DR. SZÉL BERNADETT,

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT,
DR. SZÉL BERNADETT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Abban a szerencsés vagy nem tudom, mennyire szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy az utolsó vezérszónokiként mindenkit végighallgattam, minden frakciót, akinek a lex CEU-ról eddig véleménye volt, és hadd kezdjem azzal, hogy reagálok az egyik, véleményem szerint legarcpirítóbb fideszes mondásra, ami itt elhangzott, hogy önök miért kreálták meg a lex CEU-t. Önök szerint az előjogokat kell megszüntetni. Tehát ott tartunk, hogy a Fidesz-KDNP arra hivatkozik, hogy azért kell ez a törvényjavaslat, hogy az előjogokat megszüntessék, és úgymond mindenki egyenlő legyen. Mondja ezt az a frakció és a koalíciós partnere, akik gyakorlatilag a személyre szabott törvényhozásnak a rendszerét Magyarországon bevezették. Ez egy fideszes módi: lex Vida Ildikó, lex Schmitt Pál, lex RTL Klub, lex Andy Vajna, lex Matolcsy György, lex Tiborcz István, lex Heineken és most itt van a lex CEU, felkészül a lex civilek.
Az a helyzet, hölgyeim és uraim, hogy önök nem hivatkozhatnak arra, hogy bármilyen előjogot ebben az országban meg akarnak szüntetni, merthogy maguk azok, akik törvénybe foglalják az előjogokat bizonyos embereknek, másoknak meg azért csinálnak törvényeket, hogy ezeket az embereket és ezeket az intézményeket kicsinálják. Innentől elkezdve legyenek kedvesek, ne álljanak föl és ne hivatkozzanak erre soha többet a büdös életben, mert önök nem az a párt és nem az a politikai közösség, akinek még bármilyen erkölcsi hitele van a magyar választópolgárokkal kapcsolatban!
Itt vagyunk egy olyan törvénynek a vitáján, amelyik gyakorlatilag egy boszorkányüldözés a CEU ellen és egyáltalán a tanszabadság ellen, a független, az autonóm, a kritikai gondolkodás ellen, és egyben egy szerecsenmosdatásról van szó, ugyanis önök azt az időt, ami a frakciójuknak rendelkezésre áll, arra használják, hogy megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant. A legsötétebb komcsi időket hozza vissza a Fidesz azzal, hogy bezárat egy egyetemet. Ez az igazság, önök bezáratnak egy egyetemet. Ezt az önök kommunista elődei csinálták meg akkor, amikor önök még azt gondolták magukról, hogy fiatal demokraták, és önök vegyék tudomásul, hogy ezzel egy olyan vörös vonalat léptek át, amelyet a XXI. században, 2017. április 4-én én nem gondoltam volna, hogy valaha is megtesznek.
Szeretném leszögezni, hogy a tegnapi TAB-ülés pedig, ha lehet, még mélyebbre lökte ezt az egész történetet a szakadékba. Egy szánalmas játék az, amit önök űznek, és most már így nemzetközi porondra is került ez az egész történet. Az önök miniszterelnöke úgy viselkedik, mint valami puffancs, sértődött zsebdiktátor, és látszik, hogy most már kell neki Donald Trump is. Előzetes megállapodást akar vele kötni, bármi legyen is az, hogy előzetes megállapodás, de New York is kell neki, merthogy nemzetközi szerződést is kell kötni, csak hogy egyszerűbb legyen ez a történet. Hadd lássa mindenki az egész világon, hogy ki a Jani, hogy Orbán Viktor a Jani. De kérdezem én, mi lesz ezekkel az emberekkel, akik ott tanulnak, tanítanak és kutatnak? Mi lesz a magyar emberekkel és mi lesz a magyar érdekkel, miközben Orbán Viktor a Janit játssza most már nemzetközi terepen is?!
