SZILÁGYI GYÖRGY,

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY,
SZILÁGYI GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Annak örülök, hogy egy ilyen sportkérdésnél egyébként legalább tényleg van a Fidesztől olyan, aki a sporthoz ért és a sporttal foglalkozik, hiszen azt hittem, Bánki Erik se fog majd bejönni egy ilyen törvényjavaslat tárgyalásához, de itt van.
Megértem, hogy önök kérik a képviselők támogatását egy ilyen javaslathoz, csak ahhoz, hogy egy ilyen javaslatot a képviselők tudjanak támogatni, legalább alapjaiban és egy nagyon kicsit oda kellene figyelni, mondjuk, arra, hogy mennyire tekintik partnernek a képviselőket.
Bánki képviselő úr pontosan tudja, hogy 2015-ben, amikor elfogadtuk az 1. számú mellékletet, és amikor különböző sportlétesítmények vagyonkezelői jogát odaadták akkor is a Ferencvárosnak, a BVSC-nek, a Honvédnak, és sorolhatnám, akkor itt megállapodtunk ebben a patkóban, és ön azt mondta, hogy nekem igazam van, hogy legközelebb ilyet nem nyújtanak be, ahol csak helyrajzi számokat tüntetnek fel, és semmit nem tesznek mellé.
Most ugyanez történt, megkaptuk a helyrajzi számokat, és elvileg fogalmunk sincs arról, hogy milyen területekről van szó. És az sem teljesen igaz, hogy itt most csak négy új területet hoztak be, mert vannak más változások is. Akkor kérdezem az előterjesztőt vagy akár államtitkár urat is, hogy válaszoljon nekem arra, hogy mi változott, mondjuk, az Újpesti Torna Egyletnél, ahol is a 74331/1. sorszám szerepel, viszont 2015-ben még nem volt peresítve. A peresítés valószínűleg azt jelentheti, hogy a telek megosztásra került, valamely része máshoz került, valamely része maradt, mondjuk, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél, de mely része került máshoz, és mely része maradt a vagyonkezelőnél. Lehet sejteni, valószínűleg az újpesti stadion maradt a vagyonkezelőnél, de akkor mely részek mentek el.
De van még egy ilyen változás, arra is kíváncsi lennék, a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél, ahol pedig eltűnt a /1., és már csak 27999-es helyrajzi szám szerepel. Ott valószínűleg valamilyen összevonás történhetett. Tehát az a problémám, hogy eleve úgy tárgyalunk most valamiről, hogy önök leírják azt, hogy a Ferencvárosnál folyik a Fradiváros építése, ezért az Építők Sporttelepet valamilyen szinten át fogják adni vagyonkezelésbe a Ferencvárosnak, de ezt nem is írják le.
(16.40)
Tehát nem kérünk olyan nagy dolgot, és nem kértünk olyan nagy dolgot ezelőtt két évvel sem: írják le, hogy mire használták eddig ezt a területet, és miért kell odaadni vagyonkezelésbe. Ez a két dolog az, amit kérnénk. S azt mondom, hogy ezekről nyugodtan lehetne akkor itt beszélgetni és vitatkozni, és mondjuk, a képviselők is jobban utána tudnának nézni dolgoknak. Attól függetlenül, hogy nem a munkát kívánom megspórolni, kikérte a Jobbik Magyarországért Mozgalom - mert meg tudja tenni - a tulajdoni lapokat, itt van a kezemben, tehát tudok belőlük dolgozni, de szerintem ez az előterjesztőnek lenne a feladata.
A másik, hogy beszélünk itt arról - és akkor egy kicsit el is kanyarodhatunk a területekről -, Bánki Erik mondta, hogy Amerikában háromszorosát hozza be az a pénz, amit a sportra költenek, és ez valóban egyébként egy nemzetközi trend, ez kimutatás. Csak nálunk ez nem teljesen igaz, mert Amerikában azt, amit a sportra szánnak, azt a sportra is költik, nálunk, amit a sportra szánnak, annak egy részét a sportra költik, más részét meg bizonyos emberek elrakják a zsebükbe, és akkor már rögtön nem lesz háromszoros ez a szorzó; ez Magyarországon az én véleményem szerint nem teljesen igaz. Ettől függetlenül azt mondom, hogy valóban, a sportra költött pénz nagyon fontos, kérdés, hogy mondjuk, adott esetben ezeknél az ingatlanoknál majd ez a sportra költött pénz mennyire fog megtérülni, és mennyire fog bejönni.
