében a mostani törvényjavaslattal próbálunk e tekintetben rendet tenni. Én remélem, hogy ez megnyugtató lesz minden szempontból. Bizonyos határidők vannak, ami erre alkalmas, és valóban igaz, hogy azok az adminisztratív dolgok pedig könnyen kezelhető ügyek. Tehát innentől kezdve, én azt hiszem, hogy alapvetően csak jó úton járunk. Én azt hiszem, az volt a nonszensz helyzet, amit a miniszter úr is idézett az expozéjában, nevezetesen ez a bizonyos levél, amit Soros György írt. Ha megengedik, én akkor nevesítem konkrétan az akkori minisztert, mégiscsak közszereplő volt: Magyar Bálintról van szó. Azt írja ebben a levélben kerek perec Soros György, hogy egy hatályos törvénnyel szemben, annak ellentmondó jogi szabályozást külön az ő kérésére tartsanak érvényben. Ez volt a nonszensz helyzet, valljuk be őszintén! (Folyamatos zaj.) És én értem, hogy Hiller képviselő úr is miért volt olyan vehemens. Hát azért, mert ő is hosszú időn keresztül asszisztált mindehhez. Világos! Én azt gondolom, hogy ebből a szempontból, amikor azt mondja a rektorhelyettes úr, hogy ők sem örülnek ennek a helyzetnek, ami jelen esetben fennáll, hogy két külön jogi személy a CEU és a Kö-zép-európai Egyetem, akkor van mód és lehetőség rendet tenni. A Közép-európai Egyetemet egyébként az égvilágon semmi nem fenyegeti. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me