Tisztelt Uraim és Hölgyeim! Önök nem máson állnak bosszút, mint a saját fiataljainkon, nekimennek a saját országuknak! Semmi nem drága önöknek?! Emberek tanulnak abban az iskolában (Németh Szilárd István: A CEU-ban?), mások kutatnak ott, mások a könyvtárát használják, kutatják. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból.) Igen, lehet, hogy önt föl se vennék oda, mert még annyira nem is beszél angolul, hogy oda beiratkozhasson. (Zaj az MSZP soraiban. - Derültség, taps a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.) Én elhiszem, hogy önöknek ez zavaró és frusztráló, de mi ebben az országban komolyan gondoljuk azt, hogy itt kiművelt emberfők sokaságára van szükség. Az, hogy önöket a szabad oktatás és a szabad egyetem zavarja, ez egy fideszes vírus, amit mi nem akarunk elterjeszteni ebben az országban.
Ez a törvény nemcsak a CEU ellen irányul, de gyakorlatilag minden egyetem szabadsága ellen irányul, az akadémiai szabadságot, a függetlenséget és az autonómiát ássa alá, és szeretném önöknek leszögezni, elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-KDNP egyetlenegy másodpercet is azzal foglalkozott, hogy ezt megpróbálta megmagyarázni, mert ez nem megmagyarázható, amit csinálnak. Kilóg már nemcsak a lóláb, hanem a ló lóg ki ebben az esetben.
Kezdem az első olyan lépéssel, amit önök nem fognak tudni soha megmagyarázni. A nyers erőpolitika eszközével éltek, pár nap alatt, tehát gyakorlatilag egy nap alatt nyomják át ezt a törvényt a magyar parlamenten, és szeretném hangsúlyozni, hogy égvilágon semmilyen egyeztetés nem előzte meg ezt az érintettekkel. Én egy olyan politikai kultúrából jövök, ahol az a mondás, hogy semmit rólunk, nélkülünk. Önök milyen politikai kultúrából jönnek? (Kunhalmi Ágnes: Rákosista.) Szerintem önök a komcsi kultúrából jönnek, és ott is fognak maradni egész addig, amíg önöket el nem zavarjuk innen. Az a helyzet, tisztelt miniszter úr, én nem tudom, ne haragudjon, de hogyan tud bárkinek a szemébe nézni ebben az országban. Ön gyakorlatilag nem volt hajlandó leülni a CEU vezetésével tárgyalni, elzárkózott ez elől. Heteken át próbálták önt keresni, egyszerűen próbáltak érintkezni önnel, hogy mégis mi a fene zajlik itt a fejük fölött, és Palkovics államtitkár úr pedig azt állította, hogy azért nem keresték meg előzetesen a CEU-t, mert nem volt rá idő. De önök szabják az időkorlátokat, hogyne lett volna rá idő! Ha később születik a törvény, akkor lett volna idő tárgyalni, de önök nem akartak tárgyalni az érintettekkel, ez történt.
A második olyan elem, amit szeretnék kiemelni, hogy itt a vörös vonal átlépése masszívan megtörtént. A helyzet az, hogy eddig, 2017. április 4-éig azért azt nem láttuk, hogy autonóm és független oktatási intézmények gyakorlatilag politikai támadás áldozatai lehettek Magyarországon. A helyzet az, hogy ez most megtörtént, ezt írjuk föl a krónikákba, és tegyük hozzá, hogy ezt a Fidesz-KDNP csinálta meg. Ezzel együtt szeretném kijelenteni és egyben a továbblépés lehetőségére is ráirányítani a figyelmet, hogy azért még van valami Alaptörvénye ennek az országnak. Nem sok minden van benne, meg sok minden nincs benne, aminek benne kellene lenni, de van egy 10. cikke, amelyikben benne van, hogy „Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát.” Szóval, az a helyzet, hogy amit önök csinálnak, az szembemegy az Alaptörvénnyel. Az, hogy önök nyílt politikai támadást intéznek egy egyetem ellen, az ellentétes az Alaptörvénnyel, s Magyarországot olyan országok sorába sodorja, mint a putyini Oroszország vagy Erdođan Törökországa.
