LÁSZLÓ TAMÁS,

Full text search

LÁSZLÓ TAMÁS,
LÁSZLÓ TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő javaslat egy nagyon fontos lépés abba az irányba, hogy az Európai Unió tagállamai hatékonyabban fel tudjanak lépni az adókijátszás és az adóelkerülés ellen. A javaslatban megfogalmazott adóügyi automatikus információcsere e tekintetben kiemelt állami, államközi eszköznek tekinthető. Az Európai Bizottság már egy 2012. december 6-i közleményében kiemelte, hogy határozottan elő kell mozdítani az adóügyi automatikus információcserét, hiszen az adózás területén az átláthatóság és az információcsere elősegíti a tagállamok adóhatóságainak munkáját.
Nem árt hangsúlyozni, hogy a több országban működő multinacionális vállalatcsoportoknak több lehetőségük van arra, hogy kiterjedtebb úgynevezett adótervezést folytassanak, vagyis optimalizálják adózásukat. Ez az adótervezés a belföldi, tipikusan kis- és középvállalkozásokat a versenyhelyzet szempontjából hátrányosan érinti, hiszen relatív adóterhük magasabb lehet, mint a multinacionális vállalatcsoportoké. Az adóhatóságoknak ezért a multinacionális vállalatcsoportok transzferárazással kapcsolatos tevékenységéről információra van szükségük.
Ezen információk lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy megfelelő kockázatelemzéssel és adóellenőrzéssel fellépjenek az adókijátszás és adóelkerülés jelensége ellen. A szabályozás egyértelmű célja, hogy az érintett multinacionális vállalatcsoportok abban az országban tegyék meg adófizetési kötelezettségüket, ahol a profitot megtermelik, és különböző nyereségátcsoportosítási technikákkal ne kerüljék ezt ki.
A törvényjavaslat elfogadásával a magyar szabályozás átveszi a 2016/881/EU tanácsi irányelvet, aminek célja, hogy a multinacionális vállalatcsoportoknak minden évben országonként jelentést kell benyújtaniuk, amelyben számot adnak bevételükről, eredményükről, adóalapjukról, tevékenységükről, dolgozói létszámukról, jegyzett tőkéjükről. Az eddigiektől eltérően több információ fog a hatóságok rendelkezésére állni, hogy megfelelő feldolgozással hatékonyabb eredményeket érjenek el.
A törvényjavaslat alapján mentes az adatszolgáltatási kötelezettség alól az a multinacionális vállalatcsoport, amelynek az adatszolgáltatási pénzügyi évet megelőző pénzügyi évre vonatkozó összevont, azaz éves konszolidált beszámolójában szereplő összevont konszolidált bevétele nem éri el a 750 millió eurót, vagy az ezzel az összeggel a Magyar Nemzeti Bank által közzétett 2015. január havi átlagos devizaárfolyam alapján számított, megközelítően egyező forintösszeget. Tehát az adatszolgáltatási kötelezettség csak az e méret feletti vállalatcsoportokat érinti.
A törvényjavaslat alapján a kötelezettség teljesítésének, tehát az országonkénti jelentés elkészítésének határideje az adatszolgáltatási pénzügyi év utolsó napjától számított 12 hónap. A törvényjavaslat a multinacionális vállalatcsoport magyar adóügyi illetőségű végső anyavállalata, illetve a magyar adóügyi illetőségű magyar anyavállalatnak kijelölt szervezet országonkénti jelentésbenyújtási kötelezettségének először történő teljesítési időpontjaként 2016. január 1-jét vagy azt követően kezdődő adatszolgáltatási pénzügyi év utolsó napjától számított 12 hónapon belüli teljesítést ír elő. Az állami adóhatóság az információcsere révén más országoktól fog országjelentést kapni, ami multinacionális vállalatcsoport magyar illetőségű csoporttagjainak adatait tartalmazza.
A törvényjavaslat tartalmazza azokat a garanciális szabályokat, amelyek szerint az automatikus információcsere keretében más államtól beérkezett adatok csak a transzferárazáshoz, az adóalap-eró-zió-hoz és nyereségátcsoportosításhoz kapcsolódó kockázatelemzési, illetve gazdasági és statisztikai elemzési célra használhatók fel. Az így beérkezett információ azonban további adóemelési célból felhasználható, és ennek eredményeként a csoporttagok adókötelezettségét érintően megállapítások tehetők.
A megállapodást az Unió tagállamain kívül eddig 32 ország írta alá, ami azt jelenti, hogy annak kihirdetését követően jelentősen bővülhet az országok közötti jelentések cseréjével érintett partnerek köre. A törvényjavaslat a fentebb kifejtett információcserén túl egyéb nemzetközi kötelezettségeknek történő megfelelésre is irányul, mivel alkalmas az országonkénti jelentések cseréjéről szóló illetékes hatóságok közötti multilaterális megállapodás rendelkezéseinek végrehajtására is.
Az OECD által kidolgozott megállapodást Magyarország 2016 decemberében írta alá, és annak kihirdetése folyamatban van. A megállapodás az uniós irányelvvel azonos országonkénti jelentések összeállítására és adóhatóságok közötti kicserélésére vonatkozó rendelkezéseket irányoz elő a szerződő felek között.
Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy a törvényjavaslat egyértelműen pozitív intézkedéseket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió adóhatóságai hatékonyabban lépjenek fel az adóelkerülés ellen, ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák az indítványt. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me