SZELÉNYI ZSUZSANNA

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA
SZELÉNYI ZSUZSANNA (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársak! Nem új az, amit ma önök a magyar felsőoktatással tesznek, csak egy újabb állomása annak a tudásellenes ámokfutásnak, amelyet az önök kormánya megvalósít. Az elmúlt években ezt az utat hallatlan pénzkivonás, specifikus büntető jellegű tandíjak bevezetése, tanszékek politikai zaklatása, pénzügyi komisszárok kinevezése jelezte.
A lex CEU csak egy újabb javaslat, ami teljesen elképzelhetetlen egy normális országban: támadás a tudás ellen. Az egyetemek elleni egyre növekvő támadás ellentétes Magyarország nemzeti érdekével. Miről szól ma a világ? Arról szól, hogy a tudás minden. Akinek tudása van, munkája van. Akinek tudása van, jó fizetése van, és soha nem lesz munkanélküli. Akinek tudása van, az lépést tud tartani az idővel, a világgal. Az egyetemek fejlesztése és kiterjesztése az egyetlen esélye Magyarországnak arra, hogy fejlődhessen, mert nekünk semmi másunk nincs, csak az emberek. Az egyetemi autonómia az az 500 éves eszme, amelyet ma önök ilyen súlyosan károsítanak, óriási nagy probléma. Ugyanis az egyetemi autonómia arról szól, hogy a szabadság légkörében születnek meg azok az elképzelések, amelyek az innovációt és a fejlődést lehetővé teszik. Erről szól a világ fejlődése 500 év óta.
Az a javaslat, amelyik a Közép-európai Egyetem kiűzését szolgálja, válságos helyzetet teremt a magyar felsőoktatásban. Ez a javaslat nemcsak észszerűtlen és alkotmányellenes, hanem szembemegy a magyar nemzeti érdekekkel. Önök azt állítják, hogy a Közép-európai Egyetem működése hátrányos más magyar egyetemek számára. Ugyan miért? Vajon a CEU kiűzése hogyan segíti majd a Debreceni Egyetem fejlődését vagy a nyíregyháziét? Megmondom: sehogy. Ez a javaslat ugyanis semmi mást nem üzen az egyetemi rétegnek, az egyetemeknek, mint azt, hogy én vagyok az úr, és azt teszek veletek, amit akarok. És ez pont elég, kedves Hoffmann Rózsa, az egyetemi autonómia aláásásához.
Ez a javaslat káros, káros a CEU-nak, káros a magyar egyetemeknek és káros Magyarországnak. Ennek a törvénynek az lesz a következménye, hogy emberek fognak elmenni Magyarországról, oktatók, diákok ezrével, mi pedig itt maradunk szegényebben, megalázottabban és gyengébben. Ezzel a javaslattal önök a könyvégetők felelősségét veszik magukra. Javaslom, hogy hagyják abba a gyáva félrebeszélést, és azonnal vonják vissza ezt a sötét és válságot teremtő javaslatot! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me