Nézzük meg akkor, hogy milyen kottát követtek, mert érdemes megnézni. Hangozzon el itt, a magyar Parlament falai között, hogy egész pontosan kit másolt Orbán Viktor, aki éppen a Janit játssza a világpolitikában, és közben piszkosul nem figyel arra, hogy a magyar diákokkal és a magyar emberekkel mi történik. Nézzük meg, hogy mi történt a Szentpétervári Európai Egyetemmel! Utánanéztem, mondom önöknek.
(11.30)
Ez a nemzetközi ranglista élén álló sikeres magánegyetem, és pontosan azért szúrta az ottani hatalomnak a szemét, amiért a CEU Orbánét, mert független, kritikus és autonóm gondolkodásra nevel. Ez pedig, ugye, minden olyan emberre veszélyes, aki az autonómiát fel akarja számolni, tehát akik ellenőrzés alá akarnak vonni lehetőleg mindent az adott országban. Na, ott is van egy oktatási hivatal, és ez az oktatási hivatal megállapította, hogy az iskola megsértette az egyetemek működésére vonatkozó szabályokat. Ezt követően jött a kormánypárti sajtó, tehát ott vagyunk, ugye, Oroszországban, készségesen asszisztáltak az egyetem lejáratásához, azt hangoztatták, hogy ez az intézmény bizony idegen érdekeket szolgál, és a folyamat most ott tart, hogy visszavonták az egyetem működési engedélyét, és jelenleg szünetel az oktatás.
Mi történt Magyarországon? Először - ugye, visszakerestük - a kormány lakájmédiájában, ugyebár az Origón jelent meg a hír, hogy az Oktatási Hivatal birtokukba került vizsgálati anyaga súlyos szabálytalanságokat tárt fel, idézem: a Soros-egyetem működésével összefüggésben. Ezt a hírt lehozta az Origo. Kisvártatva megjelent az oktatási államtitkár közleménye arról, hogy az OH vizsgálata szerint egyes külföldi egyetemek szabálytalanul, gyakran törvénytelenül működnek. Majd ezután felkerült a parlament honlapjára a felsőoktatási törvényt módosító javaslat, az, amit éppen most tárgyalunk. Tehát mi történt? Önök semmi mást nem csináltak, mint lemásolták a putyini mintát.
Hagyjanak engem ezzel a vakítással, legyenek kedvesek, hogy önöknek most itt hét év kormányzás után hirtelen eszükbe jutott, hogy az OH csináljon egy ilyen vizsgálatot! Fenéket, megnézték, hogy Putyin hogy csinálja, szépen lemásolták! (Dunai Mónika közbeszól.)
De ott van Erdođan is. Képviselő asszony, nyomjon gombot, van rá lehetősége, van elég idejük! De ott van Erdođan is, ugye, ő politikai tisztogatásba kezdett a saját országában, felfüggesztette az összes egyetemi dékánt, bezáratott 15 egyetemet, egyetemi hallgatókat bebörtönöztetett. Azt gondolom, hogy ez ugyanaz a logika: megszüntetni, betiltatni, elhallgattatni mindent és mindenkit, aki máshogy gondolkodik, a világért ne kelljen már itt bárkivel vitába szállni. Önök egy dolgot akarnak: azt akarják, hogy csend legyen ebben az országban. Hát, ehhez mi nem fogunk asszisztálni. Azért szeretném leszögezni, hogy az Oktatási Hivatalt is, komolyan én nem hoznám ide, szóval, kisebb adminisztrációs mulasztásokat állapított meg az Oktatási Hivatal. És rögtön ott volt, hogy ezeket már javítják is, tehát innentől elkezdve a folyamat javítása zajlott, pótolták azokat, amiket az OH ott kitalált, hogy hiányoztak a rendszerből. Erre jött a kormányzati retorika, és közölték, hogy itt valami hatalmas csalás zajlik, és atyaúristen, innentől kezdve ez az egyetem egy csaló, és tessék betartani a törvényeket.
