DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészséges életmód nem csupán egyéni, hanem közösségi szinten is számtalan előnnyel jár. A rendszeres testmozgás nemcsak az egészség megőrzésében játszik kulcsszerepet, hanem közösségépítő jellege folytán is. A sport megtanít arra, hogy az eredményt csak kitartó munkával lehet elérni.
A sikeres családpolitika egyik fő célkitűzése és elengedhetetlen feltétele, hogy az emberek mindnyájan egészségesebbek legyenek. Ezen a téren kétségtelenül vannak teendőink. Az európai 25-30 százalékos átlaggal szemben a magyar lakosságnak csupán mintegy 7 százaléka sportol rendszeresen. A társadalom nem kielégítő fizikai állapota miatt egyes vizsgálatok szerint a GDP egyharmadáról mondunk le.
Az egészséges életmód elterjesztéséhez nélkülözhetetlen az ösztönzés, elsősorban a gyermekek és a fiatalok körében. Ebben a kormánynak kiemelt szerepet kell vállalnia, a mindennapos testnevelés bevezetésétől a szabadidősportokig, a tömegsport-támogatáson át egészen a gazdasági ösztönzőkig.
Az elsődleges állami feladat a megfelelő sportinfrastruktúra kialakítása. A sport fokozott támogatását célzó kormányprogram hangsúlyos eleme tehát a magasabb színvonalú sportszolgáltatások nyújtása a versenyutánpótlás és szabadidősport számára. A sportinfrastruktúra fejlesztése a népegészségügyre gyakorolt pozitív hatásai mellett nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a magyar sportolók, nem utolsósorban a magyar élsportolók a nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket tudjanak elérni, a magyar klubcsapatok pedig méltóan képviselhessék hazánkat, illő környezetben fogadva külföldi ellenfeleinket.
A 2014-2020 közötti időszak kormány által elfogadott és társadalmi vitára bocsátott sportlétesítmény-fejlesztési stratégiája kiemelten kezeli a magyar verseny- és utánpótlássportban meghatározó szerepet betöltő nagy nevelőegyesületek körét. Rögzíti továbbá, hogy esetükben a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően hangsúlyt kell helyezni az érintett sportegyesületek által használt sportlétesítmények fenntartására és fejlesztésére. Ennek érdekében a szakmai fejlesztési programjaikban meghatározott céljaik eléréséhez szükséges a sportegyesületek által használt állami tulajdonú sportcélú ingatlanok, sportlétesítmények vagyonkezelői jogának átadása.
A törvényjavaslat célja, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény alapján az Országgyűlés egyes, a Népligetben található ingatlanok vagyonkezelőjeként a sportról szóló 2004. évi I. törvény 1. számú mellékletének módosításával a Ferencvárosi Torna Clubot vagyonkezelőként kijelölje. A vagyonkezelőként való kijelölés fontos előzménye, hogy a Ferencvárosi Torna Club az úgynevezett Fradiváros I. ütemének megvalósítása érdekében 10 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült az egyes kiemelt sportcélú fejlesztési beruházások forrásszükségletének biztosításáról szóló kormányhatározatban foglalt kormánydöntés alapján.
A döntés szerinti sportberuházási projekt megvalósításának alapfeltétele a törvényjavaslat szerinti vagyonkezelői kijelölés, tekintettel arra, hogy azt az érintett ingatlanokon a Ferencvárosi Torna Club vagyonkezelőként tudja megvalósítani. Az említettek mellett a törvényjavaslat szerint a vagyonkezelési jog létesítése ingyenesen történik, azonban annak gyakorlásáért a kedvezményezettnek díjat kell fizetnie, összhangban az Európai Unió jogszabályaival.
(16.30)
A törvényjavaslat a sporttörvény olyan tartalmú módosítását is tartalmazza, amely lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés ne csak egyes fővárosi, hanem a jövőben egyes fővároson kívül található ingatlanok tekintetében is kijelölhessen vagyonkezelőt a sportberuházási célok megvalósítása érdekében.
Tisztelt Országgyűlés! Megítélésünk szerint a törvényjavaslat a nemzeti vagyon gyarapítását, a jövő generációk egészséges nevelését szem előtt tartó jellegére tekintettel valamennyi parlamenti párt támogatására érdemes. Mindezek alapján kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az elmondottak megfontolása mellett a T/14682. számú törvényjavaslatot megvitatni, majd a megvitatás után azt támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me