Az a baj, hogy önöknél úgy működik ez az egész, hogy azért nem lehet tudni sok mindent - és az ellenzékkel nem is közlik ezeket a dolgokat -, én úgy képzelem el, hogy ül valaki, egy nagy hatalmú ember, mondjuk, a Fidesz padsoraiból egy bizonyos székben, és akkor egyszer jön Gábor - nem tudom, most miért ez a név jutott eszembe -, bekopog hozzá, és azt mondja, hogy te, figyelj már, szeretnénk építeni egy Fradivárost, adjátok már ide nekünk, légy szíves, az Építők Sporttelepet.
És akkor azt mondja: jó, rendben van, akkor azt odaadjuk. Majd megjelenik, mondjuk, Szatmáry Kristóf - mert az egész magyar sportban már önök vannak mindenhol, szinte minden egyesület élén -, Szatmáry Kristóf is bekopog, és mondja, hogy nekünk is kellene, taóznánk egy kicsit, meg jó lenne, ha tudnánk ott a BVSC-nél bármit csinálni, adjátok már ide a BVSC-nek ezeket és ezeket a területeket vagyonkezelésbe.
Aztán jön a Leisztinger, ja, ő nem fideszes, el is felejtettem, nem fideszes, ő egy MSZP-s oligarcha volt, akit önök azért nem bántanak, mert odaadta bizonyos embereknek a Hunguest Hotels egy jelentős részét, és utána elkezdte csinálni a Diósgyőrt. És akkor itt jön is a kérdés, ha már Leisztinger így eszembe jutott, és majdnem összekevertem, hogy önökhöz tartozik, de hát most már igen, na mindegy; a Leisztingernél az lenne a kérdésem, hogy ha már megváltoztatjuk ezt az egyébként valóban technikainak tűnő egy szót, nem budapesti vagy nem fővárosi sportélet javítása érdekében, hanem magyarországi sportélet javítása érdekében, kinyitjuk a kaput, tehát mostantól kezdve majd a vidéki területeket is oda lehet adni vagyonkezelésbe, gondolom, azért valamilyen területekről már van elképzelésük, hogy ezt miért kellene.
Szeretnénk tudni róla. Vajon mi az oka? Kérik a támogatásunkat, de még csak a terveket sem közlik velük, hogy mondjuk - én nem tudom, önök tudják -, esetleg, mit tudom én, a diósgyőri stadionról van-e szó, vagy miről. Mert most az ember elkezd gondolkodni, hogy csak nem a tatai edzőtábort akarják valakinek odaadni? Ezek mind-mind találgatások. Tehát jó lenne, ha közölnék itt - ha már kérik a képviselők támogatását - az önök terveit, hogy mik azok az állami tulajdonú, sportcélra használt ingatlanok, amiket vagyonkezelési jogban esetleg oda fognak adni valamelyik sportegyesületnek. Elképzelhető, hogy olyan területeket kívánnak önök odaadni, ami támogatható lenne, csak nem tudunk róla semmit.
Támogassunk valamit úgy, hogy nem is tudjuk azt, hogy egyáltalán mi a célja, vagy önöknek mi az elképzelése vagy mi a célja ezzel? Mint ahogy arról sem lehet tudni, és ezt is, mondjuk, kérdésben meg szeretném tudni, most köszönöm államtitkár úrnak, hogy legalább mondott egy-két dolgot, hogy 10 milliárd forintot majd fognak adni a Ferencvárosnak erre az Építők-területre, hogy ott megvalósuljon valami, meg azt is, hogy bizonyos díjat majd fizetnie kell ezért a vagyonkezelési jogért - de mennyit? -, hogy az Európai Uniónak megfeleljük; ha erről hallhatnánk bármilyen mondatot, hogy mennyi lehet az, amit mondjuk, a Ferencvárosnak ki kell fizetni, akkor lehet, hogy sokkal jobban és sokkal, azt mondom, nyugodtabban esetleg melléállhatnánk az ilyen ügyeknek.
De egyelőre addig, amíg önök így nyújtanak be egy törvényjavaslatot, amíg megegyezések alapján is - pedig kértük - semmibe veszik, mondjuk, az ellenzéki képviselőket, és nem kezelik őket partnerként, addig szerintem elég nagy kérés az, hogy vakon ugorjunk bele, és támogassunk olyan elképzeléseket, amiket önök valahol kifundáltak, valahol kifőztek, valahol eldöntöttek, és utána idejönnek, és azt mondják, hogy mi is támogassuk ezeket. Ez elég nehéz kérés, megmondom őszintén. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me