SZABÓ SZABOLCS

Full text search

SZABÓ SZABOLCS
SZABÓ SZABOLCS (Független): Köszönöm a szót, elnök úr. Nos, nem mint országgyűlési képviselő, hanem elsősorban mint egyetemi oktató beszélnék. Érdekes módon, vagyunk itt többen a Házban, államtitkár úr, Vinnai úr már beszélt, Pósán úr, ha jól tudom, fog még beszélni, és elsősorban azt gondolom, hogy nekünk kellene ebben a kérdésben úgy meggondolni a cselekedeteinket, hogy átgondoljuk, hogy a mi saját szűk területünknek mi használ, meg mi nem használ.
Elképesztőnek tartom, hogy önök képesek ide kiállni, Pósán úr még nem szólt, de gondolom, hogy mellé fog állni, képesek ide kiállni, és gyakorlatilag olyan dolgot vállalnak fel, amivel, tudom jól, hogy egyébként biztos nem értenek egyet, mert aki egyetemen szocializálódott, az ilyen lépéssel, ilyen törvényjavaslattal nem érthet egyet. Ez teljesen egyértelmű. Valamiért ezt felvállalják. (Moraj a kormánypártok soraiból.) Én államtitkár úr helyében már rég lemondtam volna egyébként, ahelyett, hogy ide behozzák az ön nevével ezt a javaslatot. (Az elnök csenget.)
Ugye, néhány dolgot azért tisztázzunk: egyrészt a kormány valóban sunnyog, mert miközben megy a sorosozás, aközben azt állítják, hogy semmi köze ehhez a történethez, pedig persze, hogy erről szól. Hát, tudunk érteni egy szöveget, amit elolvasunk: erről szól az egész. Meg kell nézni az egész törvénymódosítás lényegét, hogy az EGT-térségen kívüli intézmények esetében, amik ráadásul alapítványi intézmények, ott a munkavállalói engedélyek kiadását hogyan szigorítják, az államközi szerződés meglétét hogy követelik és a többi.
(11.40)
Ha összerakjuk ezeket az elemeket, egy intézmény van, amire ez vonatkozni fog, a CEU, még az Andrássy Egyetemre sem fog érdemben hatást gyakorolni, csak a CEU-ra, kész, pont. Erről szól! Lázár Jánost azért becsültem, amikor a lex Heinekent ide behozta, mert ő azt mondta, hogy emberek, ez van, igen, védjegyre védjegy a válasz. Ő nem beszélt mellé. Tessék ezt ilyen szellemben folytatni, és akkor majd értelmesen tudunk beszélni!
A másik alapvető tény, hogy a CEU is meg a Közép-európai Egyetem is törvényesen és szabályosan működik, ezt mindenki vésse az emlékezetébe. Az, amit feltárt az Oktatási Hivatal jelentése, az adminisztratív pontatlanság. Hiller képviselő úr nagyon jól mondta, és mi ezt tudjuk, akik dolgoztunk, dolgozunk egyetemen, hogy ez egy hétköznapi dolog egy magyar állami egyetemen. Nem ilyenek, sokkal súlyosabbak - meg kell nézni például, hogy amikor az akkreditációs felülvizsgálatok történnek, akkor a magyar doktori iskolák nagy részénél a „feltételesen megfelel” minősítést kapják, mert éppen nincs elég törzstag, nem jó a képzési program, vagy éppen nincs minőségbiztosítási tervük, programjuk. Van olyan doktori iskola, amit egyébként meg is szüntetnek. Soha, senkinek nem jutott eszébe ez alapján azt mondani, hogy szüntessünk meg magyar állami egyetemet.
Én magam vettem részt olyan adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében az ELTE-n, amikor a végén 40 ezer oldal papírt töltöttünk ki, egy tolókocsival, vagy mivel kellett bevinni az Oktatási Hivatalba. Biztos, hogy egy csomó hibát elkövettünk. Volt is utána hiánypótlási kötelezettség, de nem kaptunk egy törvénymódosítót, hogy akkor az ELTE zárja be a kapukat. Szóval, ezt vésse mindenki az eszébe, hogy a CEU és a Közép-európai Egyetem törvényesen működik.
És akkor mi áll ennek az egésznek a hátterében? Nagyon egyértelműen azonosítható. Néha beszélnek erről, csak mondom, nem vallják be egészen nyilvánosan, hogy ellenségképgyártás folyik - most éppen Soros a patás ördög, most éppen nincsenek migránsok az országban, ahogy önök szokták őket nevezni - valakikkel szemben, mert önök készülnek a következő választásra. Csak az a baj, hogy ezzel a magyar felsőoktatásnak ártanak, és önök ezt tudják, hogy a magyar felsőoktatásnak ártanak. Mert amikor mi majd elmegyünk egy külföldi konferenciára, és ott felállunk, önök megkapják, hogy egyébként miért szavazták ezt meg, de az legyen a személyes ügyük, azt majd lerendezik magukkal, meg azokkal a kollégákkal, akikkel beszélgetni fognak. De minket fognak onnan kinézni, mert ha egy olyan országból megy az ember, ahol egyetemet csak úgy bezárnak, ellehetetlenítenek egyik pillanatról a másikra, ha egy ilyen országból jön az ember egy PhD-fokozattal, akkor azt körberöhögik, semmit nem ér. Az én PhD-fokozatom sem, meg az öné sem, meg az önöké se fog érni semmit. Nem fog számítani! Ha ilyen országból megy egy ember, akkor egyszerűen kinézik onnantól kezdve a kollégák. (Zaj a kormányzó pártok padsoraiból.)
Úgyhogy itt nem kivételes eljárással kellett volna idehozni, hanem kivételes eljárással, kivételes sürgősséggel vissza kellett vonni ezt az egészet. Szégyelljék magukat! (Taps az ellenzéki pártok és a függetlenek padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me