KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat benyújtása kettős célt szolgál. Egyrészt az európai uniós, illetve nemzetközi szabályozásban időközben bekövetkezett változásoknak a hazai szabályozáson történő átvezetését szolgálja, másrészt pedig a kialakult jogalkalmazói gyakorlat során szerzett tapasztalatok miatti jogszabályi korrekciók átvezetését.
A Belügyminisztérium vezetése kiemelten fontosnak tartja a parlamenti frakciókkal való együttműködést, ennek keretében ennek a törvényjavaslatnak a kormány elé való benyújtása előtt, tehát nem a Ház elé való benyújtása, hanem a kormány részére történő benyújtás előtt a parlamenti frakciók képviselőivel Pintér Sándor belügyminiszter úr meghívására ötpárti egyeztetést tartottunk. Ez egy kétkörös egyeztetés volt, az első alkalommal szóban mondhatták el a véleményüket az egész törvényjavaslattal kapcsolatban, második lépésben pedig írásban nyújthatták be a javaslataikat a törvényjavaslattal kapcsolatban. Ezt követően lehetőségük volt még a normaszöveg írásos véleményezésére is úgy, ahogy mondtam, így a kormányülésen egy olyan javaslatot tudtunk letenni az asztalra, amelyet több körben egyeztetni tudtunk a frakciókkal, és a képviselőcsoportok véleményét megismerve terjesztettük elő a javaslatot.
Az előterjesztés 21 törvényt módosít, mégpedig a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló ’92. évi LXVI. törvénytől kezdve az egyes törvényeknek a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő módosításáról szóló 2016. évi XCVII. törvény módosításáig. Én most, tisztelt Országgyűlés, négy törvény módosítását, illetőleg négy tárgykört emelnék ki, és ismertetném az ezzel kapcsolatos javaslat lényegét. Az úgynevezett védett állomány megbízhatósági vizsgálatával kapcsolatos, a rendőrség által kezelt térfigyelő kamerák felvételeibe történő betekintés szabályainak módosítására vonatkozó módosítási javaslatot, a mezőőrök helyszíni bírságolásának jogalapját megteremteni hivatott, valamint az elektronikus ügyintézés rendjét érintő törvénymódosításokat kívánom röviden bemutatni a tisztelt Ház részére a továbbiakban.
(14.50)
Tisztelt Országgyűlés! A gyakorlati tapasztalatok szerint a kormánytisztviselőkre nehezedő korrupciós nyomás kivédése érdekében a megbízhatósági vizsgálat hatókörét indokolt kiterjeszteni, így az igazságügyi szakértői intézmény igazságügyi alkalmazotti jogviszonyban álló tagjaira, másrészt pedig a közszférában foglalkoztatott egyes személyekre. A jövőben olyan eseteket kívánunk elkerülni, amelyek során más nevére szóló állampolgársági igazolásokkal, honosítási okiratokkal arra jogosulatlan személyek jutottak eredeti magyar okmányokhoz, ezért a megbízhatósági vizsgálat hatályát a törvényjavaslat az okmányok kiállítása során eljáró ügyintézőkre is kiterjeszti.
A törvényjavaslat arra is lehetőséget biztosít, hogy a megbízhatósági vizsgálat az adott szerv valamely tevékenységi körén belül szolgálatot ellátó, de az elrendeléskor még ismeretlen tagjával szemben is végrehajtható legyen, a megbízhatósági vizsgálatok egy része ugyanis azért hiúsul meg a tapasztalatok szerint, mert mesterséges élethelyzet a szolgálati beosztás változása miatt nem alakulhat ki. Ennek oka lehet például betegség vagy más előre nem látható ok.
A törvényjavaslat a megbízhatósági vizsgálat meghosszabbítására is javaslatot tesz, a megbízhatósági vizsgálatok jelentős része ugyanis hatósági eljáráshoz kapcsolódik. Ezek ügyintézési határideje meghaladhatja a megbízhatósági vizsgálat 15 napos határidejét, ezért fontos az időtartam meghosszabbítása. Erre tesz javaslatot a törvényjavaslat.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a rendőrség által kezelt térfigyelő kamerák által készített felvételekbe az állami mentőszolgálat is betekinthessen. A valós idejű betekintés lehetővé teszi az egészségügyi mentési tevékenység szakszerű és eredményes, ugyanakkor kellően biztonságos ellátását. A térfigyelő kamera képeit nem a mentésben részt vevő mentőautó személyzete, hanem a központi irányítócsoport tudja figyelemmel kísérni, ez biztosít kellő garanciát az adatvédelmi követelmények betartására.
Tisztelt Országgyűlés! A jelen törvényjavaslat alapján a mezőőrök jogosultak lesznek - a törvényjavaslat elfogadása esetén - helyszíni bírságot kiszabni a jogellenes magatartást tanúsító személyekkel szemben. A törvényjavaslat tehát ezzel is előmozdítja a közrend fenntartására és a közbiztonság fokozására irányuló állami erőfeszítéseket.
Tisztelt Országgyűlés! 2018. január 1. napjától az állami, illetve az önkormányzati szervek között kötelezővé válik az elektronikus kapcsolattartás, az adatok többségét az állami szervek a továbbiakban elektronikus úton lesznek kötelesek megküldeni egymás számára. A törvényjavaslat új szolgáltatásként nevesíti a központi kormányzati szolgáltatási buszt, amelyet az automatikus információátadás során az e-ügyintézésre kötelezett állami szervek lesznek kötelesek használni.
Továbbá további kiemelkedő jelentőségű újítás az elektronikus adatok, nyilvántartások védelme, a biztonsági mentések kötelező előírása. A kormány által az adatok őrzésére kijelölt szerv az adatokba természetesen nem lesz jogosult betekinteni, éppen ellenkezőleg: a felhatalmazása kizárólag az adatok őrzéséről szól.
A kormány felhatalmazást kap a benyújtott javaslat szerint, hogy rendeleti úton szabályozza az egyes kormányzati elektronikus ügyintézési szolgáltatások igénybevételének rendjét, ennek nyomán akár a személyi igazolvány vagy az ügyfélkapu segítségével távolról, személyes megjelenés nélkül is intézhessék például banki ügyeiket. Mindez a felhasználók számára azzal az előnnyel is együtt jár, hogy a továbbiakban nem szükséges minden egyes ügyhöz tartozóan önálló jelszavakat őrizniük, immár az állam által nyújtott megbízható szolgáltatásokat is igénybe vehetik.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Bízom abban, hogy sikerült önöket meggyőznöm a mostani expozé elmondásával, illetőleg az ötpárti tárgyalások során előterjesztett javaslatok elnyerik a képviselők többségének támogatását, és bízunk abban, hogy a törvényjavaslat helyes és támogatásukra méltó célokat szolgál, azaz a közérdeket szolgálja, többek között például kiemelten a korrupció elleni küzdelmet, a mentőszolgálatok tevékenységének segítését, az e-közigazgatás megteremtését.
Kérem tehát a tisztelt képviselőtársaimat, a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot tárgyalják meg, támogassák azt és fogadják el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me