SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen. Nagyon sajnálom, hogy Vejkey képviselő úr elhagyta a termet, mert a tőle megszokott kenetteljességgel felolvasott beszéde kapcsán én megkérdeztem volna tőle, amikor arról ostorozta a CEU-t, hogy hát micsoda felháborító dolog, hogy Amerikában is elfogadják a CEU-n szerzett diplomát, nagyon örülnék, vagy nagyon kíváncsi lennék, bár előre félek a választól, hogy Vejkey képviselő úr két összefüggő mondattal el tudná-e magyarázni, miért probléma az, hogy a CEU diplomáját vagy egy bármilyen diplomát Amerikában is elfogadnak. El tudná-e ezt két összefüggő mondattal magyarázni - de ha nem összefüggő ez a két mondat, már azzal is megelégednénk -, miért probléma a kormány számára ez? Tényleg ez fogja a magyar felsőoktatás versenyhátrányát okozni? Abba nem gondolnak bele, hogy adott esetben ma olyan fiatalok, akik lehet, hogy külföldön, Nyugat-Európában vagy Amerikában végeznék el a mesterképzést vagy a doktori tanulmányaikat, esetleg emiatt éppen lehet, hogy itthon maradnak, mert egy ilyen diplomával fognak rendelkezni?
Ez is egy szempont lehet akkor, amikor az önök meg az önöket megelőző kormányok katasztrofális politikája miatt százezrek elhagyták ezt az országot. Érdemes lenne egyébként bármilyen törvényt ha ide a Ház elé hozunk, abból a szempontból is megvizsgálni, hogy ahhoz járul-e hozzá, hogy újabb tömegek hagyják el Magyarországot, vagy esetleg olyan törvényeket próbálunk itt hozni - legyen szó akár az oktatásról, az egészségügyről vagy bármi másról -, amely esetleg ahhoz tud hozzájárulni, hogy minél kevesebben menjenek el, hogy itthon maradjanak a fiatalok, vagy esetleg, ne adj’ isten, vissza is tudjanak térni.
Ráadásul még egy érvet hadd mondjak. Nagyon félő, hogy a jelenleg még nem EU-tag Ukrajna és Szerbia területéről érkező magyar oktatók munkavállalását is megnehezíthetik ezzel a javaslattal, miközben az egyébként általunk javasolt Kárpát-me-dencei Erasmus-program keretében a kormány éppen azt vállalta, egyébként nagyon helyesen, hogy könnyíti és támogatja a magyarországi és a külhoni oktatóknak és hallgatóknak a Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények közötti mobilitását. Érdemes lenne talán ezt is megfontolni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me