SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen. Azt hallhattuk a kormánypárti megszólalóktól, hogy ők mennyire rettenetesen szakmai módon közelítettek ehhez az egész ügyhöz. Túl sok szakmai érvet azonban nem hallhattunk. Még a legfontosabb problémafelvetéseiket sem tudták megindokolni, azt sem, hogy ezek a problémák miért jelentenek problémát, és ha ezeket a CEU meg fogja oldani, akkor mitől lesz majd jobb a helyzet. Hollik képviselő úr vagy bárki más, mondják már, legyenek szívesek, hogy mi fog megváltozni akkor, ha a CEU kibérel egy sufnit New Yorkban, kiírja rá, hogy CEU, az lesz ott a CEU campusa, és van az anyaországban egy épülete! Mi fog akkor megváltozni? Mi a különbség onnantól kezdve?
Ráadásul most azt mondták az előbb, megpróbálták az egész ügyet teljesen negligálni, hogy ennek nincs is jelentősége, vagy nincs is befolyásolva. De akkor miért akarják az egészet betiltani? - egyik oldalról. A másik oldalról meg, Turi képviselőtársam, minden tiszteletem az öné, mert önt úgy tartom számon, mint aki még a kisgazda értékekből valamit ebben a szétzüllesztett frakcióban megőrzött magának, de ne haragudjon, hogy lehet ilyet mondani?! Van egy intézmény. Annak van versenyelőnye? Van. Azért, mert az drága, meg nehéz egy szegény hallgatónak bejutni, akkor az a megoldás, hogy szüntessük meg az intézményt? Hát, micsoda hozzáállás, ne haragudjon! Ez bolsevik tempó, képviselőtársaim! A magyar felsőoktatás versenyhátrányát nem úgy kell megszüntetni, hogy egy versenyelőnyben lévő intézményt kigolyóznak onnan.
Arról beszélt Bárándy képviselő úr is, hogy nagy szakadék van a kormányzat és az ellenzék érvrendszerében. Az ellenzék érvrendszerében is van szakadék, azért ezt hadd tegyem nagyon világossá önök számára. Mert nem azokon a húrokon játszunk, nem abból a kottából játszunk, amit a szocialisták mondtak, de kétségkívül egy-két dolgot nyilván le kellett szögezni. Önök párbeszédről beszélnek, meg arról, hogy mennyire nyitottak. Ha önök nyitottak lennének, akkor ezt a kérdést tényleg nyitottan és párbeszédre készen vizsgálták volna meg, nem néhány nap alatt akarják átverni a parlamenten. Miről akarnak és kivel egyeztetni akkor, amikor most tárgyalunk? Már mindenki azt várja, mert azért jöttek be egyébként a fideszes képviselőtársaink, hogy azonnal meg is szavazzuk ezt az egész javaslatot. Mindent elmond egyébként az, amit Harrach képviselő úr mondott a sajtó valamely munkatársának, amikor megkérdezték, hogy miért ennyire sürgős ez az egész ügy. Ön azt mondta, képviselő úr, hogy azért sürgős, mert nagy a hisztériakeltés körülötte, gyorsan le kell zárni. Most akkor önök akarnak egyeztetni, vagy gyorsan le akarják zárni ezt a kérdést?
Egyébként ebben a néhány mondatban minden benne van azzal kapcsolatban, amit már régóta is tudtunk, hogy Orbán Viktor számára mi a természetes módja a politikai konfliktusok megoldásának. A politikai konfliktusok megoldásának, a konfliktushelyzeteknek, mint amilyen most van egyébként ebben az ügyben, a természetes megoldása Orbán Viktor és a Fidesz számára nem a megegye-zés-ke-re-sés, nem az egyeztetés, nem a kompromisszum, hanem a nyers erő, az erőszak és a hatalommal való visszaélés. Önök most ennek a javaslatnak a vitájában is egyébként pontosan ezt csinálják, ahelyett, hogy foglalkoznának a felsőoktatás valódi problémáival.
Versenyhátrányban van a magyar felsőoktatás? Igen. Versenyelőnye van a CEU-nak? Igen, van versenyelőnye. Miért van versenyelőnye? Azért, mert önök gyalázatos módon feleannyi pénzt biztosítanak a magyar felsőoktatásnak, mint amennyit az SZDSZ-es kormányzat adott annak idején, még akkor is, ha azóta csökkent valamelyest a hallgatói létszám. Megalázóan alacsony pénzekért, bérekért dolgoznak az oktatók. Tizenöt éve nem emelkedtek érdemben a hallgatói juttatások és ösztöndíjak. Ma Magyarországon egy szegény, hátrányos helyzetű hallgató, Turi képviselő úr, nem tud a tanulmányaira koncentrálni, mert nem kap olyan ösztöndíjat, nem kap olyan juttatást, nem tud a tanulmányaival, a TDK-dol-go-za-tai-val, a tudományos előrejutatásával foglalkozni, mert munkát kell vállalni, mert ilyen a magyar felsőoktatás finanszírozása.
Nincs egységes elvek mentén kialakított minőségbiztosítási rendszer sem a felsőoktatásban, államtitkár úr. Miért nem ezzel foglalkoznak? Komoly probléma a lemorzsolódás. A hallgatók 40 százaléka különböző okokból nem tudja elvégezni az egyetemet, a hozzáférésről pedig nem is beszélve. Turi képviselő úr, nem csak a CEU-ra nehéz bejutni, tudja?! Az a baj, hogy az elmúlt években az önök kormányzása alatt egyre nehezebbé vált bármilyen magyar felsőoktatási intézménybe bejutni egy hátrányos helyzetű térségből érkezett képzetlen, szegény családból származó fiatalnak.
Ezekkel a kérdésekkel kellene foglalkozni, ha a magyar felsőoktatás versenyhátrányát akarják megszüntetni, nem pedig álproblémákat generálni, álel-len-ségképeket keresni és ezzel elterelni a figyelmet az oktatás és az egészségügy egyébként katasztrofális helyzetéről, a Magyarországot elhagyó százezrekről, az alacsony bérszínvonalról és a mindent eluraló korrupcióról. Mert ez egy kamu ügy, ez egy tisztességtelen eljárás egyébként. Most a CEU-val folytatják, máskor meg majd más lesz az ellenség. Ennél egyébként az is sokkal tisztességesebb lenne, ha az egész egyetemet megvetetnék „Pénztáros” Lőrinccel. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me