Szóval, azért szeretném leszögezni, hogy a jog logikája és egyáltalán a fizika törvényei is azt kívánják, hogy minden intézményt a hatályos jogszabályok szerint ítéljünk meg. Önök nem ezt csinálták, önök időhurokba kerültek, eljátszották a „Vissza a jövőbe”-t, és azt mondták, hogy csinálunk egy olyan törvényt, aminek nem felel meg ez az intézmény, és ezen jövőbeni törvény alapján azt mondjuk, hogy csalnak, és akkor vagy bezárnak, vagy Trump leül velünk tárgyalni, és Putyin pedig megsimogatja a miniszterelnök buksiját. Szóval, mi ez? Mi ez, ami itt zajlik!? És akkor itt jönnek ilyen magasztos szövegekkel, 30 percen keresztül kellett hallgatnom a fideszest meg a KDNP-st, aki arról beszélt, hogy itt rendet kell csinálni, meg káosz van. (Szászfalvi László: Köszönjük, hogy meghallgatott! - Az elnök csenget.) A fenét van káosz! Itt oktatás van, itt diákok vannak, akik tanulnak, és tanárok vannak, akik tanítanak.
És önöknek ez böki a csőrét, mert önök szerintem - komolyan mondom - legszívesebben mindenkit elhallgattatnának, akinek más a véleménye, mint az önök miniszterelnökének. Nálunk nem ilyen kultúra van. Nálunk számítanak a vélemények, számítanak a hangok, nálunk van vita, nem akarunk egy olyan Magyarországot, amelyben valaki megmondja, hogy merre van előre, és mindenki megy utána. És nem akarunk olyan diákokat, akik mindent elhisznek, hanem olyan diákokat akarunk, akik fel mernek tenni kérdéseket, és tudnak kritikusan, autonóm módon gondolkodni.
Én elhiszem, hogy a Fidesz-KDNP ezt nem akarja továbbvinni, mert ez a hagyomány nem felel meg az önök komcsi ideológiájának, de mi egy ilyen Magyarországot akarunk. És szeretném azt leszögezni, hogy még a kormányfő is hazugságokba keveredett, ugye, ő is egy nem létező jogszabályi rendelkezés alapján kiáltotta ki a CEU-t csalónak, és azt mondja, hogy a CEU nem állhat a törvények felett. Csakhogy - az ég szerelmére! - ezt a törvényt, ami felett állnia kéne most a CEU-nak, még meg sem hoztuk, most zajlik a vitája, majd pár óra múlva szavazzák meg. Szóval, ez micsoda, amit csinálnak, már ne haragudjanak!? És e közben a műsor közben, amit itt előadnak, gyakorlatilag semmi más nem zajlik, mint az, hogy a közérdek elé helyezik a saját pitiáner politikai szempontjukat, és masszívan semmibe veszik a nemzeti érdeket is.
Én szeretném leszögezni, hogy önök egy olyan kormány, aki a hazai felsőoktatási intézményekből 200 milliárd forintot kivont az elmúlt években, tehát 2010 óta önök 200 milliárdot kivittek csak a felsőoktatásból. (Balog Zoltán: Ezt a sok hülyeséget hogyan bírja felolvasni?) És eközben önök arról beszélnek, hogy a magyar fiatalokat megpróbálják hazahozni. Önöknek eszükbe sem jut az, hogy a magyar fiatalok esetleg azért távoznak ebből az országból, mert nincs itthon perspektívájuk, nincs itthon megfizetett munkájuk? Nincs itthon olyan egyetem, ahová be tudnak iratkozni anélkül, hogy a szüleiknek a gatyája is rámenjen erre a történetre? Önök miről beszélnek itt, ne haragudjanak?! Ha egy picit is komolyan vennék a diákok ügyét, az oktatás ügyét, a fiatalok ügyét, a hazánk ügyét, akkor nem be-zá-rat-nák ezt az egyetemet, hanem visszaadnák azt a 200 milliárdot a magyar felsőoktatásba. És ugye, az LMP az a párt, akik végigjártuk az országot, és mindenhol kampányoltunk azért, hogy a vidéki főiskolákat, egyetemeket ne szüntessék meg, ne tegyék fizetőssé, mert a magyar emberek nincsenek olyan helyzetben, hogy kiperkálják ezeket a tandíjakat, amiket maguk befizettek. Én ott álltam Komlón, és nekem panaszkodott egy fiatal, hogy amióta Pécsen fizetős ez a szakirány, nem tud oda menni, nem tud tanulni, és most ki fog menni Londonba, mert itt nem tud a 70 ezer forintból megélni, amit kap, kint pedig meg tud élni, és mellette még be is tud iratkozni valamilyen oktatásba.
