DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Unió célul tűzte maga elé, hogy egy belső határok nélküli, a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló olyan térséget kínáljon polgárai számára, ahol a személyek szabad mozgásának biztosítása a bűnmegelőzésre és a bűnüldözésre vonatkozó megfelelő intézkedésekkel párosul. E célkitűzés szükségessé teszi, hogy mód legyen a tagállamokban hozott ítéletekre vonatkozó információk figyelembevételére az ítélethozatal szerinti tagállamon kívül egy új büntetőeljárás folyamán vagy a bűncselekmények megelőzése érdekében.
Mindezek előfeltétele, hogy a bűnügyi nyilvántartásokból kivonatolt információk cseréje a tagállamok illetékes hatóságai között megvalósuljanak. A büntetőjogi felelősséget megállapító ítéletekre vonatkozó információk cseréje a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó bármely stratégia szempontjából fontos. Fontos, mert meg kell védenünk országunkat úgy a nemzetközi bűnszervezetekkel, mint a terroristákkal szemben. A törvényjavaslat fontos abból a szempontból is, hogy elősegíti a terrorizmushoz és az erőszakos szélsőségességhez vezető radikalizálódással szembeni büntető igazságszolgáltatási intézkedéseket.
A közelmúltban történt terrorista támadások - tegnap éppen Szentpétervárott - ráirányították a figyelmet arra, hogy sürgősen fokozni kell a releváns információk megosztásának intenzitását, különösen a harmadik országbeli állampolgárokra való kiterjesztéssel kapcsolatban. Ennek eredményeként olyan rendszert kell létrehozni, amelynek segítségével a tagállamok központi hatóságai könnyen és hatékonyan utánajárhatnak, hogy mely másik tagállamban őriznek a harmadik országbeli állampolgárra vonatkozó bűnügyi nyilvántartási információkat.
Annak ellensúlyozása érdekében, hogy nem egyetlen tagállamban őrzik a konkrét harmadik országbeli állampolgárra vonatkozó információkat, a decentralizált információs technológiának lehetővé kell tenni azt, hogy a tagállamok központi hatóságai utánajárjanak, hogy egy másik tagállam őriz bűnügyi nyilvántartási információkat. E célból mindegyik központi hatóságnak ki kell osztania a többi tagállam számára egy kódot, amely anonimizált formában tartalmazza a tagállamban elítélt harmadik országbeli állampolgárok személyazonosító adatait. A személyes adatokat anonimizálni kell oly módon, hogy az érintettek ne legyenek azonosíthatók. Az átvevő tagállam „találat”, illetve „nincs találat” alapon megfeleltetheti ezeket az adatokat a saját információival, így megállapíthatja, hogy a többi tagállam rendelkezésére állnak-e bűnügyi nyilvántartási információk vagy sem, találat esetén pedig azt, hogy mely tagállamokban.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat célja, hogy az ECRIS-határozatok által bevezetett információcsere-rendszer megkönnyítse a kölcsönös bűnügyi jogsegélyt, és biztosítsa a büntetőügyekben hozott határozatok kölcsönös elismerését, a dokumentumok tagállamok közötti továbbítására vonatkozó eljárások egyszerűsítését olyan egységes európai fórum létrehozásán keresztül, amely formanyomtatványok és kódok segítségével egységes, elektronikus, érthető és az automatikus fordítást megkönnyítő formában teszi lehetővé ezen információk cseréjét.
A fentiekre figyelemmel a törvényjavaslat célja, hogy az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló 2012. évi CLXXX. törvény, valamint ezzel összefüggésben a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény módosításával az indokolatlan, szisztematikusan alkalmazott elismerési eljárás kikerüljön a magyar eljárásrendből, és ne csupán formailag, de tartalmilag is megfeleljen az ECRIS-határozatoknak.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tudniuk kell, hogy a büntetőügyekben kibocsátott európai nyomozási határozatokról szóló 2014/41/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetési határideje ez év május 22-én jár le. Eddig az időpontig a tagállamoknak meg kell határozniuk azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják az irányelv rendelkezéseinek tagállami megfeleltetését.
(Szávay István elfoglalja helyét
a jegyzői székben.)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat módosítja továbbá a szabálysértésről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek és a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvénynek azon rendelkezéseit, amelyek új pszichoaktív anyag csekély mennyiségét határozzák meg. Az európai uniós és nemzetközi jogfejlődésre tekintettel szükségessé vált továbbá a Btk. terrorizmussal, illetve terrorizmus finanszírozásával összefüggő büntető rendelkezéseinek módosítása, valamint ezzel összefüggésben számos egyéb jogszabály technikai korrekciója.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat a fentiekre tekintettel olyan rendszert vezet be, amely szabályozási szinten képes biztosítani azt, hogy minden olyan esetben, amikor hazai hatóságok eljárásában valóban szükség van a tagállami ítélet figyelembevételére, azt az adott eljárásában ellenőrizzék a hatóságok, és kellően rugalmas eljárásban megfeleltethessék azt.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A KDNP támogatja az európai uniós és nemzetközi bűnügyi együttműködést szabályozó törvények és ehhez kapcsolódó más törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/14683. számú törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me