SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Abban talán egyetérthetnénk, hogy a felsőoktatás nem lehet a napi politikai csatározások színtere. Talán abban is egyetérthetnénk, hogy a felsőoktatás nem válhat opportunista kalandorok prédájává. És talán abban is egyetérthetnénk, hogy a felsőoktatás nem eshet áldozatul személyes frusztrációból adódó sértettségnek. És ha ezekben egyetértünk, és egyetértenek ezekben önök is, akkor nem értem, hogy miért védik ezt a törvényt, hiszen akkor abban is egyet kellene érteniük velünk, hogy nem játszadozhatnak a felsőoktatással csupán azért, mert Orbán Viktor már nem szereti úgy Soros Györgyöt, mint régen; nem játszadozhatnak a felsőoktatással csupán azért, mert Orbán Viktort az új amerikai elnök nem hajlandó fogadni. Akkor ebben egyet kellene értenünk. A jogalkotást nem szabad Orbán Viktor sértettségének és mentális problémáinak a kezelésére felhasználni. (Folyamatos moraj.)
Felhívom képviselőtársaim figyelmét, mielőtt a jogalkotás felelősségteljes és nemes feladatához látna bárki, ajánlatos elolvasni a jogalkotásról szóló törvényt. Már csak azért is, hogy tisztában legyen a törvénygyártó azzal, hogy pontosan mi az elvárás ebben a műfaji kategóriában. Lássuk, hogy ehhez a törvényhez kapcsolódóan önök mit alkottak! A törvényben rögzített alapelv, hogy a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie. A benyújtott törvény, a szabályozás a külföldi felsőoktatási intézményekre vonatkozik, és nem volt egyértelmű a szabályból, hogy pontosan kinek kell szerződnie kivel, illetve miről, pontosan annak érdekében, hogy külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon is folytathasson képzést. Ezt önök is észrevették, hogy ezen a ponton sérti a jogalkotási törvényt a benyújtott módosító javaslatuk, és ezért egy módosító javaslattal ezt korrigálták. De ez nem egy megfelelő munka véleményem szerint.
A másik alapvető követelmény, hogy a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Ezen előzetes hatásvizsgálat valószínűleg nem történt meg, hiszen ha megtörtént volna, akkor annak eredményét önök itt bőszen lobogtatnák. A várható hatások elemzése nélkül alkotott szabály azon túl, hogy jogsértő, még kártékony is, hiszen zavart idéz elő a jogrendszerben, ami az állami berendezkedés talapzata, illetve a társadalmunk alapja, ráadásul súlyos hatásai lehetnek ennek a törvénynek a határon túli, például erdélyi magyar érdekeltségű egyetemekre. A hatásvizsgálat erre is kiterjedhetett volna. A sebtében összedobált előterjesztés olyan kontár munka, ami nem üti meg a törvényjavaslatokkal szemben támasztott minimális követelményeket, illetve több ponton is jogsértő, tehát azt egy tisztességes honatya nem fogadhatja el.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány kommunikációja szerint a jelenlegi módosítást az indokolja, hogy a CEU nem tetszik a jelenlegi kormányzatnak, mert annak alapítója ellen keresztes hadjáratot viselnek, őt kiáltották ki a patás ördögnek. Na de, képviselőtársaim, én elfogadom az önök érvelését, hogy Soros György a patás ördög, de akkor akit az ördög taníttatott, akinek a tanulmányait az ördög fizette, az meg az ördögfióka, Orbán Viktor (Taps és derültség az MSZP soraiban.), akkor ebben is egyezzünk meg.
De ha már ördögökről és démonokról beszélünk: annak idején a Kádár-rendszer nem szívlelte ezen személy tevékenységét - a jelenlegi rendszer vajon miért támadja a Kádár-korszaknál is ádázabbul ezt az embert? Talán csak nem azért, mert a jelenlegi rendszer ugyanolyan vagy még rosszabb, mint a Kádár-rendszer? (Kunhalmi Ágnes: Rosszabb!) Ha az előttünk fekvő törvényjavaslatra tekintek, akkor meg kell állapítsam, hogy minden bizonnyal a kérdésemben rejlő feltételezés igaz: a mostani rendszer nem más, mint a Kádár-rendszer újraélesztett paródiája. (Kunhalmi Ágnes: Rákosi-rendszer!)
Van még egy nagyon fontos dolog a törvényjavaslattal kapcsolatban. Felmerül a kérdés, mi indokolja, hogy egy évvel a választások előtt éppen egy marginális magánegyetem létezésének csip-csup ügyeivel foglalkozzon az Országgyűlés. Sajnos azt kell mondjam, hogy semmi különös objektív oka nincs annak, hogy most erről beszélgetünk, az egyetlen indok, amiért most ezt az ügyet idehozta a felsőoktatásért felelős miniszter, mert azt akarja, hogy erről beszélgessünk és ne másról, ne más olyan dolgokról, amelyek valós problémák, amelyek már évek óta megoldásért kiáltanak, de még nem merték idehozni a törvényhozás színe elé. Az igazi problémák: a kormány alkalmatlansága, a fojtogató korrupció és a mérhetetlen cinizmus, amivel az ország ügyeit intézik.
(13.00)
A mostani kérdés semmi más, csak figyelemelterelés, csak a politikai kommunikáció része. Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, meddig kívánnak statisztálni ehhez a cirkuszhoz? Mikor veszik már észre, hogy egy újabb egypártrendszerű diktatúra kialakításában segédkeznek? (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me