Tehát az a helyzet, hogy ez zajlik ebben az országban. Mert azt nem tudja megfizetni, hogy feljöjjön Pestre, vonatjegyet vegyen, albérletet vegyen, és minden mást vegyen magának. (Németh Szilárd István: Londoni repülőjegyet tud venni…) Ezekkel a történetekkel mi lesz, tisztelt államtitkár úr? Sajnálom, hogy a miniszter úr kiment, mert neki válaszolnia kell ezekre a kérdésekre. Hogyha a Fidesz egy picit is foglalkozna ennek az országnak a jövőjével, egy picit is érdekelné az, hogy mi lesz az ifjúsággal, és mi lesz a következő generációkkal, akkor nem arról beszélnénk itt a magyar parlamentben, hogy milyen egyetemeket záratnak be.
És szeretném leszögezni, hogy önök az álomgyilkosok, ez az igazi álomgyilkos lépés, amit csinálnak, hogy hadat üzennek, én nem tudom, most már lassan az Egyesült Államoknak is - itt Matolcsy Györgyöt hallgatva - meg a fél világnak, de gyakorlatilag a saját fiataljainknak is. Kire építenek? Én tudom, hogy a Fideszbe a fiatalok nem nagyon mennek, de azért ne haragudjanak már ennyire a fiatalokra, ne haragudjanak már ennyire a fiatalokra! Magyarországnak szüksége van ezekre az emberekre, nekünk szükségünk van a diákokra, szükségünk van az egyetemekre, és szükségünk van a független oktatásra. Nem lehet szabadságról beszélni egy olyan országban, ahol az oktatásnak a szabadsága veszélybe kerül, ahol politikailag motivált támadások vannak, és szakminiszterek és szakállamtitkárok próbálják magyarázni a magyarázhatatlant. Lejártó célpontok lehetünk most már mindannyian, akik itt ellenzékben vagyunk, és azt is látjuk, hogy az ellenzéki média is beszűkült. Gyakorlatilag azt látjuk, hogy önök most már annyi vörös vonalat léptek át, hogy nem nagyon lehet demokráciáról beszélni ebben az országban.
Mert ma a CEU, de holnap más lesz soron, konkrétan holnap lesz a civiltörvénynek az ötpártija, a CEU ügye egyébként mindenki ügye innentől kezdve. Szeretném leszögezni, hogy itt a CEU is a tét, de gyakorlatilag a tanszabadság ügye a tét. Az a tét, hogy egy olyan országban akarunk-e élni, ahol a hatalom nem tűri meg az eltérő véleményeket, ahol önök mindenkit elhallgattatnak, akik nem értenek egyet önökkel, és ahol előbb vagy utóbb, de mindenki sorra kerül, és mindenki a saját bőrén fogja azt érezni, hogy a Fidesz-KDNP mindenkin keresztülgyalogol csak azért, hogy a saját kisstílű politikai érdekeit érvényesítse. Ki azért fog rosszul járni, mert kihúzzák alóla az egyetemét, ki azért, mert kirúgják a véleménye miatt, más pedig azért, mert megszüntetik az újságját, amit szeretett olvasni.
Úgyhogy innentől kezdve én azt tudom önöknek mondani, hogy a CEU ügye ebben az országban mindenkinek az ügye. A leghatározottabban tiltakozunk ez ellen az alkotmánysértő törvényjavaslat ellen, amit önök letettek az asztalra, és abban biztosak lehetnek, hogy az Alkotmánybírósághoz fogunk fordulni, mert számunkra még vannak ebben az országban fontos ügyek, és ebben az országban még vannak fontos emberek: konkrétan minden magyar ember fontos számunkra, akikről önök lemondtak most már egyszer s mindörökre, úgy tűnik. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP, a függetlenek és az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me