DR. RÉPÁSSY RÓBERT,

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT,
DR. RÉPÁSSY RÓBERT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az imént az Igazságügyi Minisztérium államtitkára részletesen ismertette a törvényjavaslatot, amelyet képviselőcsoportom támogat. Szeretném a részletes ismertetésből kiemelni azokat az elemeket, amelyeket fontosnak tartunk, és amelyek miatt támogatjuk a törvényjavaslatot.
A törvényjavaslat elsősorban az európai uniós és nemzetközi bűnügyi együttműködés területét érinti, de a módosítások több anyagi jogi, büntetőjogi és a bűnügyi nyilvántartási rendszer egyes területeit is érintik. Alapvetően technikai jellegű módosítások is szerepelnek a törvényjavaslatban.
A törvényjavaslat fő indoka, hogy a külföldi ítéletek elismerésével kapcsolatos eljárást újra kell szabályozni, mivel az Európai Unió Bírósága egy magyar ügy kapcsán megállapította, hogy a büntetőeljárási törvényben szabályozott külföldi ítéletek elismerésével kapcsolatos különleges eljárás ellentétes az uniós joggal. Azonban érdemes tisztázni, hogy csak annyiban ellentétes az Európai Unió jogával a külföldi ítéletek elismerésével kapcsolatos magyar eljárás, amennyiben az automatikus és nem pedig egyedi ügyekre vonatkozik. Tehát ezért a törvényjavaslat már az Unió jogával összhangban tartalmazza, hogy minden esetben egyedi ügyekre kell a külföldi ítéletek elismerését alkalmazni.
A következő ilyen szempont, a módosítás indoka, hogy a határokon átnyúló nyomozások egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak. Ennek oka, hogy 2014-ben egy európai parlamenti és tanácsi irányelv született, amely lehetővé teszi az EU-tagállamok igazságügyi hatóságai számára, hogy a kölcsönös elismerés alapelveire figyelemmel egy másik uniós államban a bizonyítékok gyűjtését és azok átadását kérjék.
A harmadik ilyen ok, ami miatt változtatni kell, a terrorizmus elleni küzdelemről szóló tanácsi kerethatározatot felváltó európai parlamenti és tanácsi irányelv, amely bár megszületett, de még annak kihirdetése nem történt meg.
(14.30)
Azonban helyes, ha ebben a törvényjavaslatban már ezt a végleges irányelvet figyelembe vesszük, és ennek érdekében a pszichoaktív anyag csekély mennyiségének újrafogalmazása történik a büntető törvénykönyvben és a szabálysértési eljárásról, a szabálysértésekről és a szabálysértési nyilvántartásról szóló jogszabályokban.
A negyedik ok, ami miatt módosítani szükséges a jogszabályainkat, a külföldi ítéleteknek a hazai eljárások során történő figyelembevételére vonatkozó új rendszer, ezért módosítani kell a bűnügyi nyilvántartási rendszerünket, azaz garantálni kell, hogy a külföldi ítéletek a magyar bűnügyi nyilvántartás rendszerében megfelelő módon, az Európai Unió jogával és természetesen az érintettek érdekeivel összhangba kerüljenek.
Végezetül: az Európa Tanács pénzmosásról, bűncselekményből származó jövedelmek felkutatásáról és a terrorizmus finanszírozásáról szóló egyezménye esetén egy magyar fenntartást vonunk vissza, és ennek következtében az eredeti egyezmény maradéktalanul érvényesülhet.
Tehát, tisztelt Ház, legalább öt olyan okot soroltam föl, ami miatt a törvényjavaslatot támogatjuk, és amelynek támogatására kérem a Házat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me