FODOR GÁBOR,

Full text search

FODOR GÁBOR,
FODOR GÁBOR, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Közép-európai Egyetem és a CEU problémája kapcsán és a beterjesztett javaslat kapcsán mi, ellenzéki képviselők azon az állásponton voltunk, hogy ez a vita valójában méltatlan, és méltatlan azért, mert egy olyan intézményről beszélünk és vitatkozunk, amely komoly értéket képvisel a magyar felsőoktatásban, hiszen számtalan, ezernyi, tízezernyi fiatal, középeurópai fiatal, magyar fiatal járt ide, viszi el a jó hírét Budapestnek és Magyarországnak, akik itt kapnak képzést, sokan közülük egyébként a környező országok politikai életének, gazdasági életének vezető szakemberei lettek, mind Budapesten kapták a diplomájukat. Annak idején, amikor 1995-ben én magam oktatási miniszterként engedélyt adtam a Közép-európai Egyetemnek a működésre, pontosan ezt vártuk egyébként a Közép-európai Egyetemtől, hogy hoz egy olyan inspirációt a magyar felsőoktatásnak, behoz olyan külföldi professzorokat, tanárokat, akik segítenek abban, hogy színvonalasabb legyen a magyar felsőoktatás. És ez meg is történt a Közép-európai Egyetem részéről, tehát egy értéket képvisel.
Szeretném azt is leszögezni, hogy legyen világos, hogy a Közép-európai Egyetem, a CEU törvényesen működik Magyarországon, amiről vitatkozunk, az egy olyan javaslat, amely előttünk van, amely megváltoztatná a jelenlegi helyzetet. Azért küzdünk, hogy ez ne lépjen hatályba és ne lépjen életbe, mert akkor valóban lehetetlen helyzetbe kerül ez az egyetem. Egyébként törvényesen működik. Egyébként a Magyar Akkreditációs Bizottság akkreditálta az ottani képzéseket. Egyébként nemzetközileg elismert a színvonala, hiszen nemzetközi összehasonlításokban nagyon jól szerepel, az egyik legjobb egyetem, ugye a politológiát is oktató intézmények között nemzetközi rangsorban a 42. helyen van például. Tehát kifejezetten színvonalas oktatást nyújt a Közép-európai Egyetem.
És ha már arról beszélünk egyébként, amit miniszter úr is fölvetett, hogy mi az érdeke a magyaroknak e tekintetben, mi a magyar emberek érdeke: az az érdeke, hogy a Közép-európai Egyetem működjön. Nem az az érdeke, hogy ne legyen itt egy intézmény, az az érdekünk, hogy jöjjenek ide; hogy vigyék a jó hírét az országnak; hogy itt szerezzenek diplomát; hogy olyan diplomát szerezzenek, amely amerikai diploma is egyébként és magyar diploma is, mert ez adja egyébként a vonzerejét a Közép-európai Egyetemnek. Ez a lényege, nem ez a bűne és a hibája, ez a lényege, ezért érdekes, ezért fontos, ezért különleges a magyar felsőoktatásban a Közép-európai Egyetem, ezért kell harcolni érte. Mindanyiunknak a büszkesége. Ha van a magyar diákoknak érdeke, ha van a magyar embereknek érdeke, akkor az, hogy ez az egyetem működjön, ne pedig lehetetlenné tegyék a működését. Mert a nyitott gondolkodásnak, a magas szintű felsőoktatásnak bizony ez a követelmény felel meg.
Persze, föl lehet tenni a kérdést, hogy akkor miért ez a támadás, miért az attak a Közép-európai Egyetemmel szemben. És tudjuk, hogy valóban politikai szándékok vannak mögötte, ami önmagában nem rossz vagy nem jó, annak mindig meg kell nézni az eredményét, hogy mitől lesz jó vagy rossz. Azt gondolom, azért rossz ez a szándék, mert nem mindegy, mi az ára, hogy elérjük a politikai szándékot. Ha az a szándékunk, hogy a hatalmat megtartsuk egyfelől, másfelől a kormánypárti szavazókat kellő pro-test-hangulatban tartsuk azért, hogy a választásokra elmenjenek, és legyen bennük indulat, azt gondolom, hogy ez az ár túl sok érte. Mert ez szembemegy a magyar diákok érdekével, szembemegy a magyar emberek érdekével, mert tönkretesz egy magyar felsőoktatási intézményt, amely színvonalas, fontos, pótolhatatlan oktatást nyújt, ahogy egyébként Sólyom László volt köztársasági elnök is, a Tudományos Akadémia és mások, szakkollégiumok is elmondták, kiállnak a Közép-európai Egyetem mellett, mert fontos az a színvonalas oktatás, amit ott kapnak a diákok. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és a Jobbik mögött helyet foglaló függetlenek soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me