VÉCSEY LÁSZLÓ,

Full text search

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy az egyes házszabályi rendelkezések 61. §-a alapján elrendelt kivételes eljárás keretében a Törvényalkotási bizottság megtárgyalta a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 25 igen szavazat mellett, 5 ellenében, tartózkodás nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
A tegnapi törvényalkotási bizottsági ülésen az ellenzéki pártok részéről módosító javaslatok érkeztek a törvényjavaslathoz. A módosító javaslatok lényegében két csoportra oszthatók: a baloldali pártok részéről a nagyon erősen idézőjelbe tehető konstruktivitás jegyében alapvetően a törvényjavaslat teljes elhagyását javasolták. A Jobbik esetében pedig a teljes belső zűrzavar érzékelhető, látszik, hogy nem tudnak mit kezdeni, nem tudják feloldani azt a helyzetet, hogy az alelnökük és a párt hivatalos álláspontja e pillanatban messze nem összeegyeztethető (Szávay István: Furcsa párt…); ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy kisebbségi előadót sem állítottak.
Összességében elmondható, hogy az ellenzéki pártok számára a szabályszerű működés mint olyan valójában nem sokat jelent, követelményként nem igazán veszik figyelembe. Ennek nyilvánvalóan nem felsőoktatási szempontú megfontolások állnak a hátterében, hiszen nyilván sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy a CEU-t meg akarja szüntetni a törvényhozás, a törvényalkotó. Ez egyszerűbb, mintsem azzal foglalkozni, hogy mi a törvényjavaslat valódi tartalma.
A vita során teljesen egyértelművé vált, amit egyébként a miniszteri expozéban most ismét hallhattunk, hogy a kérdés nem egyszerűsíthető úgy le, ahogyan az ellenzéki pártok tálalják, hiszen két egyetemről van szó. A Közép-európai Egyetem egy Magyarországon akkreditált, Magyarországon bejegyzett, szabályosan és törvényesen működő felsőoktatási intézmény, amelyre egyszerűen nem vonatkozik ez a törvényjavaslat. A két egyetem közül a Central European University, amely New York államban bejegyzett, a bejegyzési országában tevékenységet nem folytató felsőoktatási intézmény, amely a magyar képzéssel egy kft.-n keresztül összefonódva mégiscsak amerikai diplomát bocsát ki, és ezzel egyébként a magyar felsőoktatási intézményekkel szemben olyan indokolatlan, indokolhatatlan és védhetetlen helyzeti előnyre tesz szert, amit nyilvánvalóan nem lehet tolerálni.
A törvényjavaslat viszont éppen ennek fényében rendezni kívánja ezeknek a külföldön bejegyzett egyetemeknek a helyzetét. Külföldön bejegyzett egyetem az, amely idehaza folytat oktatási tevékenységet, viszont nemzetközi szerződés nem rendezi a hazai tevékenységét. Tehát a törvényjavaslat egyértelmű célja, hogy nemzetközi szerződés keretében ezeknek a státuszát, ezeknek a működését pontosítsuk, illetve szabályozzuk idehaza. A benyújtott javaslat tehát, amely a tisztelt Ház előtt szerepel, ezt a célt szolgálja.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me