DR. VINNAI GYŐZŐ,

Full text search

DR. VINNAI GYŐZŐ,
DR. VINNAI GYŐZŐ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: …de soha sem merült fel bennem… (Nagy zaj az MSZP padsoraiból. - Korózs Lajos: Szégyelljétek magatokat!) De soha sem merült fel bennem, hogy az intézményünknek ne kellene betartani a hatályos jogszabályokat (Dr. Bárándy Gergely: A hatályost!), s mi a törvények felett állunk. (Folyamatos zaj. - Kunhalmi Ágnes: Ezt nem tudjátok megmagyarázni! - Korózs Lajos: A „hatályos” szó problémát okoz! - Az elnök csenget.) Nekem nem. (Derültség, nagy zaj az ellenzéki padsorokból.)
Visszatérve az előterjesztésre, az nem specifikus… (Dr. Szakács László: Csodába a részletekkel!) …nem specifikusan a Soros-egyetemre vonatkozik, bárhogy is ezt sulykolják egyesek, hanem arra vonatkozik (Korózs Lajos: Ne hazudj!), hogy szeretnénk a szabálytalanságokat felszámolni.
Szeretném önöknek és a közvéleménynek is egyértelművé tenni, hogy a Budapesten működő Közép-európai Egyetem az Országgyűlés döntése alapján államilag elismert, magyar jog szerint működő, magánfenntartású, magyar felsőoktatási intézmény. A magánegyetemmel közös fenntartásban létező Central European Universityt New Yorkban alapították, ez viszont olyan külföldi felsőoktatási intézmény, amely magyar nyilvántartásban szereplő, de csupán Budapesten működő felsőoktatási intézmény.
Ahogy a miniszteri expozéból is hallhattuk, 2004 áprilisában Magyarország miniszterelnöke és New York állam kormányzója közös nyilatkozatban rögzítették, hogy a CEU az amerikai egyetemi státusz megőrzésével egyidejűleg elnyerje a magyarországi egyetemi státuszt. Ezen megállapodás alapján a parlament (A képviselő egy korty vizet iszik. - Közbekiáltások az MSZP padsoraiból: Na, még egyet! - A Jobbik padsoraiból: Hopp, hopp!) 2004. június 21-én elfogadta a Közép-európai Egyetem állami elismeréséről szóló 2004. évi LXI. törvényt, amelynek eredményeként a Közép-európai Egyetem magyar, nem állami egyetemként működhetett Magyarországon. És ez így is lesz, a felsőoktatási mellékletben felsorolt intézmények között a Közép-európai Egyetem ott található, és szerintem a törvénymódosítás után is ott lesz található.
De azt azért el kell mondani, hogy a Közép-európai Egyetem és a CEU jogi szempontból két külön intézmény. (Mirkóczki Ádám: Az egyiket miért nem vette meg Mészáros?) A változtatás nem érinti a Közép-európai Egyetemet, az nem fog megszűnni, nem kerül ki a felsőoktatási törvény intézményeket felsoroló mellékletéből. Hiszen képzéseket folytat, vannak kiváló tanárai, hallgatói, és alkalmazza is a tanárait; míg a CEU az Egyesült Államokban van bejegyezve ugyan, miközben ott nem folyik oktatás, nincsenek hallgatói. Ezt a problémát, hogy nevezetesen az anyaországban nincsenek képzések, már ’93-ban az akkori oktatási miniszter (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Miért kellene?), Mádl Ferenc felvetette, korábban is felvetették (Kunhalmi Ágnes: Nem véletlenül!), tehát nem kell azt mondani, hogy ez most kerül ide; most értünk ide, hogy ezt a problémát tárgyaljuk. (Nagy zaj az ellenzék padsoraiból. - Közbekiáltások: Elég lassan! - Az elnök csenget.) Ez kettős identitás, ez versenyelőny (Kunhalmi Ágnes: Hát persze!), mert a magyar oklevél mellett amerikait is kiadnak. Ez hátrányos megkülönböztetés a magyar egyetemek számára, mert azok csak egy diplomát adnak ki.
Nem tudom, olvasták-e a Magyar Rektori Konferencia nyilatkozatát. A Rektori Konferencia nyilatkozott, hogy örülnek annak, hogy a szabályozás megtörténik, és kérik, hogy ez ne érintse a tanszabadságot, az oktatás-képzés minőségét (Kunhalmi Ágnes: Hallgassatok rájuk!), az egyetemi oktatást. De nem is érinti! (Folyamatos nagy zaj.) Tehát a magyar egyetemek vezetői várják azt, hogy ez a törvénymódosítás hogyan fog megtörténni. (Kunhalmi Ágnes: Rosszabbak vagytok, mint a szovjetek! Mocskos kommunista diktátorok vagytok!)
Tisztelt Ház! A jelenleg hatályos szabályok nem kívánják meg azt, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívüli egyetem származási országa és Magyarország között államközi megállapodás szülessen arról, hogy mindkét állam elkötelezett a külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működését illetően. Ezáltal lehetőség van fantomegyetemek beindítására is, amelyek jól csengő nevekkel igyekeznek magukhoz édesgetni a hallgatókat. (Dr. Szakács László: De ott vannak a tanárok és a diákok is! - Nagy zaj.) Szilárdan mondom, hogy én meg fogom önöket hallgatni. (Dr. Szakács László: Győzd le a démonaidat!) Még eltökéltebb vagyok, hogy meg fogom önöket hallgatni.
A módosító javaslat ezt a fenti problémát rendezné, és előírná az államközi szerződés megkötését az Európai Unión kívüli egyetemek esetében, kiszűrve ezzel az olyan külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működését, amelyekről származási országuk bizonyos esetekben nem is tud, illetve amelyek a magyar jogszabályi előírásoknak meg nem felelő képzést nyújtanak. Tehát a mostani változtatás rögzíti, hogy a külföldi egyetem csak akkor jogosult két, magyar, illetve külföldi oklevél kiadására, amennyiben a származási országában is tényleges oktatási tevékenységet végez úgy jogilag, mint fizikailag. (Kunhalmi Ágnes: Rákosista módszer!) Tehát ezen egyetemeknek oklevelet adó valódi képzés folytatását kell biztosítaniuk a származási országban is. Amennyiben a javasolt feltételeknek a CEU nem fog megfelelni a jövőben, hadd tegyem idézőjelbe, „pusztán” azt kockáztatják, hogy külföldi diplomát nem fognak tudni adni, csak magyart. Az EGT-n belül nem szükséges nemzetközi szerződés megkötése, az Európai Felsőoktatási Térségben működő intézmények és képzési struktúrák hasonlósága okán nem szükséges egyenértékűségi feltétel megállapítása.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve, csak annak a reményemnek tudok hangot adni, hogy a frakciónk támogatja a törvénymódosítást. (Dr. Szakács László: Meglepő módon!) Ahogy tegnap a miniszterelnök úr is fogalmazott, állunk a tárgyalások elé, jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt (Kunhalmi Ágnes: Leszakad a mennyezet!), reméljük, az Egyesült… (Nagy zaj. - Az elnök csenget.), reméljük, az Egyesült Államok kormányát is, hogy államközi szerződést tudjunk kötni. (Dr. Szakács László: Mert különben nem akarna veletek találkozni Trump!) Nem értem ezt az ideges hangulatot! Én a felsőoktatásban eltöltött évtizedekben azt éreztem, hogy a magyar felsőoktatás kiválóan teljesít. (Kunhalmi Ágnes: Kommunisták vagytok! Diktatúra!) Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me