BÁNKI ERIK,

Full text search

BÁNKI ERIK,
BÁNKI ERIK, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mondhatnánk azt, hogy egy technikai törvényjavaslat fekszik előttünk, hiszen ahogy államtitkár úr expozéjából is kihallatszott, tulajdonképpen nem történik más, mint hogy a sporttörvény olyan értelemben kerül módosításra, hogy annak a mellékletében szereplő, egyébként állami tulajdonú és sportcélú ingatlanok hasznosítására jelöli ki ez esetben a Ferencvárosi Torna Clubot annak érdekében, hogy egy olyan nagyvonalú és jelentőségteljes beruházás megvalósulhasson, amelynek, ahogy államtitkár úr szintén részletezte, az első üteméhez a kormány már tízmilliárd forint forrást biztosított.
Tudjuk azt, hogy a magyar kormány elkötelezett a sport támogatása iránt. Ezt 2010-ben a választási kampányban is hangoztatta a Fidesz és a KDNP is, és az azóta eltelt hét év alatt számos esetben bizonyította, hogy nem csupán választási szlogennek, ígéretnek szánta, hanem nagyon komolyan gondolta azt, hogy a sport stratégiai ágazat.
Államtitkár úr bevezetőjében hallottuk azt, hogy Magyarország igen rosszul áll a mindennap rendszeres testmozgást végző állampolgárok arányát illetően, hiszen valóban az európai uniós átlag 30 százalék, illetve afölött van, ehhez képest Magyarország igen mélyről, kevesebb mint 9 százalékról indult 2010-ben, azt viszont ne felejtsük el, hogy mára ez az arány megközelíti a 15 százalékot. Tehát egy dinamikus emelkedés tapasztalható a rendszeres testmozgást végző magyar állampolgárok számát illetően. Azt se felejtsük el megemlíteni, hogy a kormány többszöri hosszú kezdeményezéseket követően, amit még én magam bizottsági elnökként és képviselőként is benyújtottam 2003-10 között a költségvetés vitájában, a mindennapos testnevelés bevezetéséről szóló javaslatot, amelyet minden alkalommal leszavazott a szabad demokrata és szocialista kormány, nos, ezt 2010 után a Fidesz vezette polgári kormány bevezette, és ma felmenő rendszerben mindennap testnevelésórát tartanak a gyerekeinknek, ami, azt gondolom, hogy az egész társadalom számára egy nagyon fontos és nagyon jelentőségteljes lépés volt.
Államtitkár úr szintén elmondta, hogy mekkora veszteség éri az országot azáltal, hogy a kevés testmozgás következtében a felnőtt emberek egészségi állapota szintén elmarad az elvárt szinttől. Egy 2009-es felmérés bizonyította azt, hogy Magyarországon a 10-14 éves korú gyermekek között az elhízott gyerekek aránya 25 százalék, a súlyosan elhízott gyerekek aránya szintén 25 százalék. Tehát több mint a fele ezeknek a gyerekeknek már nem tudja elérni a felnőttkort úgy, hogy egészséges módon fejlődjön ki az izomzata és a csontozata, ennek következtében nyilvánvalóan a munkateljesítményük sem lehet százszázalékos.
Tehát az a sportberuházási program, amelyet a kormány elindított, és mellé a mindennapos testnevelés, illetve a társaságiadó-kedvezmény által támogatott utánpótlásnevelési program, ezek nagyon jelentős előrelépést hoznak nemcsak a magyar társadalom életében, hanem a magyar gazdaság szempontjából is.
Amerikai kutatások bizonyítják azt, hogy minden egyes dollár, amit sportra költ az Egyesült Államok költségvetése, háromszorosan térül meg a társadalombiztosítási és az egészségügyi kiadások megtakarításaiban, illetve a munkaaktivitás erősödésében. Tehát azt gondolom, minden egyes fillér, amit sportlétesítményekre költünk, minden egyes fillér, amit akár a versenysport, akár az utánpótlássport támogatására költünk, nagyon jól fog hasznosulni a magyar társadalom szempontjából.
Ebben a törvényjavaslatban négy olyan ingatlan szerepel, amelynek vagyonkezelői jogára a törvényjavaslat a Ferencvárosi Torna Clubot kívánja kijelölni. Ezek a sporttörvény 1. mellékletében kerülnek felsorolásra. Egyébként mind a négy ingatlan természetben is Budapest X. kerületében található, és a népligeti rekonstrukcióhoz kapcsolódóan a Fradiváros fejlesztési program első etapjának a fejlesztési területéül fog szolgálni.
Azt gondoljuk, hogy ezzel a vagyonkezelői kijelöléssel egy olyan fejlesztést támogat a kormány, amely nemcsak a versenysport és az utánpótlássport szempontjából kiemelkedő, hanem valamennyi IX., illetve X. kerületi lakosnak is lehetőséget kínál arra, hogy nemcsak a versenysportban, hanem a szabadidősport terén is használják ennek a létesítménynek bizonyos elemeit.
Tehát azt gondolom, államtitkár úrral teljes egyetértésben, hogy semmiféle olyan kockázatot nem tartalmaz ez a törvényjavaslat, amely egy egységes támogatást ne hozhatna a magyar parlamentbe. Én magam is arra kérem valamennyi ellenzéki és kormánypárti képviselőtársamat, hogy támogassák ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me