DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai vitában talán élesebben és hangsúlyosabban hatalmas nagy törésvonal mutatkozik az ellenzék és a Fidesz-KDNP megszólalásai, érvrendszere, hozzászólásai között. Ezt a mai vitában két fő területre lehet azonosítani. Az egyik, és ez talán a legnagyobb baj, hogy magában a vita tárgyában is különböző dolgokról beszél az ellenzék és a kormánypártok. Mi arról a beterjesztett törvényjavaslatról, a felsőoktatási törvény módosításáról beszélünk, egy szakmai vitát folytatunk, amely előttünk fekszik. Ellenzéki képviselőtársaim pedig egy meghatározatlan, láthatatlan világbirodalom, pénzvilág által vezetett birodalom érveit és érdekeit képviselik itt a vitában.
Önök nem a magyar emberekről beszélnek, a szemük előtt nem a magyar felsőoktatás jobbá tétele lebeg, de még nem is csak az aggodalom, hogy mi lesz majd a leendő értelmiséggel. Önök ennek a láthatatlan világbirodalomnak, pénzbirodalomnak, terjeszkedő pénzbirodalomnak a csápjaiként szólalnak meg ma itt a parlamentben. Önök egy politikai vitát folytatnak, szemben azzal a szakmai vitával, amit mi képviselünk a beterjesztett törvényjavaslat betűi és szelleme mentén. De hát tudjuk jól, hogy a politikai vitáknak ez a természetük. A politikai vitában megengedett, megszoktuk, hogy nagyon sokszor kiélezik a dolgokat, nagyon sokszor oda nem illő dolgokról beszélnek, nagyon sokszor felnagyítják a helyzetet, és beszélnek egy téma szerint odaillő történetről, illetve egy olyan odaillő dologról, amiről önök azt gondolják, hogy oda illik. Tehát az egyik nagy törésvonal maga a vita tárgya.
A másik törésvonal, és ez szintén súlyosnak ítélhető, az érdek, az, hogy kinek az érdekét képviselik önök, és kinek az érdekét képviseli a beterjesztett javaslat alapján a Fidesz és a KDNP. Mi egy olyan felsőoktatási rendszert kívánunk működtetni, amelyben működik az esélyegyenlőség. Nem szeretnénk, ha a magyar egyetemek, a magyar diákok az ott megszerzett tudásukkal hátrányt szenvednének akár Magyarországon, akár a világ bármelyik részén. Ezért tennünk kell, és fel kell emelnünk a szavunkat minden esetben. Szeretnénk, ha a szabályokat, a törvényeket - a kisebb szabálytalanság is szabálytalanság, a nagyobb szabálytalanság is szabálytalanság - mindenki betartaná. Szeretnénk, ha nem élvezne előjogokat egyik egyetem sem. Különösen nem olyan egyetemek, amelyek a magyarok rovására is tudnak működni, a mi itthoni magyar diákjaink ellenében. (Zaj az ellenzéki oldalon.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt még nagyon idegesek lennének ott az MSZP padsoraiban, szeretném elmondani, hogy amikor én a magyar egyetemeket féltem, akkor a Közép-európai Egyetemről is beszélek, merthogy a Közép-európai Egyetem egy magyar, államilag elismert egyetem, amely a magyar jogrend szerint működik, és a szabályokat betartja. Azokat a szabályokat, amelyeket a magyar jog kiró rájuk. A Közép-európai Egyetem, ahogy ma már a vitában többször elhangzott, nem azonos azzal az intézménnyel, amelyet CEU-ként ismerünk. Ez két különböző intézmény. Még egyszer hangsúlyozom, amikor a magyar egyetemek elsőbbségéről beszélünk, akkor a Közép-európai Egyetemet is beleértjük.
Beszéltünk a színvonalról is. Aggódunk-e azért, hogy milyen színvonalon fognak tanulni a diákjaink? Igen, önök elmondták, hogy milyen színvonalas a Közép-európai Egyetem. Ez így is van. De hozzátehetünk számos más magyar egyetemet is, amelyek szintén színvonalasan működnek, sőt a rangsorban még meg is előzik. A magyar Állatorvostudományi Egyetemre méltán büszkék lehetünk, és világszínvonalon követni szeretnék az ő példáját.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a magyar egyetemek védelméről beszélünk és a magyar felsőoktatásért aggódunk, akkor nekünk, magyar képviselőknek elsősorban a magyar egyetemekért kell aggódnunk. S itt jön be az a gondolat, amit önök felhasználtak az érvrendszerük során, hogy mennyire fontos és mennyire színesíti a magyar felsőoktatási palettát a külföldi egyetemek jelenléte. Ez a második szint. Igen, fontos, hogy külföldi egyetemek is itt tudjanak tanítani, itt tudjanak tevékenységet kifejteni. Ez az érdekünk. De a magyar emberek érdeke az is, hogy ezek az intézmények ugyanolyan elbírálás alapján, ugyanolyan szabályrendszer alapján tudjanak működni, mint a hazai magyar egyetemek. Erre teszünk most kísérletet ennek a törvénynek a meghozatalakor, hogy ezt tegyük tisztába.
Én nem tudom, hogy mitől félnek tisztelt ellenzéki képviselőtársaim (Dr. Szél Bernadett: Attól, hogy kicsináljátok az országot!), mi többször elmondtuk, a kormány is, és a mai vitában is nagyon sokan megerősítették, hogy mi készek vagyunk megállapodni az Amerikai Egyesült Államokkal (Felzúdulás az ellenzéki oldalon.), akár New York állam kormányzójával.
(12.30)
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök lebecsülik… (Nagy zaj.) Tisztelt Képviselőtársaim! Önök lebecsülik az Amerikai Egyesült Államok elnökét, és lebecsülik New York állam kormányzóját is, amikor önök azt mondják a vitában, hogy nem képesek fél év leforgása alatt, majd további majdnem fél év leforgása alatt egy ilyen ügyet megoldani, és egy ilyen elvi megállapodást, aztán pedig egy, két állam közötti megállapodást megkötni. Azt gondolom, hogy mind New York állam, mind az Amerikai Egyesült Államok vezetése már ennél bonyolultabb feladatokat is megoldott, és vélhetően a jövőben is állnak még ennél nehezebb feladatok is előttük. Tehát amennyiben önök azt mondják, hogy erre nem elég ez a kétszer fél év, akkor, azt gondolom, nem bennünket, a magyar parlament megállapodást megkötni kész magatartását bírálják, hanem az Amerikai Egyesült Államokat bírálják és kicsinylik le, hogy erre ők nem alkalmasak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném végezetül azt még hangsúlyozni, hogy a CEU és a Közép-európai Egyetem papíron két különböző egyetem. A Közép-európai Egyetemet semmiben, sem autonómiájában, sem szervezeti formájában, sem semmilyen formában nem érinti ez a ma tárgyalt törvény. Mint ahogy nem érinti az ELTE-t vagy bármelyik más egyetemünket. Ez a 28 más intézményt érinti, amelyek közül, megjegyzem, csak egyetlenegy intézmény jelezte nemtetszését; a többiek elfogadták azt, hogy államközi szerződésre van szükség, és ennek kidolgozásán és előmozdításán fáradoznak. Azt gondolom, ha a CEU-val kapcsolatban lévő személyek, maga Soros György szeretné ezt előmozdítani, hogy a két állam között legyen megállapodás, akkor odahaza, Amerikában kellene lobbiznia azért, hogy ez minél hamarabb létrejöhessen. Mi készek vagyunk erre. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me